Leziuni de Ligament Încrucișat Anterior (LIA)

Ce este și când apare ruptura de ligament încrucișat anterior (LIA)?

Ligamentul încrucișat anterior este unul dintre ligamentele cel mai frecvent lezate ale genunchiului. Incidența leziunilor de ligament încrucișat anterior (LIA) este estimată în prezent la aproximativ 2.000.000 de cazuri pe an în lume, însoțite de 1.000.000 de reconstituiri de ligament efectuate în aceeași perioadă. În general, incidența lezării ligamentului încrucișat anterior (LIA) este mai mare la persoanele care participă la sporturi cu risc ridicat, precum baschetul, fotbalul, schiul, tenisul sau sporturile de contact.

Ligamentul încrucișat anterior poate fi lezat în mai multe moduri:

• Schimbarea rapidă a direcției de deplasare însoțită de torsiunea genunchiului
• Oprirea bruscă
• Aterizarea în urma unui salt executat incorect
• Contactul sau coliziunea directă, cum ar fi cele din sporturile dure

Simptome tipice ale rupturii de ligament încrucișat anterior (LIA)

Când se rupe ligamentul încrucișat anterior (LIA), s-ar putea auzi un zgomot de „ruptură” și s-ar simți imediat genunchiul cum se „înmoaie”. Mai pot apărea:

• Durerea cu edem a genunchiului
• Impotența funcțională completă de mobilizare a genunchiului
• Sensibilitatea de-a lungul liniei de articulație a genunchiului
• Disconfort în timpul mobilizării
• Genunchi „moale”

Ruptură de ligament încrucișat anterior

Ce trebuie să faceți dacă ați avut un accident la genunchi?

Dacă ați suferit un traumatism de genunchi trebuie să vă adresați de urgență unui serviciu de ortopedie. Medicul vă va examina cu atenție, va recomanda radiografii pentru a exclude o posibilă fractură asociată, iar un RMN va confirma o leziune de ligament încrucișat anterior (LIA). Dacă leziunea e de gradul III, adică o ruptura completă, este necesară o intervenție chirurgicală pentru a recâștiga funcția completă a genunchiului.

După o ruptură completă a ligamentului încrucișat anterior (LIA), unii pacienți sunt în imposibilitatea de a continua activitatea sportivă dinaintea accidentului, în timp ce alții au o instabilitate a genunchiului chiar și in timpul unor activități normale, cum ar fi mersul pe jos. Rareori există persoane care pot continua activitatea sportivă, fără nici un simptom de instabilitate. Aceasta variabilitate este legată de severitatea traumatismelor genunchiului inițial, precum și de cerințele fizice ale pacientului. Un ligament încrucișat anterior (LIA) rupt nu se va vindeca fără o intervenție chirurgicală, însă tratamentul nechirurgical prin recuperare funcțională asistată de kinetoterapeut poate fi eficace pentru pacienții care sunt în vârstă sau care au un nivel de activitate foarte scăzut.

Tratamentul rupturii de ligament încrucișat anterior (LIA)

Marea majoritate a pacienților necesită reconstrucție chirurgicală a ligamentului încrucișat anterior (LIA) și au 90% rată de succes pe termen lung . Scopul intervenției chirurgicale de reconstrucție a ligamentului încrucișat anterior (LIA) este de a preveni instabilitatea și de a restabili funcția ligamentului rupt, realizând un genunchi stabil.

Reconstrucţia de ligament încrucișat anterior

Reconstrucţia de ligament încrucișat anterior

Imediat postoperator trebuie începută o recuperare funcțională temeinică ce se întinde pe parcursul a 4-6-8 săptămâni, în funcție de complianța pacientului.

După aceasta, când nu mai există durere și/sau edem al genunchiului, atunci când a fost atinsă gama completă de mobilizare a genunchiului, iar când forța musculară, rezistența și utilizarea funcțională a piciorului au fost complet restaurate putem permite pacientului să se întoarcă la sport după o perioadă de 4-6 luni de la momentul intervenției chirurgicale.

Fie că tratamentul implică o intervenție chirurgicală sau nu, recuperarea funcțională este primordială în această leziune pentru a permite pacientului să se întoarcă la activitățile de zi cu zi.