Suna acum!

Impingement umăr/Bursita subacromială

Articulaţia umărului

Ce este și când apare impingementul umărului?

Bursele sunt săculeți mici, plini cu lichid, localizați în articulații pe tot corpul, inclusiv în umăr. Acestea acționează ca niște perne între oase și țesuturile moi și ajută la reducerea frecării ce apare între țesuturile moi subiacente și os. Uneori, utilizarea excesivă a umărului duce la inflamarea și edemațierea bursei umărului.

Impingementul subacromial apare atunci când acromionul/osteofitele subacromiale pune/pun presiune asupra țesuturilor moi subiacente. Acest lucru poate duce la bursită și tendinita rotatorului (supraspinos), cauzând durere și limitarea mișcării. De-a lungul timpului, impingementul sever poate duce chiar la o ruptură a rotatorului (supraspinos). Cele mai multe țesuturi din umăr pot deveni inflamate și dureroase. Mai multe activități de zi cu zi, cum ar fi pieptanatul părului sau îmbrăcarea unui tricou, pot deveni dificile.

Ce trebuie să faceți dacă aveți dureri de umăr?

Durerile de umăr existente de o lungă perioadă de timp sau o durere nouă cauzată de un traumatism recent, necesită un consult medical la un medic ortoped, cât mai repede posibil. Acesta va efectua o evaluare completă, incluzând istoricul medical, examenul fizic și radiografii pentru a determina cauza durerii de umăr, a pune diagnosticul și a oferi opțiuni de tratament. De multe ori, un examinare imagistică cu RMN este necesară pentru a evalua țesuturile moi periarticulare și a stabili diagnosticul de certitudine.

Tratamentul impingementului de umăr

Tratament conservator

Tratamentul implică în general repaus, modificarea activităților zilnice și recuperarea funcțională pentru a vă ajuta să va îmbunătățiti tonusul muscular periarticular și o bună flexibilitate a articulației umărului. Soluții comune, cum ar fi evitarea diverselor activități care pot genera asemenea probleme pot ajuta la prevenirea durerii de umăr.

Medicul poate prescrie medicamente pentru a reduce inflamația și durerea sau în cazuri mai acute poate recomanda preparate injectabile cu corticosteroizi pentru a calma rapid durerea.

Chirurgia poate fi necesară pentru a rezolva unele probleme de umăr, cu toate acestea 80% dintre pacienții cu impingement de umăr sau bursită vor răspunde la metodele simple de tratament descrise mai sus.

Tratament chirurgical

O intervenție chirurgicală pentru impingement este executată pe cale artroscopică și implică eliminarea osteofitelor (ciocuri) osoase, a bursei inflamate precum și a altor țesuturi devitalizate. Imobilizarea brațului și umărului este rareori necesară și de obicei recuperarea fizică asistată de kinetoterapeut trebuie să înceapă imediat, pentru ca pacientul să-și recapete tonusul muscular și amplitudinea mobilizării umărului cât mai repede posibil.