Cititorii paginii de facebook și ai blogului meu îmi adresează frecvent întrebări pe teme de ortopedie. Este o mare satisfacție profesională să constat că de când am inițiat o comunicare permanentă pe teme de educație medicală, a crescut interesul oamenilor pentru sănătatea și calitatea vieții și pentru afecțiunile din sfera ortopediei. Săptămânal primesc sute de întrebări. Și pentru că nu întotdeauna am timp să răspund punctual fiecărui cititor în parte, o să aleg subiectele care revin cel mai des și o să le răspund printr-un articol.
Tema de astăzi, la cererea cititorilor: ”Care este diferența dintre ortopedie și traumatologie?”
De fapt, nu vorbim propriu-zis despre ”diferențe”. Specializarea numită ortopedie-traumatologie se ocupă cu depistarea, diagnosticarea, tratarea şi recuperarea afecţiunilor congenitale şi dobândite, traumatice sau ne-traumatice, ale aparatului locomotor. Aceasta este o definiție de manual. Dar pentru că publicul larg dorește să înțeleagă în termeni simpli și clari termenul umbrelă de ortopedie-traumatologie, o să evidențiez mai jos câteva caracteristici ale fiecarei specializări.
Pe scurt, cu ce se ocupă ortopedia
Ortopedia este specialitatea chirugicală care se ocupă cu prevenția, diagnosticul și tratarea afecțiunilor sistemului musculo-scheletal oase, articulații, mușchi, ligamente, tendoane, prin utilizarea procedurilor medicale, chirugicale și fizice.
În cadrul ortopediei regăsim afecțiunile cronice, cu o perioada de evoluție lungă, care necesită tratamente complexe și au în general recuperare lentă. Foarte multe articole și interviuri realizate de mine în ultima vreme fac referire exactă la acestea, și explic în detaliu care sunt simptomele și tratamentele (care pot fi conservatoare sau chirurgicale).
În cazul bolilor cronice nu este nevoie să te prezinți la medic de îndată – ca în cazul în care ai suferit o fractură – dar este de dorit să fii diagnosticat și îndrumat cât mai repede de către specialist, pentru a evita escaladarea durerii, agravarea bolii, sau pierderea mobilității.
Foarte pe scurt, cu ce se ocupă traumatologia
Traumatismele se pot întâmpla oricui, oricând, în cele mai neașteptate momente ale vieții! Un traumatism înseamnă rănirea severă a componentelor sistemului musculoscheletic: mușchi, încheieturi, ligamente, oase, țesut moale, etc. Traumatismele pot genera consecințe potențial agravante și necesită prezentarea URGENTĂ, la specialist!
Tratamentul are în vedere reabilitarea funcției afectate, cât mai curând și cât mai complet posibil. Cele mai comune traumatisme sunt fracturile. În timp ce unele se vindecă de la sine, altele au nevoie de intervenție chirurgicală pentru rezultate optime, dar acest lucru îl pot stabili doar ortopezii specializați în patologia traumatismelor, care vor ghida pacientul în toate etapele de recuperare. Traumatismele pot fi și de natură sportivă sau ca urmare a unor accidente (rutiere, îndeosebi).
Cum știi că trebuie să te adresezi unui ortoped?
Chiar dacă unii pacienți ajung mai întâi la medicului de familie, aceasta nu este o greșeală deoarece vor fi îndrumați către specialist. În ortopedie, ca și în alte discipline medicale, cu cât consulți mai repede specialistul, cu atât mai mult poți scurta timpul de recuperare.
Problemele de tip ortopedic pot debuta de la cea mai fragedă vârstă. O durere de mușchi sau articulații resimțită intermitent sau permanent pe intervale mai lungi de o săptămână, umflăturile persistente, vânătăile, micile accidente casnice, durerile cronice articulare sau osoase, uzura și degenerarea produse de vârstă, toate intră în raza de competență a specialistul ortoped.
Pașii prin care se ajunge la diagnostic în ortopedie
Medicul specialist va solicita efectuarea investigațiilor absolut necesare pentru un diagnostic de acuratețe. Fără acestea nu se poate stabili protocolul de tratament, recuperare sau intervenție chirurgicală, după caz.
Investigațiile includ analize de laborator si examene radiologice, al căror scop este acela de a depista fracturi, artroze, etc. Totuși, în funcție de situația particulară a fiecărui pacient se pot adăuga diverse explorări paraclinice. Uneori poate fi nevoie de o osteodensitometrie pentru detectarea osteoporozei, alteori de un RMN pentru evidențierea eventualelor traumatisme sau leziuni ale țesuturilor moi periarticulare, ale ligamentelor sau mușchilor. De asemenea, tomografia computerizata (CT) este de mare folos specialistului ortoped.
Cum mă pot găsi pacienții
Pentru consult/evaluare de specialitate/tratament/intervenție chirurgicală – 0726 282 654
https://www.facebook.com/drstefanescu
https://drstefanescu.ro/