Tu știi ce să faci în caz de fractură?

În Despre oase by Doctor Gabriel Ștefănescu

Mai frecvente iarna din cauza alunecărilor pe gheață, fracturile sunt incidente destul de comune atunci când exercităm anumite îndeletniciri în casă sau grădină, așa cum arătam și în interviul pe care îl puteți lectura aici.

Fracturile se produc însă și din cauza densității osoase foarte slabe sau a folosirii excesive a unui membru, cum este cazul sportivilor de performanță.

Dacă generic vorbind fracturile pot afecta orice os din organism, în mod specific cele mai des întâlnite sunt cele de la nivelul membrelor, adică mâini și picioare.

Uneori fracturile nu sunt grave și cu abordarea medicală potrivită se pot vindeca excelent. Dar există și fracturi cu grad mare de periculozitate mai ales dacă este presat sau chiar secționat un nerv prin lovitură sau cădere. Se poate ajunge chiar la paralizia temporară a membrului respectiv.

Cum realizezi că ai o fractură?

În primul rând, după simptome. Dacă apare o durere, echimoză, hematom sau edem local, poți doar suspecta o fractură. Dar dacă apare o discontinuitate la nivelul osului ca urmare a traumatismului suferit, deformarea clară a regiunii afectate, eventuala scurtare a acesteia, imposibilitatea de a se face mișcări normale cu regiunea afectată, atunci poți avea o certitudine cu privire la existența unei fracturi.

Cele mai frecvente tipuri de fracturi

Fracturile piciorului sunt cele mai des întâlnite, dar nu singurele, bineînțeles! Atunci când ne lovim la picioare de un obiect dur, ne putem alege cu o fractură la nivelul degetului mare, care se va vindeca prin repaus, de multe ori. Uneori însă, ar putea fi nevoie de intervenție chirurgicală.

La rândul ei, fractura de gleznă, de exemplu poate varia de la o simplă ruptură până la fracturi multiple care te împiedică să pui piciorul jos câteva luni.

Frecvente sunt și fracturile de gambă, care sunt produse de traumatisme puternice, cu un impact violent, precum accidentele rutiere, de schi sau snowbord. Pot fi foarte grave și periculoase mai ales dacă sunt afectate pielea, mușchii, nervii sau vasele de sânge.

Căzăturile direct pe genunchi pot fractura rotula și e posibil să necesite intervenție chirurgicală. Pe termen lung, pot provoca declanșarea artritei la genunchi.

O căzătură sau o lovitură puternică poate genera o fractură de șold si se tratează chirurgical prin intervenția la nivelul oaselor și a țesuturilor moi afectate.

Accidentele auto se pot solda cu fracturi de col femural, foarte periculoase, deoarece apare întreruperea aportului de sânge, ceea ce poate duce la necroza de cap femural.

Lista posibilelor fracturi poate continua cu fracturile mâinii (degetul mare, scafoid), braț, antebraț, cot, col radial, umăr, claviculă, omoplat etc., dar spațiul acestui articol nu ne permite să detaliem, motiv pentru care vom reveni ulterior.

Ce e de făcut în caz de fractură?

În primul rând se urmărește prevenirea complicaţiilor, a hemoragiilor, secţionarea nervilor, etc. și pe cât posibil suprimarea durerii.

Dacă e vorba chiar despre tine, nu te mișca din locul respectiv și ca prim gest, cheamă ambulanța! Același lucru trebuie făcut și dacă este vorba despre altcineva. Desigur, dacă este posibil și împrejurările o permit. A mișca victima din poziția în care a dobândit fractura, poate genera riscuri noi!

Dacă ne aflăm într-o zonă în care nu putem beneficia de serviciile de ambulanţă şi dorim să transportăm persoană respectivă la cel mai apropiat spital, imobilizam partea afectată cu o atelă şi o faşă elastică. Se urmărește menţinerea în repaus absolut, prin diferite mijloace, a osului fracturat, pentru a se atenua pe cât posibil suferinţa bolnavului. Atelele se fixează cu faşă, circular, suficient de strâns, dar fără să împiedice circulaţia.

Fiți blânzi atunci când efectuați toate aceste manevre!

Atenție! Nu încercați să puneți oasele “la loc” pentru a le repara!

Dacă rana sângerează, aplicați o presiune locală cu un pansament sau un garou deasupra zonei afectate la 10 cm dacă este de sursă aterială cu sânge de culoare deschisă sau dedesubt dacă sursa este venoasă. Şi o eşarfă sau un fular se pot dovedi utile!

Medicul specialist va decide mai apoi – pe baza informațiilor furnizate de către  investigațiile radiologice – care este cea mai bună abordare terapeutică pentru pacient.

Vindecarea unei fracturi

Este un proces care depinde de vârsta pacientului, de gradul deplasării fracturii, tipul acesteia, localizarea, vascularizarea zonei de fractură și patologie. Din punct de vedere radiologic, calusul apare la 4 săptămâni posttraumatism.

Oasele noi încep să se formeze mai ales la marginile fracturii. Cartilajul sau calusul moale are un vârf de formare la 8 zile după leziune, dar nu este suficient de puternic pentru a rezista la presiunile pe care oasele le suporta zilnic. Apoi acesta va fi înlocuit cu un calus dur, osos, care încă nu este la fel de puternic ca osul. La aproximativ 3-4 săptămâni începe formarea unui nou os matur. În funcție de dimensiunea si locul fracturii refacerea completă poate avea nevoie de intervale variabile de timp.

Cum mă pot găsi pacienții

Pentru consult/evaluare de specialitate/tratament/intervenție chirurgicală – 0726 282 654

 

https://www.facebook.com/drstefanescu 

 

https://drstefanescu.ro/