Suna acum!

Luxația de rotulă. Reconstrucția Ligamentului Patelo-Femural Medial MPFL

Luxația de rotulă este o situație frecventă întâlnită în ortopedia traumatologică sportivă. Când se produce, dă dureri care seamănă mult din punct de vedere al tabloului clinic cu ruptura de ligament încrucișat anterior.

La sportivi luxația de rotulă survine când aceștia fac o întoarcere bruscă, moment în care simt un pocnet la nivelul rotulei. De multe ori aceasta revine spontan în lăcașul ei, ceea ce dă falsa impresia că rotula este în regulă.

Câteva date anatomice despre rotulă. Cum se poate fractura

Foarte pe scurt și pe înțelesul tuturor, rotula stă într-un șanț situat în partea din față a femurului, denumit trohlee. Când genunchiul se mișcă, ea alunecă în sus și în jos, dar dacă se produce o răsucire bruscă a genunchiului sau acesta primește o lovitura directă, rotula iese din șant. Așa se produce luxația!

Dar nu numai sportivii se pot alege cu o luxație de rotulă. Mai sunt și alți factori care pot contribui, printre care:

  • Anatomia femurului, adică rotația și adâncimea șanțului în care stă rotula – displazia trohleară. Cu cât acest șanț este mai adânc, cu atât rotula va fi mai stabilă pe parcursul mișcării genunchiului.
  • Statusul Ligamentului Patelo Femural Medial(MPFL). Cu alte cuvinte, dacă acesta este rupt sau lax. Este ligamentul a cărui evaluare ne dă informații despre motivul luxării rotulei. Există pacienți care au ligamentele mai laxe, iar un MPFL mai lax va permite rotulei să iasă din șanțul ei și să se luxeze.
  • locul de fixare al tendonului rotulian pe tibie.

Consecințele luxației de rotulă

Pe termen lung o luxație de rotulă poate avea consecințe precum:

  • instabilitatea femuro patelară
  • leziuni de cartilaj la nivelul rotulei
  • artroza

Importanța ligamentului patelo-femural medial MPFL

Ligamentul patelo-femural medial MPFL este foarte important, deoarece este structura care împiedică rotula să se deplaseze lateral. Dacă este întins sau rupt în urma unui traumatism, atunci rotula pierde principalul stabilizator care o împiedică să se deplaseze în lateral și se va luxa.

Însă, așa cum arătam anterior, există și factori anatomici (pacienți care au ligamente mai laxe) care pot duce la ruperea acestui ligament. De aceea, o evaluare ortopedică atunci când pacientul simte jenă, disconfort instabilitate la nivelul genunchiului, este binevenită și poate anticipa o situație limită.

Cum se rupe ligamentul patelo femural medial MPFL?

MPFL se poate rupe în situații similare cu cele ale ruperii de ligament încrucișat anterior, prin mecanism direct sau indirect.

Când un sportiv aleargă și este lovit accidental în partea interioară a genunchiului, forța  loviturii poate duce la ruperea ligamentului patelo femural medial și rotula se va luxa în lateral.

Cel mai adesea însă, mecanismul rupturii este indirect, când sportivul se răsucește brusc cu genunchiul ușor îndoit. În această situație MPFL este foarte tensionat și se poate rupe.

Cum se tratează luxația de rotulă?

Dacă luxația survine pe terenul de joc, reducerea acesteia va fi realizată de medicul sportiv, apoi de către chirurgul ortoped la spital. Acesta va decide cum se va continua tratamentul după evaluarea radiografiilor de genunchi. Tratamentul va fi diferit dacă este vorba despre o prima luxație, față de situația în care pacientul a avut luxații repetate ale rotulei.

Pacienții cu luxații repetate, intervenție chirurgicală pentru stabilizarea rotulei

După o luxație traumatică de rotulă, o evaluare RMN a genunchiului se impune. Dacă sportivul respectiv s-a ales și cu leziuni mari ale cartilajului rotulei sau femurului, atunci necesită intervenție chirurgicală pentru a scădea riscul de a dezvolta artroză.

Este important să vă adresați unui chirurg ortoped bun, deoarece tratamentul chirugical al luxațiilor de rotulă este complex, iar protocolul de tratament va fi discutat cu pacientul pe baza investigațiilor de imagistică cum ar fi radiografii, RMN sau CT.

Multe instabilități de rotulă vor putea fi tratate chirurgical doar prin reconstrucția ligamentului patelo-femural medial MPFLAltele, la care anatomia femurului este modificată prin displazie trohleară sau cartilajul articular este lezat, vor avea nevoie de alte proceduri adiționale pentru a le corecta.

Recuperarea după reconstrucția Ligamentului Patelo-Femural Medial MPFL

 Intervenția chirurgicală va fi urmată  de o perioadă de timp pentru ca durerea și inflamația genunchiului să se diminueze. Chirurgul ortoped va recomanda o orteză mobilă de genunchi și flexia limitată a genunchiului la 90 grade în primele 3 săptămâni.

În mod evident, fiziokinetoterapia  va însoți efortul de recuperare și va începe, ca regulă generală, după primele 2 săptămâni.

Un sportiv va avea nevoie în medie de 6 -11 luni pentru reîntoarcerea la activități sportive. Riscul pe care-l incumbă reluarea prea timpurie a activității sportive se referă la posibila întindere și rupere a noului ligament.

Cum mă pot găsi pacienții

Pentru consult/evaluare de specialitate/tratament/intervenție chirurgicală – 0726 282 654  

 

https://www.facebook.com/drstefanescu 

 

https://drstefanescu.ro/ 

 

Cuvinte cheie

luxație de rotulă

reconstrucția Ligamentului Patelo-Femural Medial MPFL

traumatologie sportivă MPFL

instabilitate de rotulă

leziuni de cartilaj la nivelul rotulei

displazie trohleară

recuperare luxație rotulă


Gabriel Ștefănescu

Chirurg ortoped ultraspecializat în TRAUMATOLOGIE SPORTIVĂ cu peste 18 ani de experiență

Pentru stabilirea unui diagnostic corect și la timp, programați-vă la o consultație ortopedică.