Artroplastia de genunchi
Intervenția chirurgicală de înlocuire a genunchiului, cunoscută de asemenea sub numele de artroplastia de genunchi, este privită ca o procedură chirurgicală modernă. Această procedură presupune refacerea articulației deteriorate, uzate a genunchiului, pentru a calma durerea și a rezolva invaliditatea generată. Aceasta se realizează prin implantarea unei componente din metal și plastic ortopedic pentru a înlocui articulația, astfel încât genunchiul să se poată deplasa în mod corespunzător.

Proteza totală de genunchi
Atunci când cartilajului articular al genunchiului devine deteriorat sau uzat, apare durerea și pacientul dezvoltă o impotență funcțională moderată spre severă, mobilitatea genunchiului prezentând diverse niveluri de restricție.
În cazul protezării genunchiului, pacientului îi va dispărea durerea complet sau într-o mare măsură, genunchiul se va mobiliza corespunzător și pacientul va avea o calitate mult mai bună a vieții.
Pentru majoritatea pacienților, o procedură chirurgicală de înlocuire a articulației genunchiului va asigura mobilitatea acesteia timp de cel puțin 15 – 20 de ani, mai ales dacă este îngrijit în mod corespunzător și proteza nu este suprasolicitată mecanic. Mai mult de 90% dintre persoanele care au o intervenție chirurgicală totală de înlocuire a genunchiului au o scădere semnificativă a durerii de genunchi și o îmbunătățire categorică în capacitatea lor de a desfășura activități comune de zi cu zi.
Femeile tind să aibă simptome mai severe și o mobilizare a genunchiului mult mai deficitară înainte de protezarea chirurgicală, însă comparativ cu bărbații, se recuperează mai repede după intervenția chirurgicală.
Proteza totală a genunchiului post artoză
Motive pentru a efectua intervenții chirurgicale de înlocuire a genunchiului
Astăzi o intervenție chirurgicală de înlocuire a genunchiului este considerată o operație de rutină. Cele trei cele mai frecvente motive pentru această procedură sunt:
• Artroza genunchiului – acest tip de artroză este legată de vârsta pacientului și este cauzată de uzura articulației genunchiului. Majoritatea pacienților sunt de peste 50 ani, deși există și persoane mai tinere care pot fi afectate de atroză dacă au avut deteriorări meniscale în antecedente. Aceasta este un tip de artroză cauzată de inflamație și pierderea treptată a cartilajului la nivelul articulațiilor.

Artroza genunchiului – aspect radiologic
De-a lungul timpului, cartilajul se subțiază treptat și spațiul articular se îngustează, astfel apărând durerea din ce în ce mai puternică, ce devine treptat continuă, mobilizarea genunchiului fiind din ce în ce mai greoaie și mai redusă.
• Artrita reumatoidă – numită artrita inflamatorie, se produce atunci când membrana care înconjoară articulația genunchiului este inflamată și edemațiată. Această inflamație devine cronică și va deteriora cartilajului, consecutiv apărând durere și rigiditate.
• Artroaza post-traumatică – acest tip de artroză se datorează unei leziuni grave la genunchi, fracturi, leziuni meniscale sau ligamentare netratate corespunzator. În aceste cazuri o intervenție chirurgicală este cea mai bună opțiune.
Când se recomandă o intervenție chirurgicală de protezare a genunchiului?
Protezarea genunchiului este recomandată pentru persoanele în vârstă, cu toate că adulții de orice vârstă pot fi candidați pentru procedură când nu mai există altă soluție. Greutatea, sexul sau vârsta persoanei nu sunt factori de excludere fără echivoc atunci când se analizează posibilitatea unei asemenea intervenții chirurgicale. Recomandarea și decizia protezării genunchiului depind întotdeauna de severitatea durerii și de gradul de invaliditate al pacientului. Mai multe studii au demonstrat că o intervenție chirurgicală de protezare a genunchiului efectuată înainte de instalarea unei rigidități și durere severe este asociată cu rezultate mult mai bune postoperator.
Atunci când se analizează posibilitatea unei intervenții chirurgicale de protezare a genunchiului, medicii iau în considerare o serie de simptome:
• durere severă sau rigiditate, aceste simptome pot afecta în mod grav capacitatea pacientului de a-și îndeplini sarcinile și activitățile de zi cu zi, cum ar fi mersul pe jos, urcarea treptelor, ridicarea de pe un scaun etc.
• dureri de genunchi nocturne, moderate, dar continue, numită durerea prezentă în timpul somnului sau de repaus
• inflamația cronică a genunchiului și edemațierea, dacă aceste simptome se ameliorează după administrarea de medicamente sau repaus
• deformarea axului normal al genunchiului

• lipsa unei îmbunătățiri substanțiale după medicamente și recuperare funcțională prescrise și recomandate de medic
• depresia cauzată de aceasta afecțiune, durerea cronică și problemele legate de mobilitate pot duce în cele din urmă la depresie, mai ales în cazul în care pacientul nu poate face activități de zi cu zi sau sociale normale în mod corespunzător.
Pregătirea pentru o intervenție chirurgicală de protezare a genunchiului
Deoarece artroplastia de genunchi este o intervenție chirurgicală majoră, pregatirea pre-operatorie ce constă în consultații medicale și evaluări fizice începe, de obicei, cu o lună înainte de data stabilită a operației.
Pacientul va trebui să se supună unei serii de teste pregătitoare și de diagnostic, care includ analize de sânge și urină, teste de coagulare, electrocardiograme etc. Chirurgul împreună cu anestezistul vor determina ziua operației, precum și ce tip de anestezie va fi utilizat.
Procedura în sine durează aproximativ 1.5 – 3 ore.
Care sunt tipurile de proteze de genunchi?
Proteza totală de genunchi – TKR
Intervenția chirurgicală presupune protezarea ambelor părți ale articulației genunchiului. Este procedura cea mai comună. Studiile arată că implantul poate dura de la 15 la 20 de ani. În ciuda faptului că va exista o reducere semnificativă a durerii și o mai bună mobilitate, va exista un țesut cicatricial, ceea ce înseamnă că va exista întotdeauna o anumită dificultate în mișcare și de flexie a genunchiului. Cei mai mulți chirurgi cred că TKR este o procedură mai sigură pe termen lung.


Proteza totală de genunchi
Proteza parțială de genunchi – PKR
Această operație se face atunci când doar o parte a articulației genunchiului se protezează. Prin urmare, nu susține genunchiul la fel de mult timp cât o protezare totală. PKR este potrivită pentru aproximativ unul din patru persoane cu osteoartroză. Recuperarea post-operatorie este mai simplă, există o pierdere de sânge mai mică, un risc mai mic de infecție și de tromboză. PKR, în general, presupune o spitalizare și o perioada de recuperare mai scurtă.

Proteza parțială de genunchi
Alternative la intervenția chirurgicală de protezare a genunchiului
În unele cazuri, pot fi luate în considerare o serie de alternative sau proceduri chirurgicale, ce depind de gravitatea afectării și uzura articulației genunchiului. Cu toate acestea, intervenția chirurgicală de protezare a genunchiului tinde să aibă cele mai bune rezultate pe termen lung.
• protezarea rotulei – poate fi realizată atunci când numai rotula este deteriorată. Este o procedură chirurgicală scurtă, cu un timp de recuperare rapid.
• chirurgia minim invazivă, considerată o nouă tehnică chirurgicală, este cel mai frecvent utilizată în PKR. Diferența este că ortopedul efectuează o foarte mică incizie a genunchiului comparatic cu incizia standard de mari dimensiuni pentru TKR. Având în vedere că procedura este mai puțin traumatizantă pentru articulație, timpul de recuperare este mult mai scurt și intervenția mai puțin dureroasă
• debridarea artroscopică a genunchiului, în care un artroscop este introdus prin incizii mici în genunchi și este spălat cu soluție salină care înlătură orice corpi străini flotanți în articulație. Această procedură nu este recomandată în cazul în care pacientul are artroză severă.
• osteotomie, o operație deschisă în care tibia este realiniată astfel încât axul mecanic al genunchiului să fie cât mai apropiat de normal. Este indicată în diformități medii a articulației genunchiului la adulții cu vârste până în 50 ani, în cazul în care aceasta poate permite o amânare a protezării genunchiului. Pacienților trebuie să li se spună că vor avea nevoie de o probabilă intervenție chirurgicală de protezare a genunchiului la o dată ulterioară.
Care sunt riscurile intervenției chirurgicale de protezare a genunchiului?
Experții susțin că protezarea totală de genunchi are rate extrem de mici de a genera complicații și că cele care apar sunt la mai puțin de 2% dintre pacienți. Acestea pot include:
• accident vascular cerebral,
• TVP (tromboză venoasă profundă),
• infecție în articulația genunchiului,
• atac de cord,
• leziuni ale nervilor (1 la 2% din pacienți).
Durerea persistentă sau rigiditatea apar la 8-23% dintre pacienți.
Alte complicații apar la aproximativ una din 50 de intervenții chirurgicale, dar cele mai multe dintre acestea sunt minore și pot fi tratate cu succes. Unele dintre cele mai frecvente complicații sunt enumerate mai jos:
• reacție alergică la cimentul osos
• durerea continuă după mai mult timp de la protezarea genunchiului
• țesut cicatricial în exces, adică circulație sangvină deficitară a genunchiului
• fractura periprotetică, apărută în jurul articulației artificiale în timpul sau după intervenția chirurgicală
• infecția plăgii chirurgicale
• instabilitatea de rotulă, rezultând luxații dureroase ale rotulei pe partea externă a genunchiului
• lezarea ligamentelor sau leziuni ale nervilor în zona din jurul articulației genunchiului
• mobilitate deficitară și rigiditate a articulației
• sângerare neprevăzută în articulația genunchiului
• uzarea suprafețelor implanturilor sau decimentarea (componentele protezei se pot desprinde)
• pacienții obezi sunt mult mai susceptibili la complicații postoperatorii decât persoanele cu greutate normală.