Suna acum!

Tehnica LARS, tehnică inovatoare de ligamentoplastie LIA

Tehnica LARS este o tehnică inovatoare de ligamentoplastie, care utilizează ligamente artificiale, cu o rezistență mult mai ridicată decât cea a ligamentelor naturale. Acest tip de intervenție este realizat de foarte putini specialiști din România și are câteva avantaje fata de ligamentoplastia clasică, cu grefa recoltată de la pacient. Unul din cele mai importante avantaje este faptul că grefa este pentru toată viață. În cadrul Spitalului Medicover, tehnica LARS este realizata de dr. Gabriel Stefanescu, Chirurg Ortopedie- Traumatologie Sportivă.

 Ligamentul încrucișat anterior reprezintă unul din cele 4 ligamente importante ale genunchiului, cu rol în stabilizarea articulației. Atunci când apare dislocarea sau ruptura ligamentelor externe ale genunchiului, aceasta articulație devine nefuncțională și duce la imposibilitatea sau limitarea mișcării.

În cele mai multe din cazuri, ligamentul încrucișat anterior este forțat în cadrul activităților sportive, senzația resimțită de pacient fiind aceea de pocnitură a genunchiului.

LIGAMENTUL INCRUCISAT ANTERIOR NORMAL SI RUPT
LIGAMENTUL INCRUCISAT ANTERIOR NORMAL SI RUPT

Cum poate fi tratat ligamentul încrucișat anterior?

Intervenția chirurgicală este recomandată ca forma de tratament în cazul accidentărilor grave, severe. Există două metode de tratament chirurgical, aceasta fiind ligamentoplastia clasică, prin recoltarea de grefă de la pacient și tehnica LARS, o metoda inedită și revoluționară, care folosește grefa artificială. În cazul tehnicii LARS, durabilitatea este extinsă, pentru toată viața.

Care sunt avantajele tehnicii LARS?

Tehnica LARS (Ligament Augmentation and Reconstruction System or Ligament Advanced Reinforcement System) este relativ rar utilizată în România. În cadrul Spitalului Medicover, aceasta tehnică este implementată cu succes de Dr. Gabriel Ștefanescu, medic Chirurg Ortopedie-Traumatologie Sportivă:

”Tehnica LARS este complexă și 100% sigură. Implementez aceasta tehnică de 5 ani de zile în România, fiind printre primii specialiști din țară care au implementat acest concept. Pentru a putea să realizez acest tip de intervenție, a fost nevoie de o pregătire intensă în Germania, de 2 ani de zile”, menționează Dr. Gabriel Stefanescu.

LIGAMENT ARTIFICIAL LARS

Cel mai important avantaj al tehnicii LARS este că grefa artificială utilizata durează toată viață, din mai multe motive:

Tehnica LARS nu e dependentă de vascularizație, spre deosebire de cea recoltată

Grefa recoltată de la pacient își pierde în timp proprietățile și se poate rupe. De obicei, durabilitatea acesteia este de 6-8 ani, după care urmează o revizie, ce poate implica și o nouă operație. Acest lucru se întâmplă deoarece grefa recoltată nu are vascularizație și nu se vascularizează în situ cum s-a crezut acum mulți ani.

Rezistența ridicată pentru LARS

LARS are o rezistență mult mai mare chiar și față de ligamentul natural. Ligamentul artificial rezistă până la o energie cinetică de 2000nm, spre deosebire de cel natural, care rezistă până la 1500nm.

O grefa recoltată de la pacient rezistă până 700-800nm și pe parcursul timpului pierde din această rezistență, tocmai datorita lipsei vascularizației. După 6 ani, rezistența ajunge la 250-275 nm, ceea ce predispune ligamentul la noi rupturi.

Recuperare rapida în cazul LARS

Încă de a doua zi după efectuarea tehnicii LARS, pacientul poate călca pe piciorul afectat. Recuperarea începe imediat, iar tonusul și masa musculară nu se pierd. După maxim 2 săptămâni de la intervenție, pacientul poate merge normal. În decurs de 6-8 săptămâni, pacientul se recuperează complet. După 3 luni, pacientul își poate relua activitatea sportivă.

ASPECT RADIOGRAFIC POSTOPERATOR LIGAMENT ARTIFICIAL LARS
ASPECT RADIOGRAFIC POSTOPERATOR LIGAMENT ARTIFICIAL LARS

Timpi reduși și intervenții mai puține în cazul LARS

Și la capitolul revizie postligamentoplastie, tehnica LARS are avantaje nete după ce grefa pusă inițial se rupe și trebuie înlocuită.

În cazul LARS, în aceeași intervenție se efectuează pregătirea tunelurilor și efectuarea ligamentoplastiei LARS după care începe recuperarea funcțională, care e aceeași ca timp și ca dinamica funcțională.

La o nouă ligamentoplastie clasică, se efectuează o intervenție în care este excizată grefa inițială și tunelurile inițiale pregătite. La 2 luni după prima intervenție, urmează și a doua intervenție, în care este efectuata ligamentoplastia cu grefa recoltată, pentru că ulterior să urmeze recuperarea.

Cum mă pot găsi pacienții

 

 Pentru consult/evaluare de specialitate/tratament/intervenție chirurgicală – 0726 282 654

 https://www.facebook.com/drstefanescu

https://drstefanescu.ro/

 https://www.youtube.com/channel/UCnzKAcZ5MRUZLco7CyI8KXg

ligamentoplastia

ligamentoplastie

ligamente încrucișate anterior

ligamente încrucișate

ligament încrucișat anterior

ruptura de ligament genunchi

ruptura ligament încrucișat anterior

ruptura de ligamente la genunchi operație

ligamente încrucișate genunchi

ruptura ligament

operație ligamente încrucișate

ruptura de ligament încrucișat anterior

ligament genunchi

ligamentul încrucișat anterior

ruptura lia

ligamentoplastie preț

ligament încrucișat

ruptura de ligamente încrucișate

ligament încrucișat anterior rupt recuperare

genunchi umflat după ligamentoplastie

ruptura ligament încrucișat

ruptura de ligament încrucișat

ligamentoplastie preț 2019

ligamentoplastie preț 2021

ligamentoplastie preț 2020

ruptura ligament genunchi

operație ligament încrucișat anterior preț

încrucișare de ligamente

recuperare ligamentoplastie

lia genunchi

ruptura completa lia

recuperare ligament încrucișat anterior

reconstrucție ligament încrucișat anterior

program recuperare ligamentoplastie

leziune ligament încrucișat anterior

leziune lia

ruptura parțială lia

ligament încrucișat anterior rupt fară operație

ruptura ligamente

ligamente încrucișate rupte

operație ligament încrucișat anterior

ruptura de lia

ligamentoplastie recuperare

operație ligamentoplastie medicover

ligament artificial operație preț


Gabriel Ștefănescu

Chirurg ortoped ultraspecializat în TRAUMATOLOGIE SPORTIVĂ cu peste 18 ani de experiență

Pentru stabilirea unui diagnostic corect și la timp, programați-vă la o consultație ortopedică.