Deoarece durerea localizată în partea din față a genunchiului, în jurul rotulei, este una dintre cauzele frecvente pentru care pacienții vin să mă viziteze la cabinet și mereu apar noi și noi întrebări din partea acestora, am decis să revin cu câteva informații absolut utile în articolul de față.
Când te doare în fața genunchiului?
Cel mai probabil când te ridici în picioare după ce ai condus mult timp, când alergi sau cobori în pantă, la coborâtul scărilor sau în cadrul altor activități de zi cu zi.
Aproape nimeni nu este scutit de acest tip de durere! Chiar și adolescenții care practică un sport se plâng, ca să nu mai vorbim de persoanele în vârstă indiferent că fac sau nu fac sport. Cicliștii se aleg cu asemenea dureri din cauza suprasolicitării, mai ales când se ambiționează să participe la diverse întreceri și fac foarte mult efort într-o perioadă foarte scurtă de timp.
Femeile tinere acuză și ele dureri la acest nivel, cu o variabilitate foarte mare. Pot fi dureri severe sau dureri ascuțite, acute ca niște arsuri sau înțepături, sau mai puțin supărătoare, dar permanente. De asemenea se pot auzi zgomote în jurul rotulei la mobilizarea genunchiului.
De asemenea, persoanele care au meserii ce implică flexie îndelungată au dureri mari. După un anumit timp apare și o puternică instabilitate a genunchiului, ceea ce îi aduce la specialistul ortoped.
De ce apare durerea în fața genunchiului?
În ortopedie totalul manifestărilor de acest gen sugerează tabloul clinic al sindromului dureros femuro patelar.
De ce se manifestă? Cel mai adesea din cauza unui anumit tip de dezechilibru muscular, creat de felul în care merg sau aleargă unii oameni. De exemplu o înclinare mare a bazinului, în cazul unui atlet, produce astfel de dureri. Ele se pot corecta prin tonifierea musculaturii fesiere. Dar nu este nevoie ca o persoană să practice un sport pentru a dobândi această patologie. De exemplu, la pacienții tineri ea poate apărea din cauza unui mers anormal sau a dezechilibrării musculaturii.
Sindromul dureros femuro patelar mai poate apărea din cauza condromalaciei rotulei sau a unei plici sinoviale inflamate. Aceasta din urmă se va calma prin repaus, tratament antiinflamator și uneori injecții articulare cu cortizon. Dacă această strategie conservatoare nu dă rezultate, va fi recomandată artroscopia de genunchi pentru înlăturarea plicii.
Durerea din fața genunchiului mai apare la sportivii care efectuează frecvent sărituri sau sprint-uri și necesită intervenție chirurgicală doar dacă nu se ameliorează după o jumătate de an de tratament conservator.
Nu în ultimul rând, trebuie spus că unii dintre pacienții cu sindrom femuro-patelar au o inflamație a grăsimii din spatele tendonului rotulian, sursa principală a durerii în foarte multe cazuri. Dacă nu se vindecă prin injectii locale cu cortizon, va fi necesară o artroscopie cu înlăturarea unei porțiuni din această grăsime.
În cât timp se obține vindecarea?
Progresele apar după cel puțin o jumătate de an de tratament, în cazurile fericite. Mai degrabă aș spune că este nevoie cam de un an pentru vindecarea completă!
Kinetoterapia joacă un rol important în recuperare, iar pacienții trebuie să trateze cu conștiinciozitate programul indicat de specialistul ortoped în colaborare cu kinetoterapeutul.
Cum mă pot găsi pacienții
Pentru consult/evaluare de specialitate/tratament/intervenție chirurgicală – 0726 282 654
https://www.facebook.com/drstefanescu
https://drstefanescu.ro/