Primul lucru ce se cere menționat este acela că rupturile de menisc sunt printre cele mai comune leziuni la nivelul genunchilor. Diagnosticarea imediată, tratarea și îngrijirea corespunzătoare sunt esențiale pentru recuperarea rapidă, de aceea nu întârzia sub nici un motiv prezentarea la medicul ortoped.
Ce este meniscul?
La nivelul genunchiului se întâlnesc trei oase: tibia, femurul și rotula. Meniscul este situat între femur și tibie, fiind format dintr-un fibrocartilaj care asigură protecția cartilajului și are rol în stabilizarea genunchiului și lubrifierea corespunzătoare a acestuia. De fapt, meniscul este un cartilaj care are rolul de a amortiza, stabiliza și de a proteja genunchiul.
Cauze ale apariției rupturilor de menisc
- înaintarea în vârstă, deoarece meniscul se uzează și poate fi lezat mai ușor;
- mișcarea de torsiune, cu talpa fixată pe sol și cu flexarea parțială a genunchiului, întâlnită la sportivii care ridică greutăți sau la cei care practică tenis;
- răsucirea forțată a genunchiului;
- oprirea sau răsucirea bruscă a genunchiului;
- pivotarea genunchiului în timpul unei ridicări bruște de pe scaun sau dintr-o poziție ghemuită;
- alte leziuni ale genunchiului, așa cum este cazul rupturii de ligament care se poate produce concomitent cu ruptura de menisc.
În timp ce la persoanele care înaintează în vârstă leziunile sunt de obicei netraumatice și sunt cauzate de subțierea și fragilizarea meniscului la persoanele care practică mult sport – fotbal, tenis, schi, rugby – leziunile pot fi traumatice.
Cum poți bănui că ai ruptură de menisc până la adresarea către medicul ortoped?
Un pocnet la nivelul genunchiului, însoțită de o durere nu neapărat puternică și care te lasă să-ți continui activitatea zilnică, poate fi un prim avertisment. Dacă după câteva zile genunchiul începe să se inflameze, avem de-a face cu unul dintre simptomele rupturii de menisc. Cel mai comune simptome care apar în cazul unei rupturi de menisc sunt următoarele:
- durerea;
- inflamarea și umflarea;
- rigiditatea și blocarea;
- dificultate la îndoirea și întinderea piciorului;
- senzația de instabilitate a genunchiului.
Fără tratament de specialitate o porțiune din menisc se poate desprinde și se poate deplasa în articulație, genunchiul se va bloca, va aluneca sau va produce zgomote în timpul mersului, durerea se va intensifica și va apărea un disconfort vădit la mers.
Ce poate face în acest caz medicul ortoped?
Prezentarea la doctorul ortoped pentru îngrijire și tratament adecvat este absolut necesară. Ortopedul va efectua în primă instanță un examen clinic – palparea genunchiului și testarea durerii resimțite și va recomanda radiografii ale genunchiului și un RMN pentru a confirma diagnosticul rupturii de menisc. Radiografiile pot stabili dacă există și alte cauze care produc durere la nivelul genunchiului, iar RMN-ul oferă o imagine mai clară asupra țesuturilor moi și a articulației genunchiului.
Apoi va prescrie tratamentul adecvat în funcție de tipul rupturii, dimensiune și localizare, vârsta pacientului și tipul de activitate desfășurat. Dacă ruptura de menisc este de mici dimensiuni și simptomele nu persistă este necesar doar un tratament conservator, fără intervenție chirurgicală. O treime din zona externă a meniscului este puternic vascularizată și este cunoscută sub denumirea de „zona roșie”. Această zonă se poate vindeca de la sine
Există însă și cazuri în care este necesară intervenția chirurgicală, fapt ce va fi stabilit de către specialistul ortoped.
În ce cazuri este necesar tratamentul chirurgical?
Dacă leziunea meniscului este puternică iar simptomele nu dispar după tratamentul conservator este necesară intervenția chirurgicală. Aceasta este una dintre cele mai comune intervenții chirurgicale artroscopice.
Presupune realizarea unei incizii de aproximativ 1 cm și introducerea unei camere în miniatură.
Prin intermediul acesteia ortopedul poate vizualiza clar interiorul genunchiului, în timp ce, printr-o altă incizie, introduce instrumentele artroscopice cu care va efectua repararea sau excizia porțiunii de menisc rupt.
Gravitatea rupturii de menisc este și criteriul după care se decide tratamentul chirurgical. Acesta poate include proceduri efectuate artoscopic, precum:
- sutura de menisc;;
- menisectomie;
- implant de menisc artificial si transplant de menisc.
Recuperarea în cazul rupturii de menisc
După intervenția chirurgicală medicul ortoped sau kinetoterapeutul va sugera efectuarea unui set de exerciții de recuperare. Nu uita, redobândirea mobilității genunchiului și tonifierea musculară se obțin prin efectuarea de exerciții regulate, cu respectarea perioadei prescrise de specialist, fie acasă, dar cel mai bine la un centru specializat de recuperare. Aceasta va fi diferită în funcție de tipul leziunii și de tipul operației.
Dacă pacientul este sportiv, reîntoarcerea la acest tip de activitate se face după trecerea unor teste de siguranță.
Cum mă pot găsi pacienții
Pentru consult/evaluare de specialitate/tratament/intervenție chirurgicală – 0726 282 654
https://www.facebook.com/drstefanescu
https://drstefanescu.ro/
ruptura de menisc
ruptura de menisc recuperare
operatie ruptura de menisc pret
operatie menisc pret
ruptura menisc fara operatie
anatomia meniscului
fisura de menisc operatie
fisura de menisc recuperare
operatie fisura menisc pret
exercitii fisura de menisc
simptome ruptura de menisc
simptome fisura de menisc
simptome dupa operatia de menisc
fizioterapie operatie menisc
infiltratii operatie de menisc
durere genunchi
durere genunchi recuperare
program recuperare operatie menisc
menisc genunchi
operatie menisc pret 2019
operatie menisc pret 2020
pret operatie de menisc medicover