Suna acum!

Tendinita calcificantă a umărului, o afecțiune mai des întâlnită la femei

Tendinita calcică a umărului apare atunci când se formează depozite de calciu  (hidroxiapatita slab cristalizată) fie pe tendoanele umărului, fie în acestea. De multe ori este asimptomatică, fiind descoperită accidental la o radiografie.

Nu întotdeauna aceste calcificări ale umărului dau simptome. Se manifestă la persoanele între 30-50 de ani, cel mai adesea fiind afectat tendonul supraspinosului, dar nu numai. Poate fi afectat mai mult de un singur tendon. În timp ce unii cercetători cred că depozitele de calciu sunt cauzate de oxigenarea insuficientă a tendonului, alții cred că presiunea de pe tendoane poate provoca leziuni, determinând formarea depozitelor de calciu.

Tendinita calificantă pe sexe

Inițial afecțiunea s-a numit periartrita dureroasă a umărului, denumire pe care o puteți întâlni și astăzi.

Încă nu se știe cu certitudine (probabil din cauze hormonale), dar femeile cu vârsta cuprinsă între 30-50 de ani sunt afectate mai frecvent decat bărbatii, umărul drept fiind mai afectat decât cel stâng. Incidența nu este mai mare la indivizii care execută activități fizice grele sau ce implică mișcări ale brațului peste nivelul umărului.

Care sunt semnele atunci unei tendinte calificante simptomatice

Când tendinita este simptomatică prezintă, în general, următoarele 3 forme clinice:

  • cronică – care se simte ca o durere moderată, în puseuri, și apare în faza de formare a bolii. Senzația este de încarcerare a umărului;
  • blocarea umărului – care apare ca urmare a unui depozit calcic mare;
  • durerea acuta severă – care este, de fapt, un răspuns inflamator ce apare în faza de resorbție.

 Tratamentul conservator și chirurgical

 Prezentarea la un medic ortoped bun încă din faza incipientă a durerii, ajută la evitarea durerii și a complicațiilor.  În fiecare caz în parte, specialistul ortoped va decide cum va aborda afecțiunea.

Primul deziderat este controlul durerii și al inflamației, folosindu-se printre altele medicație antiinflamatoare și fizioterapie. Când acestea nu dau rezultat, durerea și limitarea mișcării înrăutățindu-se, atunci se intervine chirurgical.

Cea mai de succes abordare chirurgicală în această afecțiune este artroscopia, care nu este simplă, dar este eficientă și nu necesită mai mult de o zi de spitalizare. În funcție de mărimea depozitelor și a particularităților întâlnite, pacientul ar putea avea nevoie de o intervenție mai complexă care îi va fi explicată în amănunt la consult.

Cum mă pot găsi pacienții

Pentru consult/evaluare de specialitate/tratament/intervenție chirurgicală – 0726 282 654

 

https://www.facebook.com/drstefanescu 

 

https://drstefanescu.ro/ 


Gabriel Ștefănescu

Chirurg ortoped ultraspecializat în TRAUMATOLOGIE SPORTIVĂ cu peste 18 ani de experiență

Pentru stabilirea unui diagnostic corect și la timp, programați-vă la o consultație ortopedică.