Artroscopia de genunchi

Artroscopia de genunchi este o procedură chirurgicală minim-invazivă care permite diagnosticarea și tratamentul leziunilor intraarticulare și presupune atât o durată scurtă de spitalizare (o zi), cât și o recuperare mai ușoară și mult redusă față de cea necesară după intervențiile clasice. Termenul provine din limba greaca unde arthro înseamnă articulație și skopien, a examina.

Artroscopia constă în efectuarea sub anestezie a unor incizii foarte mici, de aproximativ 1 cm, prin care se introduc în articulație instrumente optice și de lucru. Artroscopia se efectuaza într-o sală de operație, sub anestezie generală sau loco-regională.

Anatomia genunchiului

Genunchiul este cea mai mare articulație din corpul uman și este alcatuit din:

• suprafețe articulare, acoperite de cartilaj: capătul distal al femurului, cu cei doi condili femurali și capătul proximal al tibiei, cu platoul tibial și suprafața posterioară a rotulei.

• mijloace de unire: capsula articulară și ligamentele colaterale medial (LCM) și colateral lateral (LCL), încrucișat anterior (LIA) și încrucișat posterior (LIP)

Vedere anterioară a genunchiului drept

• meniscul intern (MI) și meniscul extern (ME), se situează între suprafețele articulare

Când este indicată artroscopia de genunchi?

La adulți și la tineri genunchiul dureros apare de obicei după un traumatism, în timp ce la vârstnici este degenerativ. Această situație trebuie investigată prin metode imagistice recomandate de medic, radiografie , ecografie și/sau RMN. În funcție de afecțiunile care generează durerea, se indică tratamentul chirurgical sau nu.

Indicațiile absolute ale artroscopiei de genunchi sunt:

• Leziunile de menisc
• Ruptura ligament încrucișat anterior sau posterior (LIA/LIP)
• Existența corpilor liberi intraarticulari
• Leziunile de cartilaj
• Gonartroza incipientă sau medie
• Blocajul articular
• Sindromul de impigment femuro-patelar
• Sinovita cronică (vilonodulară)

Contraindicațiile universal acceptate sunt:

• Gonartroza avansată
• Starea de sepsis (sindrom de răspuns inflamator sistemic în prezența unei infecții severe confirmate microbiologic)
• Pacient necooperant cu protocolul de recuperare

Pregătirea preoperatorie

Înainte de această intervenție chirurgicală pacientul trebuie investigat pentru depistarea unor probleme de sănătate concomitente care ar putea influența intervenția chirurgicală și recuperarea ulterioară. Astfel, preoperator, pacientul trebuie să facă analize de sânge, electrocardiogramă, radiografie pulmonară. Dacă sunt identificate și alte probleme medicale, vor fi necesare investigații sau evaluări medicale interdisciplinare suplimentare, ca de exemplu consult cardiologic, eventual ecografie cardiacă. În mod obligatoriu, înainte de intervenția chirurgicală veți fi consultat de un medic anestezist, cu care puteți discuta tipul de anestezie pe care vi-l recoamandă. De obicei, artroscopia de genunchi se efectuează cu anestezie spinală (rahianestezie).

Durata artroscopiei de genunchi este în medie de 40-60 de minute și depinde de tehnica chirurgicală folosită pentru a trata leziunea existentă și particularitățile pacientului.

Intervenția artroscopică de genunchi

Înaintea începerii intervenției, chirurgul va desena pe genunchi cu un marker special reperele osoase și locul portalurilor (inciziile de maximum 1 cm), apoi întreg membrul inferior este izolat cu ajutorul unei soluții antiseptice și acoperit cu câmpuri sterile.

Procedura propriu-zisă începe prin efectuarea a 2-3 portale în jurul articulației genunchiului, apoi se injectează un lichid (ser fiziologic) în articulație pentru a facilita vizualizarea intraarticulară a structurilor anatomice. Este introdus apoi intraarticular artroscopul prin portalul antero-lateral. Imaginile captate de cameră sunt proiectate pe un ecran video, astfel încât pot fi vizualizate elementele articulației genunchiului. În timpul procedurii artroscopice, medicul introduce prin alte trocare, instrumentele necesare (pense, foarfecă, shaver, ancore etc.) pentru a interveni asupra leziunilor existente.

Artroscopia de genunchi

Recuperarea postoperatorie

Recuperarea postoperatorie este diferită de la pacient la pacient ca perioadă, în funcție de diagnostic, vârstă, gradul de receptivitate al pacientului. În general, această perioadă este de scurtă durată, pacientul putând să meargă încă din ziua operației sau în ziua următoare. În timpul spitalizării pacientul va primi medicamente pentru durere și antibiotice, iar tratamentul local va consta în bandajarea genunchiului cu o fașă elastică, menținerea genunchiului în poziție ridicată și aplicarea de gheață pe genunchi.

Recuperarea postexternare

Recuperarea după artroscopie este mult mai rapidă față de o intervenție clasică, însă e nevoie de câteva săptămâni până se va recupera în totalitate genunchiul. În general, mersul este permis cu încărcare totală din prima zi postoperator, exceptând cazul ligamentoplastiei unde încărcarea totală va fi permisă undeva după 4 săptămâni.

Procedeul artroscopic presupune un proces de instilație-aspirație la nivelul articulației a serului fiziologic pentru a fi posibilă vizualizarea structurilor anatomice din interiorul articulației, astfel încât fiziologia normală a articulației în ceea ce privește lubrefierea este modificată. Postoperator, la aproximativ 2 săptămâni, sunt recomandate infiltrații cu substanțe vâscoelastice (hialuronat de sodiu/acid hialuronic) ce asigură o lubrefiere provizorie până la instituirea celei normale/fiziologice.

Kinetoterapia este esențială în procesul de recuperare. Este necesar un program de exerciții personalizat în funcție de intervenția chirurgicală efectuată și de particularitățile pacientului. Exercițiile trebuie urmărite de către un kinetoterapeut până la terminarea perioadei de recuperare. Este foarte important să urmați cu strictețe și seriozitate programul de recuperare pentru ca rezultatele intervenției chirurgicale să fie un succes.

Recomandările postoperatorii în funcție de diagnosticul pentru care s-a efectuat artroscopia sunt:

1. Meniscectomie: reluarea mersului în prima zi postoperator, kinetoterapie: 10 sedințe.
2. Sutura de menisc: reluarea mersului după 1-2 săptămâni, kinetoterapie: 10-20 sedințe.
3. Sinovectomie: reluarea mersului în prima zi postoperator, kinetoterapie: 10 sedințe.
4. Microfracturi: reluarea mersului după 1-3 săptămâni, kinetoterapie 10-20 sedințe.
5. Ligamentoplastie: reluarea mersului după 3-4 săptămâni, kinetoterapie: 20-30 sedințe.

Complicații

Artroscopia prezintă un avantaj major în privința frecvenței extrem de mici a complicațiilor postoperatorii (sub 1%). Totuși ele există și constau în: infecții, sângerări postoperatorii, formare de hematoame, eșecul intervenției în a ameliora simtomatologia.

Rezultatele pe termen lung

Prognosticul este favorabil în majoritatea cazurilor, însă depinde de o indicație chirurgicală corectă și de respectarea recomandărilor postoperatorii ale medicului curant. Rezultatele depind de tipul de patologie, de condiția fizică și biologică a pacientului și nu în ultimul rând de determinarea pacientului de a urma programul de recuperare întocmai cu indicațiile chirurgului și ale kinetoterapeutului.

artroscopie de genunchi
operatie menisc pret 2021
operatie menisc pret 2019
operatie menisc pret 2020
operatie artroscopie de genunchi pret
operatie genunchi pret
artroscopie de genunchi
pret artroscopie de genunchi medicover