Suna acum!

Artroza umărului

Ce este artroza de umăr și când poate să apară?

Majoritatea oamenilor sunt familiarizați cu artroza de genunchi și șold, însă umărul este a treia articulație cel mai frecvent afectată.

 

Artroza este inflamația unei articulații cauzate de uzură. Într -un umăr bolnav, inflamația provoacă durere și rigiditate. Deși nu există nici un tratament pentru artroză de umăr, există mai multe opțiuni de tratament disponibile.

Există mai multe tipuri de artroză ce pot afecta articulația scapulohumerală. Cel mai frecvent tip este osteoartroza. Osteoartroza este cunoscută sub numele de artroză de „uzură” și este o boală care distruge cartilajul. Pe măsură ce afecțiunea degenerează în timp, cartilajul devine ros și aspru, iar spațiul articular scade. În timpul mișcării, datorită frecării apare durerea. Osteoartroza afectează de obicei persoanele de peste 50 de ani.

Artroza umărului – imagine radiologică

Artroza se poate dezvolta și după o leziune a rotatorilor (de exemplu tendonul supraspinos). Rotatorul fiind lezat nu mai poate ține perfect capul humeral în cavitatea glenoidă. Acest lucru poate deteriora suprafețele cartilaginoase, cauzând dezvoltarea artrozei (condromalaciei). Combinația dintre o mare leziune de coafă a rotatorilor și artroza avansată poate duce la durere severă și slabiciune, iar pacientul poate să nu fie în măsură să ridice brațul pentru acținuni simple cum sunt dusul ceștii la gură sau pieptănatul părului.

Semnele și simptomele artrozei umărului

Cel mai frecvent simptom al artrozei umărului este durerea. Limitarea mișcărilor (impotența funcțională) este un alt simptom comun. Ea poate deveni din ce în ce mai severă și pacientul are dificultăți majore în a ridica brațul pentru a-și pieptana părul sau de a ajunge cu mâna până la un raft. Este posibil să audă un sunet de măcinare în timpul mobilizării umărului. Pe măsură ce afecțiunea progresează, orice mișcare a umărului provoacă durere. Durerea nocturnă este comună și somnul poate fi deranjat.

Cum se pune diagnosticul de artroză a umărului?

După ce pacientul discută simptomele și antecedentele medicale cu medicul ortoped, acesta îi va examina umărul și va evalua:

• Nivelul de slăbiciune musculară
• Aria de mobilizare a umărului
• Semnele de leziune a coafei rotatorilor, labrumului etc.

Radiografiile pot ajuta la distincția între diferite forme de artroză. Radiografiile unui umăr artrozic vor arăta o îngustare a spațiului articular, modificări ale oaselor (humerus și cavitatea glenoidă), precum și formarea de osteofite (pinteni).

Tratamentul artrozei umărului

Ca și în cazul altor afecțiuni artrozice, tratamentul inițial al artrozei umărului este nechirurgical. Medicul poate recomanda următoarele opțiuni de tratament:

• Repaus și/sau schimbarea activității cotidiene
• Exerciții de recuperare fizică
• Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS)
• Infiltrații corticosteroide în umăr
• Gheață aplicată local în puseu acut

Medicul poate lua în considerare o intervenție chirurgicală în cazul în care durerea provoacă invaliditate. Cazurile de artroză ușoară/medie pot fi tratate cu artroscopie (debridare artroscopică). În timpul acestei manevre chirurgicale, chirurgul introduce o cameră mică numita artroscop, în articulația umărului. În timpul procedurii, chirurgul poate curața interiorul articulației. Deși procedura prevede ameliorarea durerii, aceasta nu va elimina artroza din articulație. Daca artroza progresează, poate fi necesară o intervenție chirurgicală suplimentară.

Artroza avansata de umăr poate fi tratată cu o intervenție chirurgicală de înlocuire a articulației umărului, în care părțile deteriorate ale umărului sunt îndepartate și înlocuite cu componente artificiale. Opțiunile de înlocuire includ:

• Hemiartroplastie, în care doar capul humeral este înlocuit
• Artroplastia totală de umăr, în care se înlocuiesc atât capul humeral cât și cavitatea glenoidă
• Artroplastia totală de umăr inversată, în care se înlocuiesc atât capul humeral cât și cavitatea glenoidă, dar sunt opuse. Acest tip de proteză funcționează mai bine pentru persoanele cu leziuni ale rotatorilor

Tratamentul chirurgical al artrozei umărului este în general foarte eficient în reducerea durerii și restabilirea mișcării. Timpul de recuperare depinde de tipul intervenției chirurgicale efectuate, fiind destul de scurt în cazul unei intervenții artroscopice și ceva mai lung în cazul unei artroplastii de umăr.