Ruptură de menisc? Iată cauzele și tratamentul

Te confrunți cu o ruptură de menisc? Nu e de mirare, având în vedere că  leziunea sau ruptura de menisc este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale genunchiului. Aceasta poate avea mai multe cauze: traumatice, degenerative sau mecanice.

La persoanele tinere, ruptura meniscului apare mai ales la sportivi. Persoanele care NU practică un sport pot fi și ele afectate, ca urmare a unui traumatism sau torsiuni.

Odată cu înaintarea în vârstă, ruptura de menisc are drept cauze fie uzura fie scăderea calității meniscului, de aceea este si atât de frecventă.

Ce simți dacă ai ruptură de menisc?

Cele mai frecvente simptome ale leziunii de menisc sunt: durerea destul de intensă, senzația de genunchi instabil, rigiditatea și umflarea acestuia, blocare.

Importanța meniscului în anatomia genunchiului

Articulația genunchiului este formată din trei oase: femurul, tibia și rotula. Din cauza incongruenței articulare dintre femur (condilii femurali având formă cilindrică) și tibie (formă plană), între aceste două oase s-au dezvoltat două structuri fibrocartilaginoase numite menisc (unul lateral și unul medial).

ARTICULATIA GENUNCHIULUI
ARTICULATIA GENUNCHIULUI

Meniscurile au forme diferite, cel lateral are formă de “O” sau inel închis, iar cel medial are formă de “C” sau inel deschis.

Iată cele mai importante atribuții ale sale:

  • Meniscul are rol în lubrifierea articulației și distribuția lichidului sinovial și rol de amortizor al șocurilor;
  • Previne impingementul sinovio-capsular în timpul flexiei-extensiei și contribuie la stabilitatea articulară;
  • Compensează pentru incongruența articulară. Mai mult de atât crește suprafața de contact de 2.5 ori, deci scade stresul aplicat.
TIPURI DE RUPTURĂ DE MENISC
TIPURI DE RUPTURĂ DE MENISC
Tipuri de leziuni/rupturi de menisc
  • Leziuni longitudinale;
  • Leziuni radiale sau oblice;
  • Clivaj orizontal;
  • Leziuni de tip Flap;
  • Leziuni asociate cu meniscul discoid;
  • Leziuni degenerative.
Cum se diagnostichează o ruptură de menisc

Specialistul ortoped efectuează un examen clinic și trage concluziile aferente. Apoi va recomanda radiografii pentru a evalua dacă există și alte cauze care produc durere la nivelul genunchiului și RMN.

Această din urmă investigație este considerată ”standardul de aur” pentru  diagnosticarea leziunilor de menisc și permite vizualizarea tuturor structurilor intra și extraarticulare.

În funcție de tipul rupturii, dimensiune și localizare, vârsta pacientului și tipul de activitate desfășurat, medicul va prescrie tratamentul.

Acesta va fi conservator dacă ruptura de menisc este de mici dimensiuni și simptomele nu persistă. Dacă, însă, leziunea meniscului este puternică iar simptomele nu dispar după tratamentul conservator este necesară intervenția chirurgicală.

Când este necesară operația în cazul rupturii de menisc?

Specialistul ortoped va efectua testele specifice. Acestea se coroborează cu investigațiile imagistice și examenul clinic pentru diagnosticul final.

Aceasta este una dintre cele mai comune intervenții chirurgicale artroscopice. Presupune realizarea unei incizii de aproximativ 1 cm și introducerea unei camere în miniatură care vizualizează clar interiorul genunchiului, în timp ce, printr-o altă incizie, se introduc instrumentele artroscopice. Cu acestea se efectuează repararea sau excizia porțiunii de menisc rupt. Despre artroscopia de genunchi pe înțelesul tuturor, am scris aici.

Gravitatea rupturii de menisc este și criteriul după care se decide tratamentul chirurgical. Acesta poate include proceduri efectuate artoscopic, precum:

  • sutura de menisc;
  • menisectomie;
  • implant de menisc artificial si transplant de menisc.
Recuperarea în cazul rupturii de menisc

După intervenția chirurgicală medicul ortoped în colaborare cu kinetoterapeutul vor sugera efectuarea unui set de exerciții de recuperare.

IMPORTANT: redobândirea mobilității genunchiului și tonifierea musculară se obțin prin efectuarea de exerciții regulate, cu respectarea întocmai a perioadei prescrise de specialist. Acestea pot fi efectuate, acasă, dar mai bine la un centru specializat de recuperare. În funcție de tipul leziunii și al intervenției efectuate, protocolul de recuperare va fi diferit.

O mențiune pentru pacienții care practică sport: reîntoarcerea la acest tip de activitate se face după trecerea unor teste de siguranță!

 

Cum mă pot găsi pacienții

Pentru consult/evaluare de specialitate/tratament/intervenție chirurgicală – 0726 282 654  

 

https://www.facebook.com/drstefanescu 

 

https://drstefanescu.ro/ 

 

ruptura de menisc
ruptura de menisc recuperare
operatie ruptura de menisc pret
operatie menisc pret
ruptura menisc fara operatie
anatomia meniscului
fisura de menisc operatie
fisura de menisc recuperare
operatie fisura menisc pret
exercitii fisura de menisc
simptome ruptura de menisc
simptome fisura de menisc
simptome dupa operatia de menisc
fizioterapie operatie menisc
infiltratii operatie de menisc
durere genunchi
durere genunchi recuperare
program recuperare operatie menisc
menisc genunchi
operatie menisc pret 2019
operatie menisc pret 2020
operatie menisc pret 2021
pret operatie de menisc medicover


Gabriel Ștefănescu

Chirurg ortoped ultraspecializat în TRAUMATOLOGIE SPORTIVĂ cu peste 18 ani de experiență

Pentru stabilirea unui diagnostic corect și la timp, programați-vă la o consultație ortopedică.