Epicondilita laterală este o afecțiune dureroasă a cotului cauzată de suprasolicitarea lui, precum cea din practicarea tenisului sau a altor sporturi în care această articulație este intens folosită.
Sportivii nu sunt singurii oameni care dezvoltă tennis elbow. Multe persoane care au această afecțiune participă la activități de muncă sau de agrement, utilizând repetat și viguros musculatura antebrațului și articulația cotului.
Zugravii, instalatorii, dulgherii sunt predispuși la a dezvolta epicondilita laterală. Studiile au arătat că mecanicii, bucătarii și chiar măcelarii pot dezvolta tennis elbow mai des decât restul populației.
Este o inflamație a tendoanelor care unesc musculatura antebrațului pe partea exterioară a cotului. Mușchii antebrațului și tendoanele devin inflamate de la o utilizare excesivă, repetarea continuă a acelorași mișcări. Acest lucru provoacă durere și sensibilitate pe partea exterioară a cotului.
Care sunt semnele și simptomele epicondilitei laterale?
Simptomele apar de obicei treptat. În cele mai multe cazuri durerea începe cu o ușoară senzație de disconfort și se agravează lent timp de săptămâni și luni. Nu există nici un prejudiciu specific asociat cu debutul simptomelor.
– Durere sau arsură pe partea exterioară a cotului
– Slăbiciune în antebraț
– Durere de cot și/sau antebraț la prinderea sau strângerea unui obiect în palmă
Simptomele sunt adesea agravate de activitatea motrică a antebrațului, cum ar fi strângerea unei rachete de tenis în mână, orice fel de unealtă sau chiar strângerea simplă de mănă. De obicei, cel mai frecvent este afectat brațul dominant, însă epicondilita laterală poate apărea la ambele brațe.
Cum se pune diagnosticul de epicondilită laterală?
În timpul examinării, medicul va utiliza o varietate de teste pentru a indica diagnosticul. De exemplu, el îi poate cere pacientului să încerce să îndrepte încheietura mâinii și degetele împotriva rezistenței cu brațul complet drept pentru a vedea dacă acest lucru provoacă durere. În cazul în care testele sunt pozitive se stabilește un diagnostic prezumtiv de epicondilită.
Radiografiile pot fi efectuate pentru a exclude artroza cotului. O scanare RMN a coloanei cervicale poate fi de ajutor pentru o posibilă hernie de disc cervicală. Ambele afecțiuni produc de multe ori dureri de braț.
Aproximativ 80% până la 95% dintre pacienți au succes cu tratamentul nechirurgical. Acesta include repaus din activitățile care provoacă durerea, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi naproxen, ibuprofen, terapie fizică, infiltrații cu steroizi și infiltrații cu PRP (platelet rich plasma).
O altă terapie neinvazivă cu rezultate bune poate fi terapia cu unde de șoc extracorporeale (ESWT – Extracorporal high energy shock wave therapy) sau terapia cu unde electrohidraulice, folosită inițial și în urologie, în litotriție extracorporală. În anii 1980 a început să fie utilizată și în patologia ortopedică și în ultimii ani i se acordă o tot mai mare importanță în zona recuperării și medicinii fizice.
În cazul în care simptomele nu se diminuează în 6 până la 12 luni de tratament nechirurgical, medicul poate recomanda o intervenție chirurgicală. Cele mai multe proceduri chirurgicale pentru tenis elbow implică îndepărtarea sau eliberarea țesutului inflamat, dar această variantă terapeutică trebuie să rămână ultima soluție și de obicei în această afecțiune nu se ajunge la această soluție.