- Ce este artroza? Ce este coxartroza?
- Cauzele coxartrozei
- Simptomele coxartrozei
- Tratamentul coxartrozei
1. Ce este artroza? Ce este coxartroza?
Artroza este de departe cea mai frecventă suferință articulară. Și, ca și cum nu ar fi de ajuns, artroza este considerată și a doua cauză de invaliditate la persoanele de peste 50 de ani.
Din cauza frecvenței artrozei în populația globului, această afecțiune este considerată o problemă de sănătate publică, dar și una care pune în dificultate individul și modul lui de viață.
Artroza este un tip de artrită degenerativă care apare cel mai frecvent la persoanele de peste 50 de ani, deși poate apărea și la persoanele mai tinere (postraumatică/necroza avasculară de cap femural etc.).
Artroza evoluează în general lent, ceea ce face ca persoana afectată să se familiarizeze cu durerea. Unii chiar își fac un titlu de glorie din a trăi cu durerile, însă acestea se intensifică până în punctul la care este urgentă prezentarea la medic. Din păcate, o diagnosticare târzie va reduce semnificativ șansele la un tratament adecvat și eficient.
Artroza șoldului este supranumită și coxartroză. Coxartroza poate fi primară și secundară.
În coxartroză, cartilajul articulației se degradează în timp, fapt care duce la dispariția lui treptat, iar spațiul dintre oase se îngustează, acest lucru ducând la așa-zisa frecare os pe os.
2. Cauzele coxartrozei
Coxartroza are un set de cauze bine definite, după cum urmează:
- înaintarea în vârstă
- un istoric familial de osteoartrită
- cauze secundare (în cazul traumatismelor sau după necroza avasculară de cap femural)
- obezitatea
- formarea necorespunzătoare a articulației șoldului, la naștere (afecțiune cunoscută sub numele de displazie congenitală de șold)
3. Simptomele coxartrozei
Coxartroza este caracterizată de următoarele simptome:
- dureri la nivelul șoldului, care iradiază sau nu în lateral sau la nivelul genunchiului
- înțepenirea matinală sau generală, după un repaus prelungit
- mers îngreunat din cauza ridigității articulației
- atrofie musculară la nivelul grupelor de mușchi care permit mobilitatea articulației
4. Tratamentul coxartrozei
Artroplastia sau protezarea de șold este una dintre cele mai frecvente și sigure intervenții chirurgicale care permite restabilirea mobilității pierdute a articulației, ca rezultat al proceselor degenerative legate de vârstă sau traumatice (fracturi de șold).
În timpul intervenției de protezare a șoldului, chirurgul ortoped îndepărtează secțiuni deteriorate ale articulației șoldului (coxo-femurală) și le înlocuiește cu un implant artificial, numit și proteză de șold.