Tratamentul ortopedic și chirurgical în leziunea tendonului cvadricipital

În Genunchi by Doctor Gabriel Ștefănescu

Leziunea tendonului cvadricipital se poate produce din cauza unui traumatism direct la lovirea de o suprafață dură sau tăiere. Această situație e mai frecventă în cazul pacienților tineri. Însă poate fi generată și de un traumatism  indirect – cum ar fi suprasolicitarea pe un genunchi în flexie.

Există și cauze secundare și acestea se referă la rupturile tendonului cvadricipital, care se produc mult mai ușor în cazul unui tendon slăbit! Există câteva afecțiuni  ce favorizează apariția rupturilor tendinoase: tendinita, administrarea de steroizi, boli degenerative (tendinopatia calcificantă, tendolipomatoza, tendinopatia hipoxică, etc).

Câteva explicații necesare

Mușchiul cvadriceps  este format din mușchii vast lateral, intermediar, medial și drept femural. Acesta se inserează prin intermediul tendonului cvadricipital la nivelul polului superior al rotulei.

Aparatul extensor este format din mușchiul cvadriceps, tendonul cvadricipital, rotula și tendonul rotulian. Leziunile pot fi parțiale (fibrilare) sau complete. În cazul afectării oricărei structuri, apare întreruperea aparatului extensor, în aceasta situație extensia gambei fiind imposibilă!

Simptomele resimțite în leziunea tendonului cvadricipital

Ruptura tendonului cvadricipital este o afecțiune invalidantă, pacientul nemaiputând efectua extensia gambei. Implicit, mersul devine imposibil. În timpul producerii leziunii, pacientul simte o senzație de smulgere la nivelul genunchiului. De asemenea poate simți durere și poate apărea deformarea regiunii – se poate palpa un defect – o incizură – ce corespunde leziunii tendinoase, situat la polul superior al rotulei.

Cum se pune diagnosticul

Dacă pacientul a suferit un traumatism recent acest lucru poate fi sugestiv pentru leziunea de tendon cvadricipital. Din punct de vedere clinic, acesta acuză durere la nivelul polului superior al rotulei și nu poate efectua extensia genunchiului.

Sigur că examenul clinic se completează cu cel paraclinic, imagistic. Se va efectua o radiografie de genunchi în incidență față și profil. Pentru un diagnostic de certitudine și pentru a diferenția o leziune parțială de o leziune completă este necesară efectuarea unui RMN sau ecografie de părți moi.

Tratamentul pentru leziunea tendonului cvadricipital

Acesta diferă în funcție de tipul leziunii și poate fi nechirurgical – ortopedic – sau chirurgical, la evaluarea doctorului ortoped.

Nechirurgical/ortopedic

Rupturile parțiale răspund bine tratamentului ortopedic. Acesta constă în imobilizarea în extensie a genunchiului în aparat gipsat sau orteză. Imobilizarea are ca scop punerea în repaus a tendonului cvadricipital și evitarea mișcării de extensie a genunchiului.  Astfel, vom obține o vindecare mai rapidă a tendonului. Imobilizarea este menținută pentru 4-6 săptămâni.

Tratamentul chirugical în leziunea tendonului cvadricipital

Este recomandat tuturor pacienților cu o leziune completă, dar este sugestia medicală și în cazul leziunilor parțiale (pacienți activi, sportivi de performanță). Intervenția chirurgicală presupune reinserția tendonului cvadricipital la nivelul polului superior al rotulei.

Există 2 variante de fixare:

  • Sutura transosoasă – care presupune trecerea firelor de sutură prin tendon, apoi prin 3 tuneluri transosoase la nivelul rotulei, iar firele sunt legate la polul inferior al rotulei.
  • Reinserția tendonului folosind ancore de sutură – sunt folosite de obicei 2 ancore care se introduc la polul superior al rotulei, iar firele acestora sunt utilizate pentru a “lega” tendonul cvadricipital.

Recuperarea post-operatorie în leziunea de tendon cvadricipital

Externarea se face a 2 – a zi postoperator. Genunchiul va fi imobilizat în aparat gipsat sau orteză pentru 6 săptămâni. Primele 2 săptămâni este permis sprijinul parțial pe membrul operat iar flexia maximă permisă este de 30 de grade. Creșterea flexiei va fi permisă progresiv  cu câte 30 de grade la intervale de 2 săptămâni.

Cum mă pot găsi pacienții

Pentru consult/evaluare de specialitate/tratament/intervenție chirurgicală – 0726 282 654

 

https://www.facebook.com/drstefanescu 

 

https://drstefanescu.ro/