Ruptura coafei rotatorilor este principala cauză a durerii și a impotenței funcționale de la nivelul umărului. În 2008, în SUA, circa 2 milioane de oameni s-au adresat medicului din cauza acestei afecțiuni!
Trebuie menționat că, odată ce s-a produs o leziune la nivelul coafei rotatorilor, în timp se va produce slăbirea umărului, motiv pentru care activitățile de zi cu zi cum ar fi pieptănatul părului sau îmbrăcatul devin aproape imposibil de făcut.
Coafa rotatorilor este formată dintr-un grup de mușchi (supraspinos, infraspinos, subscapular și rotund mic) și tendoanele acestora, care se atașează de humerus, permițând astfel mișcarea de ridicare și rotire a brațului.
Ruptura poate fi parțială (cu leziune parțială a unui tendon) sau totală (când este ruptă complet inserția pe humerus a unuia sau mai multor tendoane).
Cauze ale rupturii coafei rotatorilor
Există 2 cauze principale:
- traumatică (în luxații de umăr, convulsii, traumatisme prin cădere);
- degenerativă (de tip uzură, odată cu înaintarea în vârstă).
La acestea, se mai adaugă și factorii de risc care contribuie la leziunile degenerative ale coafei rotatorilor, și anume la mișcările repetitive pe care le fac sportivii de-a lungul activității lor (baseball, tenis de câmp, canotaj sau haltere).
Un alt factor de risc este dat de înaintarea în vârstă, care favorizează ca pe suprafața inferioară a acromionului să se formeaze osteofiți. Astfel la mișcarea de ridicare a brațului se produce frecarea tendoanelor mușchilor supra și infraspinos, iritarea și ulterior ruptura acestora.
Simptomatologia ruperii coafei rotatorilor
- dureri în repaus și în timpul nopții, mai ales dacă se doarme pe umărul afectat;
- dureri la ridicarea sau coborârea brațului sau a unor mișcări specifice;
- crepitații sau pocnituri la nivelul umărului la mobilizarea umărului în anumite poziții.
În timpul primei vizite, medicul investighează simptomele și istoricul medical. În timpul examenului fizic, medicul verifică toate structurile umărului, printr-un examen fizic complet, mobilizează umărul în toate direcțiile de mișcare și testează de asemenea puterea brațului.
De obicei o radiografie simplă a umărului nu este suficientă pentru stabilirea diagosticului, deoarece părțile moi nu se vizualizează pe o astfel de investigație. Pentru definitivarea diagnosticului și stabilirii vechimii leziunii este necesară efectuarea unui examen RMN.
Vizita la medic și punerea diagnosticului
În timpul primei vizite, medicul investighează simptomele și istoricul medical. În timpul examenului fizic, doctoral ortoped va verifica toate structurile umărului, printr-un examen fizic complet, mobilizează umărul în toate direcțiile de mișcare și testează de asemenea puterea brațului.
De obicei, o radiografie simplă a umărului nu este suficientă pentru stabilirea diagosticului, deoarece părțile moi nu se vizualizează pe o astfel de investigație. Pentru definitivarea diagnosticului și stabilirii vechimii leziunii este necesară efectuarea unui examen RMN.
Reinserția artroscopică a coafei rotatorilor
Reinserția artroscopică a tendonelor coafei rotatorilor are scopul de a repara tendoanele rupte de la nivelul umărului prin reatașarea acestora la os (humerus).
Intervenția este minim-invazivă, întrucât se efectuează prin incizii foarte mici la nivelul umărului prin care medicul introduce în articulație o cameră de dimensiuni reduse, numită artroscop. Aceasta afișează imagini pe un monitor, iar chirurgul ortoped folosește aceste imagini pentru a ghida instrumentele chirurgicale miniaturale.
Repararea artroscopică se efectuează de obicei ca o procedură cu internare de o noapte. Este cea mai puțin invazivă metodă utilizată pentru a repara o coafă rotatorie ruptă. Există mai multe tehnici artroscopice care pot fi utilizate pentru a repara o astfel de leziune.
Pentru reatașarea tendonelor la os se folosesc ancore de dimensiuni milimetrice ca mărime, având atașate fire speciale, de înaltă rezistență.
Recuperarea post-operatorie după reinserția artroscopică a coafei rotatorilor
Este foarte importantă și necesită urmarea riguroasă a unui program special de mișcări inițial pasive și apoi active care să asigure mobilitatea umărului prevenind redoarea (înțepenirea sa) și totodata se exersează grupele musculare pe măsură ce acestea se vindecă. Dacă pacientul decide să nu urmeze acest program, rezultatul intervenției chirugicale poate eșua!
Dr. Gabriel Stefanescu , medic primar chirurg ortoped, alături de echipa sa, utilizează cele mai noi tehnici în artroscopie, pentru a reduce la minim orice riscuri.