Suna acum!

Umărul înghețat (Frozen Shoulder)

Ce este umărul înghețat?

Umărul înghețat, numit medical capsulita adezivă, provoacă durere și rigiditate a umarului și de-a lungul timpului, articulația umărului devine foarte greu mobilizabilă. Apare la aproximativ 2% din populația generală, cel mai frecvent la persoanele cu vârste cuprinse între 40 și 60 ani, mai des la femei decât la bărbați și pot afecta persoanele cu diabet zaharat sau alte tulburari endocrine.

În umărul înghețat, capsula articulară a umărului se edemațiază și devine strânsă, se dezvoltă benzi rigide de țesut, numite adeziuni și se blochează mobilitatea normală. Semnul distinctiv al acestei condiții este incapacitatea articulației umărului sau lipsa de funcționalitate activă și pasivă, pe cont propriu sau cu ajutorul altcuiva. Durerile de umăr în această afecțiune sunt de obicei permanente, deranjează pacientul și sunt suficient de puternice încă de la debutul bolii atunci când pacientul încearcă să miște brațul.

Evoluția acestei boli are trei etape:

1. Stadiul inflamator sau „înghețarea umărului”

În acest stadiu este prezentă durerea din ce în ce mai puternică și este afectată grav funcționalitatea umărului. Pe măsură ce durerea se intensifică, umărul devine din ce în ce mai imobil. Acest stadiu durează de obicei de la 6 săptămâni până la 9 luni.

2. Umărul înghețat

În timpul acestei etape simptomele dureroase pot scădea în intensitate, însă rigiditatea rămâne. Pe parcursul celor 4 până la 6 luni ale acestei etape, activitățile de zi cu zi pot fi foarte dificile.

3. Remisiunea stadiului inflamator sau „dezghețarea umărului”

Mobilizarea umărului devine posibilă încetul cu încetul, durerile devin din ce în ce mai reduse și umărul se poate mobiliza. Mobilizarea completă a umărului la normal sau aproape de normal durează de obicei de la 6 luni la 2 ani.

Cauzele umărului înghețat

Acestea nu sunt pe deplin înțelese, dar anumiți factori favorizanți sunt descriși în literatura de specialitate. Această afecțiune apare mult mai frecvent la persoanele cu diabet zaharat, afectând 10%-20% dintre aceste persoane. Alte situații asociate cu umărul înghețat sunt afecțiunile tiroidiene, boala Parkinson, boala cardiacă sau după ce umărul a fost imobilizat datorită unei intervenții chirurgicale, o fractură sau alte leziuni ce necesită imobilizare prelungită.

Umărul înghețat devine, în general, mai bine în timp, deoarece trece prin cele 3 faze, deși poate dura foarte mult până pacientul își recapătă funcția normală a umărului fără tratament specializat. Accentul tratamentului trebuie pus pe controlul durerii și restabilirea mobilizării umărului.

Tratamentul umărului înghețat

Tratament conservator pentru umărul înghețat

Mai mult de 90% dintre pacienți își pot îmbunătăți funcționalitatea umărului cu tratamente relativ simple menite a controla durerea. Aceste tratamente includ medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, infiltrații articulare cu steroizi și recuperare funcțională, kinetoterapie activă și pasivă asistată și/sau fizioterapie.

În cazul în care simptomele nu sunt ameliorate prin aceste tratamente și progresul terapeutic este plafonat, medicul îi poate prezenta pacientului opțiunea intervenției chirurgicale.

Tratament chirurgical pentru umărul înghețat

Scopul intervenției chirurgicale pentru umărul înghețat este de a elibera capsula articulară. Cele mai comune metode includ artroscopia de umăr și eliberarea capsulară prin debridarea artroscopică, cu incizii mici în jurul umărului, o procedură minim invazivă și cu rezultate excelente pe termen lung. În multe cazuri, artroscopia este folosită pentru a obține rezultate maxime în timp scurt. Cei mai mulți pacienți au rezultate foarte bune cu această procedură.

Dupa intervenția chirurgicală, recuperarea funcțională este primordială și absolut necesară pentru a menține mobilizarea realizată prin aceasta intervenție. Rezultatele pe termen lung după o astfel de intervenție sunt în general foarte bune și cei mai mulți pacienți nu mai acuză niciun fel de durere. Ei își pot mobiliza umărul imediat postoperator aproape de normal, folosind kinetoterapia pentru a îmbunătăți mobilizarea articulației umărului (scapulohumerală).


Gabriel Ștefănescu

Chirurg ortoped ultraspecializat în TRAUMATOLOGIE SPORTIVĂ cu peste 18 ani de experiență

Pentru stabilirea unui diagnostic corect și la timp, programați-vă la o consultație ortopedică.