Tratamentul conservator și chirurgical al rupturii de tendon cvadricipital

În Coapsa by Doctor Gabriel Ștefănescu

De ce este important tendonul cvadricipital?

Tendonul cvadricipital reprezintă brațul de acțiune al mușchilor din regiunea anterioară a coapsei – vast lateral, intermediar, medial și dreptul femural. Cei patru mușchi formează împreună mușchiul cvadriceps, care prin intermediul tendonului cvadricipital se inseră la polul superior al rotulei.

Rotula este legată de tibie printr-un tendon propriu – tendonul patelar. Prin acțiunea combinată, mușchiul cvadriceps, tendonul cvadricipital și tendonul patelar fac extensie în articulația genunchiului. 

Și dacă e ruptură de tendon cvadricipital…?

Ruptura de tendon cvadricipital este o afecțiune invalidantă! De obicei necesită tratament chirurgical pentru restabilirea funcției genunchiului.

Rupturile de tendon cvadricipital pot fi și parțiale – tendonul este încă unitar – și complete – se prezintă ca două bucăți separate. Atunci când tendonul este rupt complet, mușchiul nu mai este ancorat de rotulă. Fără această inserție, atunci când mușchiul cvadriceps se contractă, în articulația genunchiului nu mai are loc extensia.

Cum se rupe tendonul cvadricipital?

O ruptură de cvadriceps apare de obicei în urma unei suprasolicitări cu genunchiul în flexie. Sunt sporturi care produc contextul pentru aceste afecțiuni, cum ar fi baschetul.

Dacă forțele care apar în timpul aterizării depășesc rezistența tendonului, apare ruptura. Rupturile apar de asemenea și prin mecanism direct: impact la nivelul genunchiului cu o suprafață dură sau prin tăiere.

O altă situație în care tendonul se poate rupe este aceea când este slăbit. Și poate fi slăbit într-o sumedenie de condiții medicale printre care:

  • imobilizare prelungită, care face ca tendoanele și mușchii să piardă din rezistență și flexibilitate.
  • tendinită, rezultată în urma inflamării tendonului cvadriceps Într-adevăr, este mai frecventă la cei care aleargă sau practică sporturi ce implică salturi.
  • Una sau mai multe boli cronice care pot întrerupe aportul sangvin. Astfel de boli cronice sunt: insuficiența renală cronică, condiții asociate cu dializa renală, hiperparatiroidismul, guta, leucemia, artrita reumatoidă, lupusul eritematos sistemic, diabetul zaharat, infecția, bolile metabolice.
  • Foarte rar, rupturile de tendon cvadricipital au apărut în urma operațiilor pe genunchi sau în urma luxațiilor.

În ce constă tratamentul conservator

La tratamentul conservator se încadrează cel mai bine rupturile mici, parțiale.

În cadrul acestui tip de tratament se pot practica:

  • Imobilizarea pentru 3 și 6 săptămâni cu o orteză sau cu aparat gipsat pentru ca genunchiul să rămână în extensie și tendonul să se poate vindeca.
  • Fizioterapia poate începe atunci când durerea și inflamația au încetat. Printr-un program de exerciții mărite progresiv ca intensitate se pot restabili forța și gradul de mișcare. Exercițiile de ridicare cu piciorul în extensie pentru întarirea cvadricepsului sunt în centrul planului fizioterapeutic. Pe măsură ce timpul trece, medicul ortoped va debloca orteza și va recomanda reluarea activităților sportive, acolo unde este cazul.

Când este necesar tratamentul chirurgical al rupturii de cvadriceps?

În functie de vârsta și de activitățile fizice ale fiecărui pacient, medicul ortoped poate recomanda tratamentul chirurgical și pentru o ruptură parțială mare sau pentru o ruptură parțială cu degenerare.

Dacă ruptura de tendon cvadricipital a fost completă este necesară intervenția chirurgicală imediată pentru repararea tendonului rupt. Chirurgia este o opțiune și pentru cei cu rupturi parțiale și tendon degenerat sau slăbit.

Ce presupune intervenția chirurgicală pentru ruptura de cvadriceps?

Intervenția chirurgicală presupune reinserția tendonului rupt la polul superior al rotulei. Pacienții care necesită operație sunt mai bine tratați dacă se intervine la scurt timp după producerea leziunii. Repararea timpurie previne cicatrizarea și întărirea tendonului într-o poziție mai înaltă.

Procedura constă în reatașarea tendonului, ceea ce presupune trecerea firelor de sutură prin tendon și prin tunelurile transosoase din rotulă. Firele sunt legate la polul inferior al rotulei. Tendonul trebuie suturat în tensiune adecvată, iar poziția rotulei trebuie să fie anatomică.

Pentru reinserția tendonului se mai folosesc și ancore de sutură care sunt introduse în rotulă, la nivelul polului superior. Utilizarea ancorelor elimină sutura transosoasă. Totuși majoritatea reinserțiilor de tendon cvadricipital se fac prin sutură transosoasă.

Cum mă pot găsi pacienții

Pentru consult/evaluare de specialitate/tratament/intervenție chirurgicală – 0726 282 654  

 

https://www.facebook.com/drstefanescu 

 

https://drstefanescu.ro/ 

 

Cuvinte cheie:

Tendon cvadricipital

Inflamarea tendonului cvadricpes

Tratament conservator tendon cvadricipital

Tratament chirurgical tendon cvadricipital

Ruptura tendon cvadriceps

Ortopedie Medicover