Leziunile de coafă rotatorie: cum și la cine apar, simptome, tratamente

În Noutăți medicale, Pumn şi mâna by Doctor Gabriel Ștefănescu

Cum apare o leziune de coafă rotatorie?
Leziunile de coafă rotatorie sunt unele dintre cele mai obișnuite patologii ale umărului. Uneori nu este nevoie decât de o singură leziune traumatică! Poate că am efectuat o activitate care ne-a declanșat o durere puternică a umărului. N-am băgat-o în seamă, dar săptămâni și luni de zile din acel moment apare și se dezvoltă o durere sâcâitoare, stânjenitoare.

Alteori, o leziune de coafă poate apărea consecutiv unei alte leziuni de umăr, precum o fractură sau o luxație.

În general, cele mai frecvente rupturi sunt rezultatul solicitării excesive a acestui grup de mușchi pe o perioadă de mai mulți ani.

La cine poate apărea o ruptură de coafă rotatorie?

În general, aceste leziuni sunt cel mai frecvent întâlnite la pacienții peste 40 de ani care din motive profesionale execută mișcări repetitive deasupra capului, ridicare de greutăți, etc. Instabilitatea cronica de umăr este și ea o cauză pentru această patologie.

Pacienții mai tineri care dezvoltă leziuni de coafă rotatorie se aleg cu acest diagnostic din cauza unui traumatism sau ca urmare a suprasolicitării brațelor deasupra capului, de obicei de cauză sportivă. Câteva dintre sporturi care predispun sunt: tenisul, baseball-ul, canotajul, halterele.

În cazul pacienților vârstnici nu este nevoie neapărat de un traumatism puternic care să producă a leziune a coafei rotatorii. Există și alte cauze sau mai bine zis alte patologii care duc la afectarea în timp a coafei rotatorii și într-un final la ruperea acesteia. Mă refer aici la sindromul de impingement subacromial, modificările degenerative de la nivelul articulației umărului, la uzură cronică, etc.

Simptomele leziunii de coafă rotatorie

Simptomele pot apărea imediat după un traumatism și se simt ca durere acută, senzația că brațul e rupt și nu mai poate fi folosit, dar se pot dezvolta și gradat, în urma activităților de uzură efectuate deasupra capului sau în timp îndelungat. La început poate fi ușoară, apărând doar în timpul activităților solicitante, dar în timp, durerea crește în intensitate. Chiar și noaptea durerile apar și se resimt intens, împiedicând odihna!
Alte simptome pe care le puteți constata sunt cele de durere la ridicarea brațului sau la coborârea lui după ce a fost ridicat la nivel maxim, slăbiciune la ridicarea și imposibilitatea de a-l roti, în paralel cu mici zgomote sau scârțâieturi (crepitații) la diverse mișcări sau poziții.

Investigații necesare pentru diagnostic

În vederea diagnosticării, medicul specialist ortoped vă va cere să efectuați un RMN, ce ajută în evaluarea mărimii și formei leziunii dar și a retracției musculare, o radiografie care ajută la diagnosticarea patologiilor asociate și/sau ecografii.

Tratamentul leziunilor de coafă rotatorie
Tratamentul leziunii de coafă rotatorie poate fi conservator sau chirurgical, în funcție de gradul leziunii, de vechimea acesteia și de vârsta pacientului.

Dacă ortopedul optează pentru o abordare conservatoare – determinat cel mai probabil de vârsta pacienților sau poate pentru că aceștia au un stil de viață sedentar – va recomanda combaterea durerii și a inflamației locale, administrarea de medicamente antiinflamatoare, corticosteroizi în spațiul subacromial, etc.

Dacă tratamentul conservator eșuează sau dacă situația o impune, specialistul ortoped va recomanda intervenție chirurgicală artroscopică, urmărindu-se dispariția durerii și recăpătarea forței musculare.

Recuperarea este obligatorie!
Subliniez faptul că, indiferent de tipul de tratament pe care îl alegem – conservator sau chirurgical – fizioterapia postoperatorie de lunga durată este recomandată și necesară. Exercițiile vor fi făcute după o schemă de tratament elaborată prin concursul medicului ortoped cu kinetoterapeutul.
Personal, eu explic cu foarte multă răbdare pacienților mei beneficiile unui program de kinetoterapie efectuat cu seriozitate și tenacitate, dar și faptul că ignorarea acestui verigi din lanțul de însănătoșire poate compromite întregul efort medical.

Programul meu de consultații pentru pacienți

Dacă o leziune a coafei rotatorilor nu este tratată, umărul va dezvolta în timp modificări degenerative, leziunea devenind odată cu trecerea timpului, ireparabilă!
Pacienții care doresc o consultație pentru că se recunosc în simptomele de mai sus, și/sau cei care doresc o evaluare a stării de sănătate ortopedică, se pot programa la 0726.282.654. Programul meu de lucru este următorul:
 Spitalul Medicover București, luni / miercuri / joi între 8-13 și marți / vineri între 15-20
 Regina Maria București – Policlinica Băneasa, luni / miercuri între 14-20 și vineri între 8-14.

De asemenea, toți cei care doresc să primească sfaturi medicale de sănătate ortopedică, mă pot găsi pe pagina mea de facebook dar și pe blogul meu dr.stefanescu.ro. Ambele sunt create pentru a veni în sprijinul pacienților de sferă ortopedică care doresc să trateze afecțiuni ale aparatului locomotor (oase, articulaţii, tendoane, muşchi, nervi, etc) dar și a adulților sănătoși sau a tinerilor sportivi interesați de prevenție și însănătoșire și recuperare după un traumatism.