Cele mai frecvente 4 cauze ale durerii de șold. Te recunoști în aceste simptome?

Durerea de șold numită și coxalgie este un simptom frecvent întâlnit în practica medicală ortopedică. Tratamentul acestei forme de durere trebuie să se facă numai după un examen medical amănunțit și investigațiile imagistice prescrise de către specialist, totul pentru alegerea celei mai bune soluții terapeutice.

Exisă multe motive care pot genera durerea de șold dar am să trec în revistă doar câteva, dintre cele mai comune.

Dacă recunoașteți unul sau mai multe simptome dintre cele descrise mai jos, prezentare la medic este urgentă, pentru a minimiza riscul, a evita complicațiile și a calma durerea.

Fractura de șold

O fractura de șold este o vătămare gravă, cu complicații care pot pune viața în pericol. Riscul fracturii de șold creste odată cu vârsta, persoanele de peste 65 de ani prezentând un risc mai mare din cauza osteoporozei.

Diverse medicamente, vederea slabă, problemele de echilibru, dar și multe alte cauze îi fac pe cei în vârstă mai predispuși la căzături – una dintre cele mai frecvente cauze ale fracturii șoldului.

Aproximativ 70% dintre acestea apar la femei deoarece pierd din densitatea osoasa mai rapid decât bărbații, în principal din cauza scăderii nivelurilor de estrogen determinată de menopauză. Cu toate acestea, bărbații pot dezvolta, de asemenea, niveluri scăzute periculoase de densitate osoasă.

Cele mai frecvente tipuri de fracturi de șold sunt:

  • Fractura de col femural, care poate provoca o complicație, deoarece ruptura întrerupe de obicei alimentarea cu sânge a capului femurului ce formează articulația soldului.
  • Fractura intertrohanteriană, care se produce la aproximativ 7-8 cm distanță de articulația soldului. Acest tip de fractură nu întrerupe alimentarea cu sânge a osului și poate fi mai ușor de reparat.

O fractura de șold necesită aproape întotdeauna intervenție chirurgicală, urmată de terapie fizică. Luând măsuri din timp prin prezentarea la medic veți beneficia de supraveghere medicală specializată și tratament adecvat pentru menținerea densității osoase și pentru a evita căderile. Astfel poate fi prevenită fractura de șold.

Bursita șoldului

Exista un număr de posibile cauze ale bursitei șoldului. Cele mai comune dintre acestea și cei mai comuni factori de risc includ:

  • Leziuni sau traume dobândite atunci când persoana cade pe partea exterioară a șoldului sau când se lovește la această articulație de orice suprafață tare. Bursele se umplu cu sânge și pot determina mucoasa sau căptușeala lor să se inflameze. Chiar daca corpul reabsoarbe sângele, mucoasa poate rămâne inflamată, provocând astfel simptomele bursitei.
  • Presiunea repetată asupra șoldului. Cel mai adesea, bursita este cauzată de traumatismele mici, frecvente, care pot provoca aceleași probleme pacientului ca și un traumatism unic grav. Persoanele care merg pe bicicleta, cele care aleargă sau cele care stau în picioare perioade lungi de timp sunt mai predispuse la acest tip de bursită.
  • Vârsta și sexul – femeile sunt mai predispuse să prezinte dureri pe o parte a șoldului, comparativ cu bărbații.
  • Artrita reumatoida și guta – persoanele care suferă de poliartrita reumatoidă sunt mai predispuse să facă bursită. În mod similar, pacienții care suferă de gută, afecțiune în care există o acumulare de cristale de acid uric în articulațiile sinoviale, sunt mai predispuse să o dezvolte.
  • Probleme care afectează biomecanica membrelor inferioare – scolioza și alte deformări la nivelul coloanei vertebrale, cum ar fi un nerv atins la nivelul spatelui, pot crește riscul de bursită. Dacă persoana are un picior mai lung și unul mai scurt, acest factor poate provoca bursita șoldului, de asemenea.
Tendinita șoldului

Această afecțiune se produce atunci când unul sau mai multe dintre tendoanele musculare de la nivelul șoldului sunt inflamate. Mișcările repetitive care forțează corpul peste capacitatea sa reprezintă principala cauză a tendinitei șoldului.

Atenție! Atunci când se crește intensitatea și durata unui exercițiu fizic, se pot produce leziuni sau accidentări dacă nu are loc o pregătire corespunzătoare!

Disconfortul la mișcare este, de obicei, primul semn de tendinită la șold. Acest lucru poate fi simțit oriunde în zona șoldului și locul exact poate fi dificil de localizat. În cazul în care persoana continua să facă exerciții, disconfortul devine durere atunci când încearcă o varietate de mișcări.

Durerea este provocată de inflamația în tendonul sau tendoanele care sunt lezate. Inflamația face că zona să se simtă caldă și se înroșește. Multe mișcări care implica gambele, coapsele și șoldurile pot provoca dureri, precum coborâtul din pat.

Poate fi extrem de dificil pentru o persoană cu tendinita la șold să își găsească o poziție confortabilă atunci când doarme, deoarece oricum ar alege să stea tot simte durere!

Coxartroza

Coxartroza se manifesta prin durere apărută în timpul mersului și mai ales la urcare și coborâre, dar poate să iradieze pe coapsă, spre genunchi. În această suferință, în stadii avansate se poate produce scurtarea membrului inferior, cu poziții statice vicioase și dificultăți de mers, apărând modificări consecutive pe coloana lombară.

Coxartroza este o boală destul de frecventă, diagnosticată în principal la pacienți de vârstă mijlocie și bătrâni, ca o patologie degenerativ-distrofică a articulației șoldului. Aceasta își pierde din ce în ce mai mult locul, se formează depuneri osoase de-a lungul marginilor, iar particulele de abraziune provoacă dureri repetate. Pierderea cartilajului are ca rezultat o rigiditate mărită a articulației.

În timp, apar durerile și în timpul nopții și în stările de repaus, ceea ce duce la o limitare din ce în ce mai mare a intervalului de mers și, în final, la o reducere a calității vieții.

Cum mă pot găsi pacienții

Pentru consult/evaluare de specialitate/tratament/intervenție chirurgicală – 0726 282 654  

 

https://www.facebook.com/drstefanescu 

 

https://drstefanescu.ro/ 


Gabriel Ștefănescu

Chirurg ortoped ultraspecializat în TRAUMATOLOGIE SPORTIVĂ cu peste 18 ani de experiență

Pentru stabilirea unui diagnostic corect și la timp, programați-vă la o consultație ortopedică.