Suna acum!

Coxartroza – artroza de şold

Uneori numită artroza de uzură, osteoartroza este o afecțiune comună pe care mulți oameni o dezvoltă în timpul vieții începând cu vârsta mijlocie. Ea poate apărea în orice articulație din organism, dar cel mai adesea se dezvoltă la nivelul articulațiilor purtătoare de greutate, în special șoldul și se numește coxartroză. Artroza de șold provoacă durere și rigiditate, îngreunând activitățile de zi cu zi, cum ar fi aplecarea pentru a lega șireturile unor pantofi, ridicarea din poziție șezând de pe un scaun, canapea sau pat sau realizarea unei scurte plimbări pe jos. Deși nu există niciun tratament pentru vindecarea coxartrozei, există mai multe opțiuni de tratament pentru a ajuta pacientul să gestioneze durerea și să rămână activ.

Articulația artrozică a șoldului

În coxartroză, cartilajul din articulația șoldului se denaturează treptat în timp. Pe măsură ce cartilajul se degradează devine ros și aspru, iar spațiul intraarticular scade, coxartroza avansând în grad. Acest lucru poate duce la frecarea crescută os pe os generând durere din ce în ce mai intensă și impotență funcțională din ce în ce mai severă.

Coxartroza nu are o cauză specifică, dar există anumiți factori care pot determina dezvoltarea acestei afecțiuni:

• înaintarea în vârstă
• istoric familial de coxartroza
• o traumă anterioară a articulației șoldului
• obezitatea
• formarea necorespunzatoare a articulației șoldului la naștere (displazie congenitală de șold)

Cel mai frecvent simptom al artrozei de șold este durerea. Durerea și rigiditatea pot fi mai intense dimineața sau după repaus prelungit. Diagnosticul se poate susține doar pe o radiografie simplă de bazin, nefiind necesare investigații de tipul RMN.

Artroză de şold – imagine radiologică

Deși nu există nici un tratament pentru coxartroză, există un număr de opțiuni de tratament, care va ajuta la ameliorarea durerii și îmbunătățirea mobilității. Tratamentul inițial al coxartrozei este nechirurgical, mai ales în stadiul incipient.

• Medicul poate recomanda o serie de modificări ale stilului de viață, cu scăderea efortului fizic intens și ridicarea de greutăți, scăderea în greutate, ambele încetinind progresul coxartrozei.
• Recuperarea funcțională prin fizioterapie și kinetoterapie asistată de kinetoterapeut poate ajuta la creșterea ratei de mobilizare și flexibilitate, precum și la tonifierea musculaturii din jurul șoldului sau a întregului membrul inferior.
• Medicamente, cum ar fi medicamente anti-inflamatoare nesteroidiene pot ameliora durerea și pot reduce inflamația.
• Deasemenea, o opțiune de tratament care poate ameliora simțitor simptomele coxartrozei sunt infiltrațiile vâscoelastice combinate sau nu cu preparate corticosteroide. Aceste preparate sunt benefice în stadiile incipiente până la moderate și produc o îmbunătățire a mobilizării și scăderea intensității durerii prin scăderea frecării în articulație.

Medicul chirurg ortoped poate recomanda o intervenție chirurgicală în cazul în care durerea de coxartroza determină invaliditate și impotență funcțională moderată spre severă și tratamentul nechirurgical nu a avut efectele așteptate.

Proteză totală de şold

Cea mai utilizată procedură pentru tratarea coxartrozei avansate este protezarea totală de șold. Aceasta este una dintre cele mai comune proceduri în ortopedie și are rate mari de reușită, complicațiile fiind minime. În această intervenție chirurgicală, medicul va înlocui articulația șoldului cu o endoproteză din titan, plastic sau ceramică pentru a restabili funcția șoldului.