În cei peste 15 ani experiență în tratamentul chirurgical al afecțiunilor acute și cronice ortopedice am condus condus câteva mii de intervenții chirurgicale, din care peste 1500 de intervenții artroscopice.
Ce este artroscopia și când este nevoie de această procedură?
Artroscopia este acea procedură chirurgicală efectuată pe articulații, cu un impact minim invaziv, fiind cel mai frecvent utilizată pentru genunchi, umăr, cot, încheietura mâinii, gleznă, picior și șold.
Are ca scop evaluarea şi tratarea leziunilor din interiorul acestora și prezintă o serie de avantaje. Cel mai important este faptul că pacienții se vindecă mai rapid, încep recuperarea mai devreme și își reiau activitățile obișnuite într-un timp mai scurt.
Al doilea mare avantaj al acestei proceduri față de intervenția chirurgicală tradițională este faptul că articulația nu trebuie să fie complet deschisă.
Artroscopia este mai mult decât eficientă în cazul sportivilor profesioniști care necesită un timp de recuperare rapid.
Iată patru dintre cele mai obișnuite situații medicale în care se folosește artroscopia:
-
Artroscopia genunchiului
Pentru artroscopia genunchiului se fac doar două incizii mici, una pentru artroscop și una pentru instrumentele chirurgicale care trebuie folosite în cavitatea genunchiului. Acest lucru reduce timpul de recuperare și poate crește rata de succes datorită traumatismelor mai puțin la țesutul conjunctiv.
Există mai multe situații când devine necesară această intervenție:
- Leziuni de menisc, cum ar fi rupturile meniscale la nivelul genunchiului care apar frecvent nu numai la sportivi, ci și persoane active sau adulți activi;
- Rupturi ligamentare, cum ar fi rupturile de ligament încrucişat anterior (LIA), întâlnite mai ales la fotbalişti sau la cei care fac sporturi de pivotare: handbaliştii, baschetbaliştii sau schiorii;
- Leziuni de cartilaj-corpi liberi articulari;
- Sinovite cronice;
- Artroze ale genunchiului;
- Îndepărtarea țesutului sinovial inflamat.
După artroscopia genunchiului vor apărea umflături în jurul genunchiului, care în una sau două săptămâni se vor vindeca complet. Nu se fac exerciții intense sau mers mult pe jos până când genunchiul nu va fi complet stabil, deoarece se dobândesc dureri și si umflături noi, ceea ce ar putea cauza probleme grave.
-
Artroscopia soldului
Artroscopia de șold a fost inițial utilizată pentru diagnosticarea durerii de șold inexplicabile, dar este acum utilizată pe scară largă în tratamentul afecțiunilor atât în interiorul cât și în afara articulației șoldului.
Indicația de explorare artroscopică – fie ea în scop diagnostic sau terapeutic – este stabilită exclusiv de către chirurgul ortoped, în urma unui consult coroborat cu diverse investigații imagistice precum radiografii, examen RMN sau uneori CT cu reconstrucție 3D. Criteriile de eligibilitate se stabilesc individual pentru fiecare pacient și în funcție de vârstă, grad de afectare, istoricul afecțiunii, nivel de activitate fizică și bolile asociate.
Cea mai obișnuită indicație este în prezent pentru tratamentul impingementului femuro – acetabular și a patologiilor asociate acestuia. Condițiile de șold care pot fi tratate artroscopic includ, de asemenea, lacrimi labrale, îndepărtarea corpului străin, leziunile cartilajului, disecțiile osteocondritei, leziunile și reconstrucția ligamentului teres, sindromul de durere trohanterică, banda iliotibiană, osteoartrita, compresia nervului sciatic, impingementul ischiofemoral și evaluarea directă a înlocuirii șoldului.
Avantajul principal consta în rezolvarea unei game largi de patologii pe incizii minime, fără a deschide articulația și a luxa șoldul (ca în operația clasică). Scad complicațiile, riscul septic/infecția scade, este redus riscul de sângerare, durerea este limitată – și recuperarea este rapidă. Încă de a doua zi pacientul se mobilizează și începe kinetoterapia.
Trebuie spus că dacă leziunile intraarticulare nu se tratează la timp, se instalează boala degenerativă a cartilajului – coxartroza sau artroza șoldului – și ulterior singura soluție chirurgicală devine artroplastia totală, adică protezarea șoldului!
-
Artroscopia umărului
La adulți și la tineri umărul dureros apare de obicei după un traumatism, în timp ce la vârstnici este degenerativ. Această situație trebuie investigată prin metode imagistice recomandate de medic, radiografie, ecografie și/sau RMN. În funcție de afecțiunile care generează durerea, se indică tratamentul chirurgical sau nu.
Nu toate durerile de umăr care sunt rezistente la tratament medicamentos sau nonchirurgical paliativ au indicație chirurgicală.
Indicațiile universal acceptate ale artroscopiei de umăr sunt:
- Leziunile de labrum
- Leziunile de cartilaj articular, mai ales cele care produc detașarea unui fragment în articulație
- Calcificările periarticulare
- Bursitele inflamate
- Impingementul subacromial caracterizat prin prezența unor ciocuri pe marginea inferioară a acromionului ce „înțeapă” tendoanele
- Instabilitățile de umăr, luxațiile recidivante de umăr
- Leziunile tendonului lung al bicepsului
- Leziunile mușchilor ce constituie coafa rotatorilor
- Blocajul articular/umărul înghețat (înțepenit)
- Artroza acromio-claviculară
-
Artroscopia încheieturii mâinii
Artroscopia încheieturii este utilizată pentru a investiga și trata simptomele leziunilor repetitive ale tulpinilor, fracturile încheieturii mâinii și ligamentele sfâșiate sau deteriorate. Acesta poate fi, de asemenea, utilizat pentru a stabili daune articulare cauzate de osteoartrita încheieturii mâinii.
Cum mă pot găsi pacienții
Pentru consult/evaluare de specialitate/tratament/intervenție chirurgicală – 0726 282 654
https://www.facebook.com/drstefanescu
https://drstefanescu.ro/