Într-adevăr, aceasta fractura este considerată cea mai des întâlnită fractura carpiană pentru că se întâmplă de obicei în context domestic. Mecanismul producerii este prin cădere pe mâna întinsă, scafoidul fiind cel mai lateral os al rândului întâi de carpiene. Accidentele sportive sau de circulaţie stau și ele la baza fracturii de scafoid.
Scafoidul este comparat cu o luntre datorită concavității sale, un dezavantaj fiind vascularizația slabă pe care o are. Polul proximal se vindecă mai greu datorita suportului sau vascular (ajunge foarte ușor să necrozeze), în timp ce polul distal se vindecă, de obicei, fără probleme.
Simptomele fracturii de scafoid sunt: durere, inflamație, scăderea gradului de mobilitate, deformare.
Dacă aveți o durere la baza degetului mare sau/și o umflătură, iar durerea se intensifică la orice manevră simplă cum ar fi aceea de a ține o cană sau a deschide o ușa și dacă nu trece în 24 de ore cel mai probabil este o fractură de scafoid, iar acest lucru va fi confirmat prin prezentarea la un consult ortopedic de specialitate.
Investigații în vederea punerii diagnosticului
În vederea punerii diagnosticului se efectuează radiografie de pumn în incidență față-profil și vizualizarea deviației ulnare. Computer tomograful este indicat pentru majoritatea fracturilor pentru că acesta arată deplasarea. Rezonanța magnetică este recomandată în cazul fracturilor oculte și necroză vasculară.
În funcție de locația acesteia există mai multe tipuri de fractură de scafoid: fractură a polului proximal, aceasta având prognosticul cel mai prost, fractura localizată la mijlocul scafoidului care este, de fapt și cea mai frecventă și fractura polului distal.
Dar există și o altă clasificare a fracturilor de scafoid în:
- Fracturi stabile – care implică doar o corticală și necesita tratament minim;
- Fracturi acute instabile, cu deplasare, care necesită intervenția chirurgicală.
Tratamentul diferitelor tipuri de fracturi de scafoid
Este foarte important de reținut că un procent de 30% din fracturile de scafoid trec neobservate la o radiografie inițială!
Fracturile care nu sunt vizibile la prima radiografie, dar clinic ridică suspiciuni, sunt tratate ortopedic. Daca nu există posibilitatea unui examen RMN, se recomandă imobilizare 10-14 zile și apoi reevaluare.
Dacă, însă, se confirmă fractura cu un examen RMN, se recomandă imobilizarea în atelă gipsată antebrahio-palmară 6-8 săptămâni, iar dacă după aceasta perioadă semnele clinice și radiologice sunt prezente, imobilizarea se mai impune pentru încă 2 săptămâni.
Fracturile fără deplasare au indicație de tratament conservator. Este bine ca pacientul să fie monitorizat în cazul în care există cea mai mică suspiciune de deplasare a fragmentelor prin investigații imagistice de genul radiografie de control, examen CT, etc.
Procentul în care aceasta fractură, chiar daca este stabilă, nu consolidează, este mare! De aceea, literatura de specialitate recomandă tratamentul chirurgical ca pe o alternativă mai sigură de vindecare (fixare percutanată cu șuruburi canulate). Noi recomandam ca tratament de elecție fixarea percutanată a fracturii cu un șurub.
Reducerea deschisă și fixarea internă este rezervată pentru fracturile cu deplasare, mai mult de 1 mm. Fracturile instabile cu deplasare au ca recomandare fixarea percutanată cu șuruburi canulate. Imobilizarea nu este necesara postoperator decât dacă exista leziuni ligamentare asociate. Dacă nu exista semne de consolidare la 12 săptămâni după imobilizare, se impune tratament chirurgical.
Fractura stabilă neconsolidată se caracterizează prin apariția unei fibroze între cele două fragmente și are drept recomandare reducerea deschisă și fixarea internă cu șurub.
Fractura instabilă neconsolidată are ca indicație tratamentul chirurgical (reducere deschisă și fixare internă, grefă osoasă).
În cazul necrozelor vasculare de scafoid se recomanda intervenția chirurgicală și grefa osoasă.
De ce recomand tratamentul chirurgical al fracturii de scafoid?
Noi recomandăm în toate cazurile tratament chirurgical, chiar și în cazul fracturilor fără deplasare, pentru că astfel se scurtează perioada de imobilizare de la 6-12 săptămâni la 7 zile, aspect deloc neglijabil pentru activitatea socială a pacientului și pentru calitatea vieții sale!
De asemenea, opțiunea chirurgicală duce la creșterea semnificativă a șanselor de consolidare și datorită evitării complicațiilor generate de imobilizarea prelungită: redoare articulară, resorbție osoasă, etc.
Recuperarea medicală este absolut obligatorie!
Unul dintre cei mai importanți parametri în tratamentul acestei afecțiuni, după aplicarea tratamentului ortopedic sau chirurgical, este reprezentat de recuperarea medicală.
Cum mă pot găsi pacienții
Pentru consult/evaluare de specialitate/tratament/intervenție chirurgicală – 0726 282 654
https://www.facebook.com/drstefanescu
https://drstefanescu.ro/