Pierderea de masă osoasă, numită medical și osteoporoză, afectează uneori dramatic puterea și rezistența oaselor. Fragilitatea acestora duce la numeroase probleme de sănătate, inclusiv fracturi. În specialitatea mea întâlnesc zilnic la cabinet pacienți ce se confruntă cu urmările osteoporozei, de aceea eu personal pun un mare accent pe educarea și informarea pacienților mei și a populației în general. În articolul de astăzi voi încerca să sintetizez 7 dintre cei mai comuni factori de risc și să aduc în atenție dozele zilnice recomandate, precum și alimentele cotate ca fiind surse excelente de calciu.
7 factori de risc pentru osteoporoză
1.Predispoziția genetică la densitate osoasă scăzută. Masa osoasă de vârf este atinsă între 18 și 25 de ani și este determinată în principal de factorii genetici.
Chiar și nivelul de recepare a vitaminei D de către organism este în mare măsură controlată de factori genetici! La unele persoane acest proces este mai slab ceea ce le face mai expusă la riscul de apariție a osteoporozei.
2.Înaintarea în vârstă Procesul de creștere osoasă – numit remodelare osoasă – încetinește în mod natural pe măsură ce o persoană înaintează în vârstă. După 65 de ani există o mai mare predispoziție la fracturile cauzate de osteoporoza.
3.Sexul. În general, femeile prezintă un risc mai mare decât bărbații, din cauza oaselor mai subțiri în mod natural și a masei osoase mai mici
4.Istoricul familial și personal al fracturilor. Un istoric personal al oaselor rupte sau fracturilor de fragilitate la vârsta adultă, și mă refer la vârsta trecută de 45 de ani, poate indica un risc crescut de osteoporoză. În plus, dacă un părinte, în special mama a avut osteoporoză sau fracturi de fragilitate la vârsta adultă, riscul de osteoporoză poate fi mai mare.
5.Menopauza. Pe măsură ce hormonii sexuali ai corpului se modifică în timpul menopauzei, nivelurile mai scăzute de estrogen accelerează rata pierderii osoase, provocând scăderea rezistenței osoase și un risc mai mare de fractură. De asemenea, trebuie subliniat că menopauza timpurie creează un risc ușor mai mare de osteoporoză.
6.Testosteron redus. Nici bărbații nu sunt mai puțin expuși riscului de osteoporoză, deși cazurile sunt mai puține raportat la sexul opus. Un nivel scăzut de testosteron la bărbați poate afecta creșterea osoasă și poate duce la osteoporoză.
7.Consumul unor medicamente și afecțiunile asociate. Osteoporoza a fost asociată cu consumul anumitor medicamente, inclusiv steroizi, și cu alte afecțiuni medicale, inclusiv cele tiroidiene.
De cât calciu avem nevoie zilnic?
Calciul are un rol crucial în menținerea densității osoase. Corpul pierde cantități din acest mineral în fiecare zi, de aceea el trebuie readus în corp prin alimentație și stil de viață. Atenție: nu se ia după ureche, ci la recomandarea medicului iar cantitățile de care o persoană are nevoie diferă în funcție de vârstă, sex și situația medicală propriu-zisă.
Produsele lactate, mai ales iaurtul și brânza, reprezintă surse excelente de calciu, alături de alimentele de origine vegetală. Rețineți că toate legumele cu frunze verzi sunt bogate în calciu, prin urmare încercați să găsiți cele mai bune modalități să le integrați zilnic în dietă.
Doza zilnică recomandată de calciu este de:
- 210 mg pentru sugarii între 0-6 luni;
- 270 mg pentru sugarii între 7-12 luni;
- 500 mg pentru copiii între 1-3 ani;
- 800 mg pentru copiii între 4-8 ani;
- 1300 mg pentru adolescenţii între 9-18 ani;
- 1000 mg pentru adulţii între 19-50 de ani;
- 1200 mg pentru persoanele trecute de vârsta de 50 de ani;
- 1800 mg pentru gravidele şi femeile care alăptează sub 18 ani;
- 1000 mg pentru femeile gravide şi cele carealăptează între 19-50 de ani.
Iată câteva alimente foarte bogate în calciu. Valorile sunt exprimate la suta de grame:
parmezan = 1184 mg
tofu = 683 mg
sardine = 382 mg
migdale crude = 264 mg
iaurt = 199 mg
pătrunjelul = 138 mg
spanacul = 136 mg
kale = 132 mg
lapte =125 mg
Cum mă pot găsi pacienții
Pentru consult/evaluare de specialitate/tratament/intervenție chirurgicală – 0726 282 654
https://www.facebook.com/drstefanescu
https://drstefanescu.ro/