Ce trebuie să știi despre coxartroză primară/secundară. Artroplastia sau protezarea de șold

Artroza este de departe cea mai frecventa suferință articulară!

Și, ca și cum nu ar fi de ajuns, este considerată și a doua  cauza de invaliditate la persoanele de peste 50 de ani. Din cauza frecvenței sale în populația globului este considerată o problemă de sănătate publică, dar și una care pune în dificultate individul și modul lui de viață.

Află tot ce este mai important despre artroză în general, dar mai ales despre artroza șoldului supranumită  coxartroză – care poate fi primară și secundară – despre factorii de risc și tratamentul adecvat.

AVERTISMENT: Artroza evoluează în general lent, ceea ce face ca persoana afectată să se familiarizeze cu durerea. Unii chiar își fac un titlu de glorie din a trăi cu durerile, însă acestea se intensifică până la punctul la care este urgentă prezentarea la medic. Din păcate o diagnosticare târzie vă reduce semnificativ șansele la un tratament adecvat și precoce.

La cine apare artroza? Care sunt factorii de risc?

Pana la 55 de ani boala are o incidență egală pe sexe. După aceasta vârstă se constată că e de două ori mai frecventă la femei, cu excepția localizării la șold, singura considerată mai frecventă la bărbați.

Artroza poate apărea și la persoanele mai tinere (postraumatică/necroza avasculară de cap femural, etc.).

Afecțiunea se dezvoltă lent – pe parcursul anilor – iar durerea provocată se agravează în timp.

Ce este artroza în sens larg?

Artroza este o artropatie degenerativă caracterizată prin degradarea progresivă a cartilajului articular, însoțită de o reacție hipertrofică a osului subcondral și variate reacții ale celorlalte structuri articulare, și mă refer aici la sinovială, capsulă, menisc.

Artroza este constatabilă prin modificari clinice și radiologice caracteristice.

Ca specialiști, noi ortopezii, constatăm o localizare preferențială a artrozei la articulații cu o mare mobilitate, în funcționarea cărora cartilajul joacă un rol important. Genunchiul, șoldul, mâna sunt astfel de exemple, iar articolul de față este dedicate artrozei de șold supranumită coxartroză.

Ce este coxartroza și la cine poate apărea?

Coxartroza este la rândul său tot o boală degenerativă, la care constatăm degradarea progresivă a articulației șoldului. Cel mai des apare la persoanele de vârsta a doua sau a treia, îmbătrânirea fiind una dintre cauze, dar se poate manifesta și la persoane mai tinere. La acestea din urmă pot exista predispoziții genetice, dacă de exemplu persoana are istoric familial de osteoartrită sau un stil de  viață care să predispună la o asemenea patologie.

Coxartroza primară apare la pacientii trecuti de 60 de ani, are o progresie mai lentă și afectează ambele articulații (sau doar una). Factorii indirecți ai apariției coxartrozei primare sunt stilul de viață și predispoziția genetică.

Coxartroza secundară are loc cu „displazie” de șold  – cu deformare anatomică – la un subiect mai tânăr, și se întâlnește în 60% din cazurile de osteoartrită de șold.

Simptomele sunt aceleași pentru coxartroza primară și cea secundară.

5 simptome ale coxartrozei

 1. înțepenirea matinală sau generală, după un repaus prelungit;
 2. mers îngreunat din cauza ridigității articulației;
 3. dureri la nivelul șolduluicare iradiază sau nu în lateral sau la nivelul genunchiului;
 4. atrofie musculară la nivelul grupelor de mușchi care facilitează mobilitatea articulației;
 5. durere inghinală/fesieră sau care coboară pe coapsă;
 6. șchiopătatul. Acesta apare la unii pacienți care se ”obișnuiesc” cu durerea, așa cum arătam la începutul acestui articol, dar e practicat pentru a reduce presiunea asupra șoldului afectat.

Când este necesară protezarea șoldului (artroplastia)?

Dacă durerile pacientului se intensifică și nu mai pot fi controlate prin tratament non-chirurgical, cu măsuri conservatoare – cum ar fi medicamentele, kinetoterapia, reducerea gradului de efort fizic – pacientul trebuie să ia în considerare intervenția de protezare a șoldului.

Indiferent că procesele degenerative ce au produs coxartroza sunt legatede vârstă sau traumatice, artroplastia sau protezarea de șold este soluția medicală cea mai bună!

Este sigură, este o alegere de succes și permite restabilirea mobilității pierdute a articulației prin îndepărtarea secțiunilor deteriorate ale articulației șoldului (coxo-femurală) și înlocuirea cu un implant artificial, numit și proteză de șold.

Situațiile clinice care impun protezarea sunt:

 1. osteoartrita;
 2. artrita reumatoidă (reumatism);
 3. artrita post-traumatică;
 4. osteonecroza (necroza osoasă).

Tipuri de proteze

-totală (cimentată/necimentată);

-monopolară modular;

-bipolară;

-parțială (tip Moore/Thompson).

Procedura de artroplastie de șold

Chirurgul ortoped va solicita toate investigațiile preliminare – analize de sânge, recoltare probă de urină, electricardiograma (EKG), radiografie sau RMN și se vor face evaluări suplimentare la alți specialiști dacă situația medicală a pacientului o va impune. După caz, se vor efectua intervențiile necesare pentru a înlătura orice posibilitate de infecție ulterioară.

IMPORTANT: Obezitatea nu este o contraindicație pentru operație, DAR un indice de masă corporală (IMC) peste 35 crește riscul de apariție a complicațiilor! Ideal ar fi ca în vederea efectuării acestei intervenții, pacientul să-și propună pierderea în greutate – dacă este cazul –  acest lucru fiind direct coroborat cu creșterea longevității protezei. 

Cea mai comună și cea mai probabilă anestezie aleasă este cea generală. Însă mai sunt situații, în funcție de particularitatea fiecărui pacient, când se optează pentru  rahianestezie sau anestezie regională.

Operația de protezare de șold durează aproximativ 1-2 ore. De obicei, internarea în spital nu durează decât trei nopți.

După operație, pacientul trebuie să aleagă o dietă echilibrată care să conțină suplimente de fier și consum mare de lichide. De asemenea, trebuie să facă recuperare medicală, element cheie în vindecarea șoldului și revenirea la activitățile uzuale într-un timp cât mai scurt.

Posibile complicații ale artroplastiei de șold

Rata de de apariție a unor complicații în rândul pacienților este foarte mică, sub 2%. Totuși la pacienții cu afecțiuni cronice aceasta este posibil să fie sensibil mai mare.

Posibile complicații care pot să apară după artoplastia de șold:

 1. infecții – la câteva zile sau săptămâni după operație, la locul inciziei sau la un nivel mai profund, în jurul protezei. Cele mici se tratează cu antibiotice, cele majore necesită intervenția chirurgului ortoped, posibil chiar prin îndepărtarea protezei.
 2. tromboza venoasă – apariția unor cheaguri de sânge în venele de la picioare. Este cea mai comună și generală complicație în protezarea totală de șold și poate pune viața în pericol. Din acest motiv este foarte important ca pacientul să poarte ciorapi medicinali și să ia tratament cu anticoagulante.
 3. inegalitatea membrelor inferioare – în ciuda obiectivului expres al medicului de a avea rată de success de 100%, uneori, după intervenție, este posibil ca unul dintre picioare să fie mai lung decât celălalt. Este o situație specifică oarecum cazurilor grave, secundare luxațiilor congenitale, caz în care se indică utilizarea unor înălțătoare pentru încălțăminte.
 4. luxația protezei – poate să apară atunci când componenta protezei care înlocuiește capul femural, iese din cavitatea concavă. În cazul unei luxații de proteză, se intervine prin reducere închisă. Dacă apar în continuare luxații atunci este necesar să se intervină chirurgical.
 5. revizia protezei de șold – se impune atunci când se constată un process semnificativ de uzură. Însă poate apărea și în urma reabsorbției biologice a osului (osteoliză). În aceste cazuri este necesară o nouă intervenție de revizie sau altfel spus de înlocuire a protezei.

Dr. Gabriel Stefanescu, medic primar chirurg ortoped alături de echipa sa de medici chirurgi ortopezi, utilizează cele mai noi tehnici în artroplastie, pentru a reduce la minim orice riscuri  și a oferi pacienților libertate deplină de mișcare.

Pentru stabilirea unui diagnostic corect și la timp, programați-vă la o consultație ortopedică 0726282654

Gabriel Ștefănescu

Chirurg ortoped ultraspecializat în TRAUMATOLOGIE SPORTIVĂ cu peste 18 ani de experiență

Pentru stabilirea unui diagnostic corect și la timp, programați-vă la o consultație ortopedică.