Chiar zilele trecute, o pacientă îmi relata la cabinet, arătându-mi glezna roșie și umflată cum a hotărât să folosească întregul week-end pentru mișcare: ”Domnule doctor, de câteva săptămâni n-am mai avut timp să ies la aer. Dar în week-end-ul care a trecut, vremea fiind frumoasă, am dat 2 ture de parc a câte 5,6 kilometri, una sâmbătă, una duminică. Luni dimineața glezna mea era roșie și dureroasă. Nici nu puteam să pun piciorul în pământ! Am greșit că am făcut mișcare?”
”N-ați greșit deloc, i-am răspuns, de fapt ați făcut cel mai bun lucru pentru sănătatea dvs, numai că ați omis câteva aspecte de igienă a mișcării, motiv pentru care astăzi va aflați în cabinetul ortopedului. V-ați ales cu o bursită!”
Ce este bursita?
Bursita este o inflamaţie a unui burse. Bursele sunt săculeţii mici care sunt situaţi în tot corpul, inclusiv în jurul umărului, cotului, şoldului, genunchiului şi călcâiului. Ele conţin o cantitate mică de lichid şi sunt poziţionate între oase şi ţesuturile moi, cu rol de a ajuta la reducerea frecării.
Bursita este o leziune de țesut moale care apare atunci atunci când oamenii cresc brusc durata, intensitatea sau frecvenţa activităţilor fizice. Bursele se pot inflama în umăr, cot, şold, genunchi sau gleznă.
Mulţi pacienţi au în asociere bursita cu tendinita.
Unde greșim cel mai frecvent când facem mișcare?
Greșim atunci când decidem să ne ”scoatem pârleala” după zile sau săptămâni întregi în care nu am făcut exercițiu fizic și decidem că ne vom antrena intens și istovitor.
Greșim și atunci când nu avem un program echilibrat de fitness, care să includă exerciţii cardiovasculare şi exerciții de flexibilitate. Trebuie reținut că, dacă o persoană este, în general, sedentară, nu trebuie să-și ia prea multe activităţi fizice încă de la prima ședință.
Foarte importantă este încălzirea temeinică. Aceasta se face obligatoriu înainte de începerea antrenamentului. Alergaţi pe loc timp de câteva minute, respiraţi încet şi profund în acest timp. Încălzirea creşte ritmul cardiac şi fluxul de sânge în muşchi, tendoane, ligamente şi articulaţii. Adăugați progresiv exerciții la antrenamentul obișnuit, folosiți pantofii de sport potriviți pentru tipul de mișcare pe care alegeți să-l faceți și purtaţi haine confortabile, care vă permit să vă mişcaţi liber, astfel încât să lăsați corpul să respire.
De asemenea, nu începeți efortul muscular fără să efectuaţi stretching încet şi cu grijă, până când ajungeţi la un punct de tensiune musculară. Păstraţi fiecare întindere timp de 10 la 20 de secunde, apoi încet, eliberaţi cu atenţie. Inhalaţi aer înainte de fiecare întindere şi expiraţi pe măsură ce eliberaţi. Fiecare întindere se execută doar o singură dată. Niciodată nu vă întindeţi până la punctul de durere şi şi niciodată nu săriţi de o grupă musculară!
Relaxarea este foarte importantă!
De asemenea, acordați-va timp de relaxare după antrenamente. Executaţi mişcări lente şi care să diminueze progresiv intensitatea mişcărilor, timp de cel puţin 10 minute înainte de a opri complet antrenamentul.
Această fază obligatorie a unui program de exerciţii, ca și cea de încălzire, constituie o condiţie de siguranţă pentru articulațiile și musculatura dumneavoastră. Nu o săriți deoarece vă ajută să treceți de la mișcarea intensă la cea normală, obișnuită.
Programul de exerciţii regulate trebuie alternat cu zile de repaus. Oboseala şi durerea sunt motive întemeiate pentru a nu exercita efort fizic. Beţi o jumătate sau trei sferturi de litru de apă cu 15 minute înainte de a începe antrenamentul şi încă o jumătate de litru după, dacă desfășurați activitatea într-o zi călduroasă de vară. E foarte important, deoarece preveniți deshidratarea, epuizarea şi apariţia unui accident vascular cerebral cauzat de căldură.
Cum se tratează bursita?
Bursita poate fi ameliorată prin schimbări în activitatea de zi cu zi şi eventual cu medicamente anti-inflamatorii. În cazul în care inflamaţia şi durerea nu răspund la aceste măsuri, ortopedul poate recomanda îndepărtarea lichidului prin injectarea de corticosteroizi în bursă.
Medicaţia steroidă este un medicament anti-inflamator mai puternic decât medicamentele care pot fi luate pe cale orală. Preparatele injectabile corticosteroide funcţionează de obicei bine pentru a calma durerea, edemul şi inflamaţia.
E necesară o intervenție chirurgicală în cazul bursitei?
Cu toate că o intervenţie chirurgicală este rareori soluția unei bursite, o operaţie pentru a se evacua lichidul din bursă poate deveni necesară dacă medicul a epuizat alte abordări terapeutice fără succes.
Îndepărtarea, adică excizia bursei se poate face cu ajutorul unei incizii standard (procedura deschisă) sau ca o procedură artroscopică cu incizii mici.
În loc de concluzie, 3 măsuri de profilaxie a bursitei
1. Dacă un anumit sport v-a cauzat bursita, trebuie luat în considerare antrenamentul în cadrul căruia un profesionist vă arată mișcările adecvate. Verificați echipamentul și asigurați-vă că este potrivit pentru mărimea, forța si abilitatea dvs.;
2. Se vor înlocui activitățile care au tendința sa agraveze simptomele, se vor schimba activitățile care implica mișcări repetate, care tensionează articulațiile și mușchii;
3. Dacă ați făcut bursită/e din cauza faptului că stați la un birou o perioadă prea îndelungată, e absolut necesar să vă ridicați și să meargă câțiva pași la fiecare oră. Pe cât de simplă, pe atât de eficientă este această măsură!
Cum mă pot găsi pacienții
Pentru consult/evaluare de specialitate/tratament/intervenție chirurgicală – 0726 282 654
https://www.facebook.com/drstefanescu
https://drstefanescu.ro/