Unii pacienți resimt dureri și înțepături pe partea anterioară a genunchiului, după ce urcă sau coboară scări sau după ce stau mai mult timp în genunchi. La consult adesea se dovedește a fi condromalacie patelară. Ceea ce înseamnă că a fost afectat cartilajului articular al rotulei.
La cine apare condromalacia patelară?
- Poate apărea la persoanele trecute de 50 de ani din cauza îmbătrânirii și deteriorării mecanice a cartilajului în zonele portante patelo-femurale ale genunchiului. Pacienții raportează dureri pe partea anterioară a genunchiului și trozneli ce se aud la flexia si extensia acestuia;
- Poate apărea la tineri atunci când rotula nu este bine poziționată în șanțul femural și se deplasează superior, inferior, medial sau lateral. Astfel se generează un exces de frecare a rotulei față de alte zone articulare, ceea ce duce la deteriorarea cartilajului;
- Poate apărea din cauza formei mai plate a șanțului femural față de normal, ceea ce duce automat la instabilitatea rotulei și creșterea frecării articulației patelo-femurale;
- Poate apărea la sportivi din cauza uzurii excesive a genunchiului sau a unui traumatism direct suferit la nivelul acestuia. Foarte frecvent apare la sportivii tineri care au deja o anomalie la nivelul axului genunchiului și care sunt angrenați în sporturi precum fotbal, ciclism, alergat, dans, tenis, canotaj, etc.
Ce investigații sunt necesare pentru un diagnostic de acuratețe
Diagnosticul se pune pe baza unui examen clinic, radiografii speciale, RMN, artroscopie, alte investigații recomandate, după caz.
Cum se tratează condomalacia patelară în stadiu incipient
Este de dorit ca această problemă ortopedică să se rezolve prin intervenții conservatoare.
Trebuie menționat că tratamentul nechirurgical dă rezultate bune și foarte bune, cu condiția să fie efectuate în stadiul incipent! În această fază recomand kinetoterapia pentru întărirea mușchilor genunchiului și îmbunătățirea poziției rotulei în șanțul femural, dar și reducerea stresului patelo-femural prin exerciții de stretching.
De asemenea, infiltrațiile intra-articulare cu acid hialuronic sunt de ajutor, precum și operarea câtorva schimbări în stilul de viață.
Tratamentul chirurgical al condromalaciei patelare
Pentru această afecțiune există mai multe tipuri de intervenție chirurgicală. Una dintre ele este debridarea artroscopică a zonelor de cartilaj lezate, procedeu prin care se efectuează curățarea suprafeței condrale și netezirea acesteia, ceea ce poate îmbunătăți mobilitatea și simptomatologia dureroasă, dar se pot folosi și alte abordări în funcție de cauză.
Cum mă pot găsi pacienții
Pentru consult/evaluare de specialitate/tratament/intervenție chirurgicală – 0726 282 654
https://www.facebook.com/drstefanescu
https://drstefanescu.ro/