Foarte des aud la cabinet, întrebarea ”D-le doctor, acum că am fost diagnosticat cu artroză, mă voi vindeca?”
Întrebarea e justificată!
Răspunsul corect și vestea rea în cazul pacienților de vârstă medie și înaintată este că nu! Artroza este ireversibilă! Vestea bună este aceea că odată identificată și diagnosticată corect și în stadiile timpurii, poate fi încetinită prin abordări terapeutice bine evaluate de către specialistul ortoped! Netratată, însă, afectează dramatic calitatea vieții pacientului, pune în pericol inserția sa socială și aduce multiple suferințe fizice mergând până la invalidate și deces!
În același timp trebuie făcută mențiunea că este destul de probabil și posibil ca în stadiile timpurii, deteriorarea cartilajului să fie reversibilă, grație capacităților de vindecare a leziunilor, mai ales dacă pacienții sunt foarte tineri.
Un bun specialist ortoped va face o evaluare corectă și vă va spune cu onestitate care sunt șansele dvs. de vindecare.
Este o patologie des întâlnită?
Din păcate, artroza este cea mai frecventa suferință articulară, și deși biologic vorbind aceasta afectează mai degrabă persoanele trecute de 45 de ani, nu sunt puține cazurile când este întâlnită mult mai devreme. Aproximativ 5% dintre persoanele peste 30 ani suferă de artroză, iar între 35 și 60 de ani frecvența crește de 5 până la 10 ori!
De ce există atâtea cazuri de artroză?
Numărul acestor cazuri este în evoluție odată cu creșterea speranței de viață a populației și implică serioase costuri sociale. Este una dintre cauzele frecvente de incapacitate temporară de muncă și de pensionare, la care se adaugă suferință și cheltuieli medicale semnificative.
Dar ce este artroza?
Pe scurt și pe înțelesul tuturor, artroza este o patologie complexă care reunește mai multe suferințe ale articulațiilor, de cauza degenerativă sau traumatologică. Avem de-a face cu distrugerea cartilajului articular, urmată de modificări ale tuturor structurilor din componenta articulației. Apare o cohortă de simptome dintre care unele îl aduc pe pacient la medic: durerea, limitarea mișcărilor normale, deformările etc.
Ce articulații pot fi afectate de procesul artrozic?
Toate! Dar mai ales cele solicitate mult. Dacă degenerarea afectează genunchii avem de-a face cu gonartroza, dacă afectează șoldurile cu coxartroza, dacă se întâlnește la nivelul coloanei vertebrale cu spondilartroza. Nici articulațiile degetelor de la mâini și de la picioare nu sunt scutite, cele mai folosite fiind și cele mai expuse!
Cum suspectezi că ai artroză?
Poate fi o durere de tip mecanic, care apare după efort și dispare în repaus sau o durere accentuată de frig și vreme umedă care este cunoscută drept meteorosensibilitate, dar poate fi și o redoare articulară care apare după un repaus prelungit.
Desigur că dacă pacientul a amânat prezentarea la medic și deja a intrat într-un stadiu avansat, articulația afectată poate fi mărită ca volum și pot apărea deformări vizibile. Sunetul acela ca de ronțăit generat de articulația bolnavă este și el un indiciu clar în această privință.
Cum evoluează artroza?
Odată ce leziunile s-au instalat cartilajul se deteriorează progresiv, în special după o anumita vârstă, iar artroza poate evolua până se va ajunge la pierderea totală a cartilajului articular. Dacă pacientul nu se prezintă la medic în stadiile de debut deteriorarea poate fi galopantă, cu evoluție rapidă. Sub supraveghere medicală putem obține și o temporizare, în sensul că deteriorarea este lentă și progresivă, de-a lungul mai multor decenii.
Ce trebuie făcut?
Prezentarea la specialistul ortoped este gestul cel mai firesc și corect din punct de vedere medical! Acesta vă va evalua cu atenție, vă va recomanda investigații imagistice și vă va pune un diagnostic de acuratețe coroborând tot contextul dvs. medical. Apoi va recomanda tratamentul adecvat. Doresc să menționez faptul că este esențială cooperarea pacientului pentru o viață lungă, de calitate, fără invaliditate și suferințe majore.
Cum mă pot găsi pacienții
Pentru consult/evaluare de specialitate/tratament/intervenție chirurgicală – 0726 282 654
https://www.facebook.com/drstefanescu
https://drstefanescu.ro/