Umărul este una dintre cele mai complexe articulații ale corpului și totodată și cea mai mobilă. Este și una dintre cele mai frecvente patologii ortopedice, umărul fiind supus la o serie de traume sportive, profesionale sau domestice. De multe ori acestea se pot trata conservator cu kinetoterapie și tratament medicamentos adecvat. Alteori este necesară intervenţia chirurgicală pentru restaurarea parametri funcţiei articulare.
Cum știi că ai artroză de umăr?
Nu știi, ci mergi la specialistul ortoped mai ales dacă apar dureri la acest nivel. Dacă durerile se accentuează la ridicarea de greutăți sau practicarea unor sporturi ce necesită ridicarea mâinii capului, pentru binele tău este obligatoriu să consulți un specialist. La fel și dacă durerea se agravează pe măsură ce trece timpul, este tot mai prezentă în timpul nopții, apar zgomote în articulația umărului sau pur și simplu nu-ți mai poți duce la bun sfârșit treburile zilei!
Cum se pune diagnosticul și ce investigații sunt necesare
Specialistul ortoped va vedea care sunt punctele dureroase și va evalua gradele de mobilitate ale umărului, în cadrul unei examinări clinice complete.
Apoi va solicita pacientului să efectueze radiografii de umăr și/sau RMN și va constata în care articulație a apărut artroza.
Cum este abordată medical artroza umărului?
Mai întâi pacientul va urma un tratament conservator. Acesta presupune repaus și/sau limitarea activităților care presupun suprasolicitarea umărului. După caz se vor prescrie medicamente antiinflamatorii, aplicații reci sau calde la nivel local, fizio și kinetoterapie. Nu în ultimul rând, injecțiile articulare ajuta în ameliorarea temporară a simptomelor dureroase.
Ce injecții sunt indicate în artroza umărului?
Există mai multe tipuri de injecții intrarticulare care se folosesc cu succes, reducând durerea la acest nivel. Cele mai folosite sunt injecțiile cu corticosteroizi și cele cu acid hialuronic. Acestea din urmă, cunoscute și ca soluții vâscoelastice, conțin o proteină, acidul hialuronic, prezentă și în cartilajul articular. Efectele antiinflamatoare se manifestă imediat. Lubrefierea articulației este garantată, iar efectul se menține 6 luni-1 an.
Se poate face sport cu artroză la umăr?
În nici un caz nu este de dorit să se forțeze articulația bolnavă! Specialistul ortoped va recomanda kinetoterapie. Este excelentă pentru redarea mobilității umărului artrozic, iar programul va include gimnastică aerobică ușoară cu scopul de a preveni rigiditatea articulară și exerciții de tonifiere blândă a musculaturii care susține și stabilizează umărul, în special coafa rotatorie și deltoidul.
Când este cazul să se apeleze la chirurgie în artroza umărului?
Pacienții mei știu deja! Eu aleg intervenția chirurgicală dacă și numai dacă situația o cere imperativ, ori dacă tratamentul conservator nu dă rezultate.
Exista 2 tipuri de intervenții care pot fi recomandate în funcție de stadiul și localizarea artrozei:
- Artroscopia umărului: artrozele glenohumerală și AC în forma ușoară sau moderată pot fi tratate prin metode artroscopice. Articulația este debridată/curățată, se vor elimina osteofitele și se vor repara tendoanele din jurul articulației. Această intervenție ajută la diminuarea durerii și creșterea funcționalității umărului, dar nu exclude intervenții ulterioare.
- Artroplastia totală a umărului. Cu alte cuvinte, proteza de umăr. Când artroza este avansată este recomandată de obicei protezarea anatomică a umărului. În cadrul acestei intervenții capul humeral deteriorat va fi înlocuit cu o componentă de metal, iar glena cu una de plastic. În cazul în care pe lângă artroza există și o ruptură ireparabila de tendoane ale coafei rotatorilor atunci va fi recomandată o proteză inversată de umăr.
Cum mă pot găsi pacienții
Pentru consult/evaluare de specialitate/tratament/intervenție chirurgicală – 0726 282 654
https://www.facebook.com/drstefanescu
https://drstefanescu.ro/