Suna acum!

Fractură de epifiză distală de radius, frecventă la populația activă. Cum se tratează

De ce am simțit nevoia unui astfel de subiect, care pare foarte tehnic?

Pentru că fractura de epifiză distală de radius este foarte frecventă la nivelul întregii populații. Cu alte cuvinte toată populația activă este susceptibilă a suferi această fractură, mecanismul cel mai comun de producere fiind căderea cu mâna în extensie sau în flexie.

E adevărat că se produce mai ales la populația vârstnică la care nici măcar nu este nevoie de un traumatism major. Aceste persoane nu-și mai pot folosi pumnul, zonă în care apar și deformări. De obicei, dacă o persoană în vârstă primește acest diagnostic, există șanse mari ca specialistul ortoped să suspecteze o osteoporoză.

Fractura de epifiza distală de radius produce dureri?

Da! De la dureri persistente până la deformări severe ale pumnului și antebratului. Dacă pacientul a suferit un traumatism sever nu doar scheletul este afectat, ci și părțile moi. Dacă avem o fractură deschisă sau leziuni de dezmănușare, atunci avem de-a face cu o urgență chirurgicală.

Care este recomandarea specialistului ortoped în cazul fracturii de epifiză distală de radius?

Dacă sunt fracturi fără deplasare, se recomandă o imobilizare cu atela gipsată antebrahio-palmară în V, timp de 4 săptămâni, urmând ca la jumătatea perioadei recomandate pentru imobilizare să se mai facă un control radiologic și să se schimbe imobilizarea cu un gips circular.

Dacă avem de-a face cu o fractură cu deplasare dar stabilă, se practică o reducere închisă cu anestezie locală în focar, urmata de o imobilizare de 6 săptămâni.

Daca pumnul este foarte tumefiat se aplică gheață și se ține mâna în sus timp de 30 minute, apoi se încearcă reducerea și imobilizarea.

La fracturile instabile, cu deplasare, se practică tratament chirurgical!

 Tehnica chirurgicală la fractura de epifiză distală de radius

În câteva linii generale tehnica chirurgicală este următoarea: sub anestezie generală sau locoregională se efectuează o incizie de circa 5 cm pe fața palpară a pumnului. Se practică o disecție minuțioasă a țesutului subcutanat și se identifică artera radială și nervul median, care se îndepărtează din planul operator. Se identifică radiusul și focarul de fractură.

Se reduce fractura și se fixează cu o placă premulară anatomic de titan și șuruburi. Plăcile sunt de diferite forme și dimensiuni, astfel încât să se potrivească oricărui tip de fractură și rămâne pentru totdeauna. Pacientul poate face oricând ulterior RMN cu ea.

În situația în care este fracturată și extremitatea inferioară a ulnei, se poate opta și pentru reducerea și fixarea acestui os. Decizia se ia intraoperator și depinde de modul în care se reduce fractura după fixarea radiusului.

Care este statutusul pacientului după operație?

Dupa intervenție, membrul operat nu este imobilizat. Recomand pacienților să nu facă mișcări ale pumnului din prima zi postoperator. Mișcările vor fi până la nivelul cotului. Pacienții vor purta un bandaj compresiv la nivelul cotului timp de 5 zile și vor folosi o orteză specială, care se poate da ușor jos pentru pansamente și igiena personală. Aceștia pot reveni la activitățile cotidiene repede, în maxim 4-6 săptămâni.

Câte zile durează recuperarea?

Recuperarea după această intervenție este mult mai rapidă față de o intervenție clasică!

E nevoie însă să treacă câteva săptămâni pentru a se recupera în totalitate articulația operată. Cel mai probabil vor exista durere și disconfort cel puțin o săptămână postoperator.

Ce trebuie evitat?

Se va evita în primele săptămâni forțarea zonei operate prin mișcări prea ample de flexie și extensie, deoarece durerile si disconfortul se pot accentua.

Igienizarea se va face cu multă grijă pentru a nu uda bandajul si inciziile. Firele se suprima la 14 zile după intervenție.

Ce trebuie făcut pentru recuperare deplină?

În primul rând îi explic pacientului de ce este necesar să se respecte riguros programul de kinetoterapie.

Este foarte important ca acesta să înțeleagă și să urmeze cu strictețe si seriozitate programul de recuperare. O intervenție chirurgicală de succes nu se termină când se iese din operație, ci când se finalizează și programul de recuperare!

Cum știm că s-a produs vindecarea?

La 6 săptămâni postoperator se va face o radiografie pentru a vedea modul în care se vindecă articulația afectată. Condusul este permis după 6 săptămâni, iar munca fizica grea după 12-16 săptămâni.

Pot exista complicații?

Există câteva fenomenele postoperatorii nedorite care se pot manifesta, dar acestea există într-un număr foarte mic!

Vorbim aici de redoarea articulară, sindromul de durere regională complexă, infecția de plagă operatorie. Dar aceste neplăceri sunt mici comparativ cu spectrul dezvoltării unui membru superior dureros și deformat din cauza pierderii mobilității, ori a apariției artrozei radiocarpiene sau a proastei consolidări a fragmentelor fracturate.

Cum mă pot găsi pacienții

Pentru consult/evaluare de specialitate/tratament/intervenție chirurgicală – 0726 282 654

 

https://www.facebook.com/drstefanescu 

 

https://drstefanescu.ro/ 

 

Cuvinte cheie:

Fractura radius
Fractura radius cu deplasare
Fractura epifiza distala radius
Fractura deschisa
In cat timp se sudeaza un os rupt
Operatie fractura radius pret

Operatie fractura radius
Operatie Medicover
Operatie ortopedie medicover
Ortopedie medicover
Operatie radius pret
Fractura epifiza distala pret


Gabriel Ștefănescu

Chirurg ortoped ultraspecializat în TRAUMATOLOGIE SPORTIVĂ cu peste 18 ani de experiență

Pentru stabilirea unui diagnostic corect și la timp, programați-vă la o consultație ortopedică.