Suna acum!

Chirurgie sportivă – tehnica LATARJET pentru luxația umărului

Articulația umărului oferă o arie de mișcare atât de mare și o flexibilitate atât de crescută față de alte articulații din corp, motiv pentru care este și cea mai predispusă la luxații și subluxații!

Nici oamenii tineri nu sunt scutiți de displazii de umăr, îndeosebi dacă sunt activi și mai ales dacă practică un sport precum tenisul, voleiul, înotul. Pe termen lung acestea pot duce la slăbirea structurilor capsulo-ligamentare ale umărului.

Un aspect foarte important pe care doresc să-l subliniez este următorul: dacă apare o luxație inițială ca urmare a unui traumatism sever și NU se primește tratamentul corespunzător, deja avem de-a face cu cea mai importantă cauză a luxațiilor recidivante de umăr. Spre exemplu, peste 50 ani rata recidivei este sub 30%, între 20-40 ani rata este de 50%, iar la pacienții sub 20 de ani recidiva atinge peste 85% din cazuri!

Deci, odată ce o persoană și-a dislocat umărul pot apărea dislocări repetate! Ba chiar articulația devine atât de instabilă încât acestea pot fi generate inclusiv de activități banale sau în timpul somnului.

De reținut: de fiecare dată când umerii se dislocă, pot apărea alte deteriorări în articulație. Din acest motiv, persoanele care au dislocări de umăr recurente ar putea avea parte și de intervenții chirurgicale repetate, într-un efort de a stabiliza articulația și de a preveni evenimentele viitoare de acest gen.

Pentru a trata această problemă, trebuie făcut ceva pentru a reconstrui acel os. Chirurgia Laterjet este special concepută pentru a răspunde pierderii osoase din jurul prizei de umăr, situație care duce la instabilitatea recurentă a articulației umărului.

Personal sunt un fan al tehnicii LATARJET deoarece experiența directă cu pacienții mei, rezultată din cei peste 15 ani de profesie, mi-a arătat că recuperarea și reinserția socială este mult mai rapidă, aspect foarte important pentru calitatea vieții și confortul pacientului.

Simptome ale luxației recidivante de umăr

  • Durere;
  • Umflătură;
  • Deformare locală;
  • Imposibilitatea mobilizării umărului afectat sau durere și greutate la mișcarea acestuia.

Ce investigații sunt necesare pentru a pune diagnosticul de luxație recidivantă de umăr

Pentru un diagnostic complet si evaluarea structurilor de la nivelul umărului este necesar un examen clinic complex pentru testarea stabilității și un examen paraclinic (imagistic), care va include:

  • radiografia convențională;
  • Computer Tomograf (CT) pentru evaluarea leziunilor osoase produse în momentul luxației;
  • RMN sau artro-RMN pentru evaluarea leziunilor părților moi – leziunea de labrum, leziunea de coafă, etc.

Când și de ce este indicată tehnica LATARJET

Procedeul Latarjet este o tehnică chirurgicală prin care se încearcă recâștigarea stabilității umărului. Este indicată în luxațiile recidivante de umăr, sau ca prima intenție după o luxație acută scapulo-humerală. Tehnica chirurgicală propriu-zisă constă în secționarea procesului coracoid și fixarea acestuia în partea anteroinferioară a glenei.

Opțiunile pentru anestezie includ anestezia generală și blocul interscalenic cu ușoara sedare. Blocul interscalenic este de preferat în aceasta intervenție, fiind mai puțin invaziv, reducând semnificativ sângerarea și aducând un aport de analgezie post-operator.

Urmărirea pacientului după efectuarea intervenției

După intervenție, pacientul rămâne internat în spital 1-2 zile. Va primi pe durata spitalizării medicamente pentru durere și antibiotice, membrul operat fiind imobilizat parțial într-un bandaj Dessault pentru câteva  zile.

După externare va începe recuperarea și va trebui să se prezinte la controale  ulterioare. Pacientului îi este interzis să facă anumite mișcări și trebuie să fie conștient că este nevoie de timp – câteva săptămâni/luni– pentru a putea recupera în totalitate articulația umărului.

În prima săptămână, post-operator vor exista durere si disconfort. Gheața va duce la scăderea durerii și a inflamației.

Kinetoterapia și importanța ei după LATARJET

În urma oricărei intervenții chirurgicale ortopedice, recuperarea medicală joacă un rol esențial în reintegrarea socială, profesională și familială a pacientului. Kinetoterapia este parte integrantă a procesului de reabilitare iar exercițiile trebuie urmărite de către un kinetoterapeut până la terminarea perioadei de recuperare.

Este foarte important să urmați cu strictețe și seriozitate programul de recuperare pentru ca intervenția chirurgicală să fie un succes!

Cum mă pot găsi pacienții

Pentru consult/evaluare de specialitate/tratament/intervenție chirurgicală – 0726 282 654

 

https://www.facebook.com/drstefanescu 

 

https://drstefanescu.ro/ 


Gabriel Ștefănescu

Chirurg ortoped ultraspecializat în TRAUMATOLOGIE SPORTIVĂ cu peste 18 ani de experiență

Pentru stabilirea unui diagnostic corect și la timp, programați-vă la o consultație ortopedică.