Suna acum!

Suferi de gonartroză? Iată tratamentele recomandate

Gonartroza se situează pe locul 2 după coxartroză după gradul de distrugere și potențialul de invaliditate pe care îl are. Foarte mulți dintre pacienții care mi se adresează suferă de această afecțiune a genunchiului.

Într-un interviu recent acordat site-ului de lifestyle aquiahora.ro lămuream câteva dintre cauzele cele mai comune ale gonartrozei și câțiva factori de risc care pot fi controlați. Interviul  poate fi citit aici.

Este important ca pacienții să se prezinte la medic când afecțiunea este la debut. Durerea provocată de gonartroză are câteva semnale clare, iar pentru a-i ajuta pe pacienți să le identifice am scris articolul ”4 feluri de durere după care recunoști gonartroza” pe care îl puteți citi aici.

Articolul de față este dedicat tratamentelor care se recomandă în gonartroză. Evident, pentru a pune diagnosticul medicul ortoped face un consult specializat – discuție cu pacientul și investigații imagistice. Deoarece fiecare pacient este unic și are propriul său istoric medical,  indicația specialistului va fi diferită.

Iată ce tratamente sunt recomandate la modul general în gonartroză:

Tratament conservator

Fără să aibă pretenția că elimină problema, următoarele terapii au potențialul de a alina simptomele și încetini degenerarea:

  • controlul greutății și evitarea kilogramelor în plus/obezitatea;
  • activități sportive corespunzătoare, precum plimbări scurte pe terenuri moi, biciclism și înot;
  • gimnastică medicală.

Terapii medicamentoase

  • analgezice, antiinflamatoare, etc;
  • Injecții intraarticulare cu:

1.Acid hialuronic +/- corticosteroizi

2.Celule stem (recoltate din adipocite din grăsimea de pe abdomen LIPOGEMS)

Tratamente chirurgicale

Aceste tratamente conservatoare pot întârzia necesitatea timpurie a unei intervenții chirurgicale, care pot fi de la simple la complexe:

  • Artroscopie (de “curățare”): prin care se intră în genunchi cu o cameră și se îndepărtează elementele dureroase: sinovială inflamată, menisc degenerat, corpi liberi intraarticulari, osteofite;
  • Osteotomie de îndreptare a axului mecanic: în funcție de anumite studii radiologice se pot evidenția devierile axului mecanic tibiofemural, fie genu varum sau genu valgum. La pacienții tineri cu deviații mecanice este mai indicată osteotomia decât artroplastia. Operația cuprinde o parte artroscopică urmată de o parte “deschisă” fie la nivel femural sau tibial prin care se corectează devierea;
  • Artroplastie unicompartimentală: în anumite condiții se poate înlocui doar o parte din articulația uzată;
  • Artroplastie totală genunchi: se înlocuiește în totalitate articulația cu una din metal.

 

Cum mă pot găsi pacienții

Pentru consult/evaluare de specialitate/tratament/intervenție chirurgicală – 0726 282 654

 

https://www.facebook.com/drstefanescu 

 

https://drstefanescu.ro/ 


Gabriel Ștefănescu

Chirurg ortoped ultraspecializat în TRAUMATOLOGIE SPORTIVĂ cu peste 18 ani de experiență

Pentru stabilirea unui diagnostic corect și la timp, programați-vă la o consultație ortopedică.