Suna acum!

4 feluri de durere după care recunoști gonartroza

Artroza genunchiului – sau gonartroza – reprezintă degenerarea articulației genunchiului, care se manifestă clinic de obicei la pacienții trecuți de 50-55 de ani. Din nefericire poate apărea și mai devreme și se caracterizează prin uzura progresivă a cartilajului articular, apariția durerii și intensificarea acesteia odată cu trecerea timpului. Gonartroza este mai frecventă la femei, din motive hormonale.

Durerea de genunchi se manifestă din cauze multiple

După durerea de spate, una dintre cele mai comune dureri în rândul populației mondiale indiferent de vârstă, durerea de genunchi este cea mai frecventă,  deoarece articulațiile genunchiului joacă un rol vital în suportul greutății corporale.

Durerile de genunchi reclamate de către pacienți pot fi ocazionale, determinate de faptul că au făcut sport neîncălziți la sfârșit de săptămână de exemplu, sau pot fi permanente, ca urmare a diverselor activități realizate în mod repetitiv de-a lungul anilor sau a deteriorării produse de înaintarea în vârstă și degenerare. Dacă este implicat acest din urmă factor, durerile de genunchi pot fi simptomele unei gonartroze.

4 feluri de durere care se resimt în gonartroză

Principalul simptom al gonartrozei este durerea în genunchi. Aceasta apare de obicei dimineața sau în urma unei perioade mai lungi de inactivitate. Când se dă jos din pat, bolnavul simte că i se taie genunchii sau că îi are ”ca de vată”, pășește nesigur și are nevoie de câteva minute bune pentru a-și încălzi articulațiile. Pe parcursul zilei durerea poate descrește dacă se fac mișcări moderate și bolnavul poate avea impresia că nu mai are nici o problemă. Însă a doua zi dimineața scenariul se repetă.

Un alt tip de durere este cea cronică. De obicei nu este constantă în intensitate , ci crește brusc în momentele când persoana face activități peste media zilnică. De exemplu, la urcarea sau coborârea scărilor poate apărea o durere intensă, clară, distinctă, dar aceasta se poate manifesta și când nu face nimic.

Un al treilea tip de durere resimțită de bolnavul cu gonartroză  este cea meteodependentă. În mod special, iarna când este frig afară sau când apar schimbări meteorologice bruște, bolnavul simte o durere surdă, permanentă, care interferează cu desfășurarea normală a activităților uzuale de deplasare. În aceste situații mersul se face cu pas scurtat ca lungime, tendința fiind aceea de a se sprijini mai îndelung pe câte un picior.

În alte situații, durerea generată de gonartroză se asociază cu niște zgomote fine ca niște scârțâieli denumite ”cracmente”. În timp pot apărea tumefacții repetate ale genunchiului, blocaj articular și deformare vizibilă clinic.

Ce simptome mai pot fi asociate durerii de genunchi

  • Zona de sub genunchi este dureroasă, umflată, amorțită sau se simt furnicături;
  • Apare roșeața și o senzație de căldura în jurul genunchiului;
  • Piciorul nu se poate extinde, dar nici flexa complet;
  • Nu te poți sprijini pe genunchiul afectat și la fiecare pas simți durere;
  • Durerile persistă chiar și când nu soliciți genunchiul.

De ce este necesar să tratezi gonartroza

În primul rând pentru a susține mobilitatea și prin aceasta calitatea vieții. În al doilea rând pentru că modificările intra-articulare produse de gonartroză se răsfrâng asupra întregului complex musculo-ligamentar al genunchiului. Apar, astfel, hipotrofii musculare și instabilitate articulară. Acestea  avansează și creează condiții pentru căderi chiar de la același nivel, nu doar când pacientul urcă și coboară scări, crescând riscul de producere a fracturilor!

Sigur că simptomele enumerate mai sus sunt pur orientative. Ele trebuie să fie semnalul de alarmă care să vă spună că lucrurile nu sunt în ordine. Din păcate, din cauza pandemiei foarte mulți bolnavi cu problemele ortopedice s-au neglijat evitând prezentarea la medic, însă aceasta nu este o strategie bună întrucât poate duce la pierderea definitivă a mobilității! Pentru stabilirea diagnosticului de gonartroză este nevoie să mergeți la un medic ortoped bun, care vă va recomanda să efectuați un examen imagistic  – radiografii, RMN și alte investigații după caz.

Numai specialistul poate distinge dacă este gonartoză și să excludă alte posibile afecțiuni ale genunchiului precum poliartrita reumatoidă, guta, leziunea de menisc, artroza post-traumatică, sindromul dureros patelo-femural, etc.

Tratamentul va fi recomandat de către medicul specialist ținându-se strict cont de diagnosticul de acuratețe, de istoricul medical al persoanei, vârstă, condiție generală de sănătate, etc.

Cum mă pot găsi pacienții

Pentru consult/evaluare de specialitate/tratament/intervenție chirurgicală – 0726 282 654

 

https://www.facebook.com/drstefanescu 

 

https://drstefanescu.ro/ 


Gabriel Ștefănescu

Chirurg ortoped ultraspecializat în TRAUMATOLOGIE SPORTIVĂ cu peste 18 ani de experiență

Pentru stabilirea unui diagnostic corect și la timp, programați-vă la o consultație ortopedică.