Suna acum!

Inestetica și dureroasa cocoașă. De ce apare, cum o tratezi?

Cifoza sau ”cocoaşa” cum este cunoscută popular, este o curbură anormală apărută în partea superioară a coloanei vertebrale, cauzată în principal de postura incorectă, dar şi de anumite afecţiuni apărute odată cu înaintarea în vârstă.

Ce simptome dezvoltă cifoza?

Uneori cifoza apare fără simptome. Totuși, în cele mai multe cazuri există simptome și ca și cum nu ar fi de ajuns că este inestetică apar și dureri de spate, rigiditate în partea superioară a toracelui, un spate “rotunjit”, tendoane strânse, contracturi puternice.

Simptomele mai severe includ probleme de respirație din cauza presiunii asupra plămânilor, funcții fizice limitate,  pot face dificil privitul în sus sau pot provoca durere atunci când vă culcați.

În extremis, cifoza poate genera probleme digestive prin comprimarea tubului digestiv, provocând probleme precum refluxul acid și dificultăți la înghițire.

Cine pune diagnosticul de cifoză?

O cifoză naturală între 20 si 45 de grade se întâlnește în mod obișnuit la coloana vertebrală, dar dacă identificăm o curbă aflată în afara acestui interval normal atunci avem de-a face cu o cifoză clinică. De aceea, noi, medicii ortopezi care punem acest diagnostic folosim termenul de „cifoză”, pentru a ne referi la starea medicală dată de curbura excesivă a coloanei vertebrale toracice.

Care este cauza cifozei?

Prima cea mai frecventă formă de cifoză este cea posturală şi apare cu precădere la adolescenţii şi adulţii care lucrează ore în șir la birou. A doua cea mai frecventă formă de ”cocoașă” se datorează fracturilor vertebrale cauzate de osteoporoză. Acest lucru poate apărea atât la bărbați, cât și la femei, dar este mai frecvent întâlnită la femei.

Tratamentul cifozei

Tratamentul depinde de tipul de cifoză şi de severitatea acesteia şi se axează pe stoparea în evoluţie a afecţiunii, precum şi pe redarea posturii corporale normale.

Numai specialistul ortoped vă poate da îndrumările corecte și vă poate sugera tipul de tratament potrivit, după ce vă pune diagnosticul de cifoză pe baza simptomelor dvs., a examenului clinic, a istoricului medical, dar şi pe baza unor investigaţii imagistice cum ar fi radiografia, tomografia computerizată etc.

Tratamentele non-chirurgicale presupun fizioterapie, care are rolul de a întări musculatura spatelui şi a abdomenului, dar şi de a elimina presiunea exercitată pe coloana vertebrală, ameliorând astfel durerile şi disconfortul. Administrarea de medicamente antiinflamatoare ajută, de asemenea, la reducerea durerilor cauzate de cifoză.

Pacienţii cu cifoză congenitală sau cu forme severe de cifoză Scheuermann care nu răspund terapiilor mai sus menţionate pot fi îndrumaţi spre intervenţia chirurgicală de corectare a coloanei vertebrale.

Cifoza poate fi prevenită?

Cifoza posturală poate fi prevenită prin exerciţii fizice regulate, evitarea statului în poziţie cocoşată la birou, folosirea unui scaun de birou ergonomic şi purtarea unui rucsac care distribuie greutatea uniform pe spate.

Pentru a evita dobândirea cocoașei este nevoie de un program constant de exerciții fizice care să vizeze dezvoltarea mobilității coloanei toracice și îmbunătățirea posturii în viața de zi cu zi.

Vă confruntați cu dureri de spate? Doriți un consult de specialitate la ortoped pentru a vă asigura de sănătatea oaselor dvs?

Cum mă pot găsi pacienții

Pentru consult/evaluare de specialitate/tratament/intervenție chirurgicală – 0726 282 654  

 

https://www.facebook.com/drstefanescu 

 

https://drstefanescu.ro/ 


Gabriel Ștefănescu

Chirurg ortoped ultraspecializat în TRAUMATOLOGIE SPORTIVĂ cu peste 18 ani de experiență

Pentru stabilirea unui diagnostic corect și la timp, programați-vă la o consultație ortopedică.