Osteoporoza

Osteoporoza este o boala comună a oaselor și înseamnă „os poros „. Dacă privim la microscop un os sănătos , vom vedea că arată ca un fagure de miere. Dacă aveți osteoporoză, spațiile din fagure sunt mult mai mari decât cele din osul sănătos. Acest lucru arată ca oasele au pierdut densitatea de masă și că structura țesutului osos a devenit anormal. Studiile sugerează că aproximativ jumătate dintre femei și până la unul din patru bărbați cu vârsta peste 50 de ani va suferi o fractură din cauza osteoporozei.

În jurul vâstei 18-25 de ani se ajunge la masa osoasă maximă, după care începe procesul lent de pierdere osoasa, proces care se accelerează, de obicei, atât la bărbați cât și la femei după vârsta de 50 ani. Pentru cele mai multe femei, pierderea osoasă crește exponențial după menopauză, atunci când nivelurile de estrogen scad drastic. De fapt, în 5-7 ani după menopauză, femeile pot pierde până la 20% sau mai mult din densitatea oaselor.

Osteoporoza este adesea numită o boală tăcută pentru că nu are nici o manifestare sau simptom. Ruperea unui os este adesea primul semn că aveți osteoporoză. Densitatea oaselor, duritatea lor scade atunci când pierzi prea mult țesut osos, produci prea puțin țesut osos sau ambele. Ca rezultat, oasele devin slabe și se pot fractura chiar și datorită unei traume de energie mică

Os normal vs. osteoporoză

Complicațiile osteoporozei

Fracturarea unui os este o complicație gravă a osteoporozei , mai ales atunci când pacientul este mai în vârstă. Regiunile corpului cele mai susceptibile sunt cele de la nivelul șoldului, coloanei vertebrale și încheietura mâinii. 20% din seniorii care fracturează un șold decedează în termen de un an de la complicațiile legate de fractură în sine sau din cauza intervenției chirurgicale facută pentru a o remedia. Aproximativ 40% dintre cei care supraviețuiesc pe termen lung au nevoie de îngrijire medicală acasă.

Într-un singur an în lume, acum, osteoporoza este responsabilă de 200 milioane de oase rupte și miliarde de dolari costuri aferente tratării acestora. Experții estimează că până în 2025, aceste numere vor crește și osteoporoza va fi responsabilă pentru aproximativ 300 milioane de fracturi și peste 25 de miliarde de dolari costuri de tratament.

Tratamentul osteoporozei

Din fericire există un tratament pentru densitatea osoasă scăzută (osteopenie) și osteoporoză, însă acesta trebuie stabilit după efectuarea unor teste și evaluări făcute de medici specialiști, endocrinologi, reumatologi și ortopezi. Există diverse medicamente care au dovedit că pot îmbunătăți densitatea osoasa și astfel reduc riscul de fracturi.


Gabriel Ștefănescu

Chirurg ortoped ultraspecializat în TRAUMATOLOGIE SPORTIVĂ cu peste 18 ani de experiență

Pentru stabilirea unui diagnostic corect și la timp, programați-vă la o consultație ortopedică.