Fractura de humerus proximal. La cine se produce? Cum se tratează și recuperează?

Astăzi iarăși vorbim despre o afecțiune destul de recurentă și anume fractura de humerus proximal.

De ce spun că este recurentă? Pentru că pacienții trecuți de 60 de ani sunt consemnați statistic ca având cel mai frecvent fractură de humerus proximal, după cea de șold și fractura distală de radius.

Alte cauze posibile la pacienții de alte vârste sunt: accidentele rutiere, căderile de la înălţime atât în gospodărie în cadrul efectuării unor munci casnice cât și în context profesional, accidentele sportive, zdrobirile de cauze diferite, etc.

Pentru a trata această problemă ortopedică se recomandă intervenția chirurgicală dacă fractura a fost cu deplasare, adică peste 1cm din poziția anatomică sau peste 45 grade angulație.

Analiza caracteristicilor fracturii – simplă/cominutiv, cu deplasare/fără, deschisă/închisă, cu implicarea suprafeței articulare/fără  – sugerează și intervenția folosită: placă premulată de titan și șuruburi care de altfel este și o metodă de fixare des folosită, cu broșe K sau cu tije centromedulare și șuruburi multidirecționale.

Câteva date generale despre tehnica chirurgicală folosită la fractura proximală de radius

Pacientul este așezat în decubit dorsal (pe spate), în semișezut  sub anestezie generală. Acestuia i se practică o incizie de circa 5-7cm pornind de la nivelul articulației acromio-claviculare, prelungindu-se în jos, centrată pe șanțul deltoid. Se efectuează o disecție minuțioasă a țesutului subcutanat și se evidențiază focarul de fractură a humerusului, mușchii deltoid, trapez, pectoral mare și procesul coracoid. Se evidențiază și se înlătură din câmpul operator vena cefalică.

Sub control radiologic, se reduce focarul de fractură și se poziționează implantul folosit. După fixarea acestuia este verificată radiologic poziția implantului și mobilitatea membrului superior. Cu cât reducerea anatomică este mai bună, cu atât rezultatul funcțional va fi mai bun, iar șansele de a dezvolta pacientul o necroză osoasă sunt mai mici.

Cât rămâne pacientul internat după intervenție?

Pacientul va mai rămâne internat în spital 1-2 zile, membrul operat fiind imobilizat partial într-un bandaj Dessault pentru câteva zile.

Recuperarea după fractura de humerus proximal

După operație veți primi de la medicul dvs. ortoped indicația de a merge la programul de recuperare aferent și la practicarea fizioterapiei și a kinetoteapiei. Mobilizarea pasivă a articulației umărului este absolut necesară pentru recăpătarea mobilitatății.

Pacientul va primi și indicația de a nu face anumite mișcări, deoarece mobilitatea umărului are câteva limitări în această perioadă de timp care trebuie respectate!

Cum mă pot găsi pacienții

Pentru consult/evaluare de specialitate/tratament/intervenție chirurgicală – 0726 282 654

 

https://www.facebook.com/drstefanescu 

 

https://drstefanescu.ro/ 

 

Cuvinte cheie:

Fractura de umar recuperare

Fractura col humeral

Fractura col chirurgical

Fractura de humerus proximal

Fractura trohoter

Fractura cu deplasare

Bandaj Desault

Traumatologie

Osteosinteza

Ortopedie Medicover


Gabriel Ștefănescu

Chirurg ortoped ultraspecializat în TRAUMATOLOGIE SPORTIVĂ cu peste 18 ani de experiență

Pentru stabilirea unui diagnostic corect și la timp, programați-vă la o consultație ortopedică.