Cum apare o leziune de coafă rotatorie?
Leziunile de coafă rotatorie sunt unele dintre cele mai obișnuite patologii ale umărului. Uneori nu este nevoie decât de o singură leziune traumatică! Poate că am efectuat o activitate care ne-a declanșat o durere puternică a umărului. N-am băgat-o în seamă, dar săptămâni și luni de zile din acel moment apare și se dezvoltă o durere sâcâitoare, stânjenitoare.
Alteori, o leziune de coafă poate apărea consecutiv unei alte leziuni de umăr, precum o fractură sau o luxație.
În general, cele mai frecvente rupturi sunt rezultatul solicitării excesive a acestui grup de mușchi pe o perioadă de mai mulți ani.
La cine poate apărea o ruptură de coafă rotatorie?
În general, aceste leziuni sunt cel mai frecvent întâlnite la pacienții peste 40 de ani care din motive profesionale execută mișcări repetitive deasupra capului, ridicare de greutăți, etc. Instabilitatea cronica de umăr este și ea o cauză pentru această patologie.
Pacienții mai tineri care dezvoltă leziuni de coafă rotatorie se aleg cu acest diagnostic din cauza unui traumatism sau ca urmare a suprasolicitării brațelor deasupra capului, de obicei de cauză sportivă. Câteva dintre sporturi care predispun sunt: tenisul, baseball-ul, canotajul, halterele.
În cazul pacienților vârstnici nu este nevoie neapărat de un traumatism puternic care să producă a leziune a coafei rotatorii. Există și alte cauze sau mai bine zis alte patologii care duc la afectarea în timp a coafei rotatorii și într-un final la ruperea acesteia. Mă refer aici la sindromul de impingement subacromial, modificările degenerative de la nivelul articulației umărului, la uzură cronică, etc.
Simptomele leziunii de coafă rotatorie
Simptomele pot apărea imediat după un traumatism și se simt ca durere acută, senzația că brațul e rupt și nu mai poate fi folosit, dar se pot dezvolta și gradat, în urma activităților de uzură efectuate deasupra capului sau în timp îndelungat. La început poate fi ușoară, apărând doar în timpul activităților solicitante, dar în timp, durerea crește în intensitate. Chiar și noaptea durerile apar și se resimt intens, împiedicând odihna!
Alte simptome pe care le puteți constata sunt cele de durere la ridicarea brațului sau la coborârea lui după ce a fost ridicat la nivel maxim, slăbiciune la ridicarea și imposibilitatea de a-l roti, în paralel cu mici zgomote sau scârțâieturi (crepitații) la diverse mișcări sau poziții.
Investigații necesare pentru diagnostic
În vederea diagnosticării, medicul specialist ortoped vă va cere să efectuați un RMN, ce ajută în evaluarea mărimii și formei leziunii dar și a retracției musculare, o radiografie care ajută la diagnosticarea patologiilor asociate și/sau ecografii.
Tratamentul leziunilor de coafă rotatorie
Tratamentul leziunii de coafă rotatorie poate fi conservator sau chirurgical, în funcție de gradul leziunii, de vechimea acesteia și de vârsta pacientului.
Dacă ortopedul optează pentru o abordare conservatoare – determinat cel mai probabil de vârsta pacienților sau poate pentru că aceștia au un stil de viață sedentar – va recomanda combaterea durerii și a inflamației locale, administrarea de medicamente antiinflamatoare, corticosteroizi în spațiul subacromial, etc.
Dacă tratamentul conservator eșuează sau dacă situația o impune, specialistul ortoped va recomanda intervenție chirurgicală artroscopică, urmărindu-se dispariția durerii și recăpătarea forței musculare.
Recuperarea este obligatorie!
Subliniez faptul că, indiferent de tipul de tratament pe care îl alegem – conservator sau chirurgical – fizioterapia postoperatorie de lunga durată este recomandată și necesară. Exercițiile vor fi făcute după o schemă de tratament elaborată prin concursul medicului ortoped cu kinetoterapeutul.
Personal, eu explic cu foarte multă răbdare pacienților mei beneficiile unui program de kinetoterapie efectuat cu seriozitate și tenacitate, dar și faptul că ignorarea acestui verigi din lanțul de însănătoșire poate compromite întregul efort medical.
Cum mă pot găsi pacienții
Pentru consult/evaluare de specialitate/tratament/intervenție chirurgicală – 0726 282 654
https://www.facebook.com/drstefanescu
https://drstefanescu.ro/