- Vitamina D: importanță
- Copiii
- Vitamina D3
- Simptomele deficienței
- Persoanele în vârstă
Mulți pacienți suferă de lipsă cronică de vitamina D și nu știu. La noi nu există statistici în acest sens, dar americanii, de exemplu, au fost identificați în proporție de 80% cu deficite severe de vitamina D, mai ales cei trecuți de 60 de ani.
1. Importanță
Alături de calciu și magneziu este indispensabilă pentru un sistem locomotor care funcționează corect. Pentru un aport optim în oase și articulații, calciul trebuie administrat întotdeauna în combinație cu magneziu și vitamina D.
O dietă bogată în alimente care conțin vitamina D și magneziu poate contracara deficiența acestor nutrienți esențiali, dar nu reușește să acopere tot necesarul.
De aceea administrarea de medicamente sau suplimente bogate în vitamina D contribuie la prevenirea sau ameliorarea a o serie de afecțiuni și este o acțiune esențială pentru crearea unui schelet puternic.
2. Copiii
Vitamina D este una dintre puținele vitamine care pot fi sintetizate de organism și se generează în pielea noastră după expunerea la lumina ultravioletă B, din sursele solare sau artificiale.
De exemplu, un adult SĂNĂTOS care se plimbă zilnic aproximativ 20-30 de minute prin soare reușește își asigure necesarul de vitamina D. În zilele frumoase de vară, în circa 30 de minute se sintetizează aproximativ 250 de micrograme.
După aceea, corpul opreşte efectiv sinteza pentru a preveni o supradoză cauzată de raze solare în exces. Surplusul poate fi stocat în țesutul adipos, pentru a fi accesat și activat apoi în lunile de iarnă, când soarele nu este suficient de puternic pentru a emite suficiente raze UV-B pentru sintetizarea unei noi cantități de vitamina D.
Așadar, este important să ne asigurăm suficiente rezerve în timpul verii pentru un nivel optim de vitamina D, iar în cazul în care analizele arată că există deficit, să fie suplimentat sub formă externă.
3. Vitamina D3
Vitamina D este solubilă în grăsimi și se regăsește în organism sub două forme principale: Vitamina D2, mai numită și ergocalciferol și Vitamina D3, numită colecarciferol.
Un studiu realizat în 2012 de o echipă de cercetători de la Biotechnology and Biological Sciences Research Council din Marea Britanie arată că vitamina D3 este metabolizată mai ușor de organism și are mai multe beneficii pentru sănătate față de vitamina D2.
Prin urmare, D3 este vitamina pe care trebuie să o furnizăm corpului nostru.
4. Simptomele deficienței
Carența de vitamina D3 provoacă simptome dintre cele mai diverse, de la dureri, până la stări depresive. Câteva dintre simptomele după care poți recunoaște deficitul de vitamina D3 sunt:
- Rahitism la copii sau osteomalcie la adulți – afecțiune care influențează negativ procesul de dezvoltare al copiilor și care provoacă malformații scheletice și deformări la nivelul oaselor;
- Osteoporoza – în cazul femeilor trecute de menopauză, deficiența poate expune pacienta la osteoporoză, boala caracterizată prin demineralizarea oaselor;
- Dureri musculare și slăbiciune la nivelul mușchilor;
- Disconfort la nivelul articulațiilor.
5. Persoanele în vârstă
Persoanele vârstnice au nevoie de o cantitate mai mare de vitamine, datorită riscului crescut de osteoporoză. Acestea sunt mai puțin mobile, ceea ce face ca timpul petrecut în aer liber să fie mai scurt.
În plus, producția la nivelul pielii scade considerabil odată cu avansarea în vârstă. Din punct de vedere nutritiv, este mai dificil pentru vârstnici să își asigure necesarul de vitamina D sau chiar să compenseze nevoile multiple pe care le au. Pentru a contracara deficitul este obligatorie administrarea de suplimente.