Cine face ruptură de ligament încrucișat anterior? Tratamente și recuperare

Fiecărui pacient care mi se adresează cu orice gen de afecțiune ortopedică îi explic diagnosticul pe larg, nu înainte de a-i explica și chiar desena anatomia organului sau segmentului vizat.

Și în acest caz o să încep prin a da lămuriri generale despre rolul ligamentului încrucișat anterior.

Care este rolul ligamentului încrucișat anterior?

El este foarte important stabilitatea genunchiului. La rândul său, articulația genunchiului este una dintre cele mai complexe din corpul uman. Cuprinde trei oase: femurul, tibia și rotula (supranumită și patelă). Rotula se află în fața articulației și are rol protector, iar cele trei oase sunt interconectate prin ligamente. Ca niște benzi rotunde, aceste ligamente sunt foarte puternice și acționează similar unor sfori care țin oasele în contact și stabilizează genunchiul.

Exista patru ligamente principale în genunchi:

 • colateral medial – situat în partea laterală internă a genunchiului, cu rol de stabilizare a articulației în porțiunea internă medială a genunchiului.
 • colateral lateral – cu rol de a controla deplasările laterale externe de la nivelul genunchiului.
 • încrucișat posterior – care se încrucișează cu cel anterior în forma unui X și controlează stabilitatea posterioară a genunchiului.
 • încrucișat anterior – acesta traversând în diagonală centrul genunchiului, cu rol de a preveni deplasarea anterioară a tibiei și de a asigura stabilitatea rotațională. Este format din două fascicule – anteromedial și posterolateral – fiecare dintre ele cu un rol important în stabilizarea antero-posterioară și în cea rotațională.

Cine și de ce este predispus la ruptura de ligament încrucișat anterior (LIA)?

Ruptura de ligament încrucișat anterior al genunchiului (LIA) este o afecțiune frecventă la persoanele care fac sport, și una dintre cele mai întâlnite leziuni de la nivelul genunchiului, în general.  Ea poate fi tratată în mai multe moduri.

(LIA) se produce în timpul activităților care pun presiune pe genunchi, fie ele sportive sau recreaționale. Mecanismul cel mai frecvent este non-contact (70%), cu genunchiul în hiperextensie (întindere forțată) și mișcări de pivotare bruscă.

Pe lângă practicarea unor sporturi, anumiți factori pot să favorizeze riscul de leziune a ligamentului încrucișat anterior. Printre acestea: purtarea unor încălțări neadecvate în timpul activităților fizice, echipamente sportive neadaptate corespunzător, practicarea sporturilor pe suprafețe artificiale, cum ar fi gazonul artificial.

Sumarizând, printre modalitățile ce lezează ligamentul încrucișat anterior se numără:

 • schimbările rapide de direcție, când talpa piciorului rămâne stabilă pe sol, dar genunchiul se rotește în altă direcție) – mecanismul de producere a leziunii cel mai frecvent întâlnit,
 • decelerarea bruscă, când are loc o oprire brusca în timpul alergării,
 • aterizarea incorecta dintr-o săritură,
 • la un contact direct puternic la nivelul genunchiului.

Femeile, mai predispuse la ruptura de ligament încrucișat anterior

Unele studii au arătat ca la femeile care practică sportul de performanță, incidența rupturii de ligament încrucișat anterior este mai mare decât în cazul sportivilor de performanță de sex masculin. S-a sugerat că acest lucru se datorează diferențelor de condiție fizică, de forță musculară, și de control neuromuscular, dar și prin diferențele biologice/hormonale.

Simptomele rupturii de ligament încrucișat anterior

Atunci când se produce ruptura de ligament încrucișat anterior, pacientul simte că genunchiul se deplasează. Apare și zgomot specific, ca un pocnet. La câtva timp după traumatism se manifestă diverse simptome. Durerea și inflamație se află printre acestea, limitarea gradului de mișcare în articulația genunchiului, disconfort în timpul mersului. Chiar dacă dispar nu înseamnă că problema este rezolvată.

Atenție! Chiar dacă simptomele nu sunt alarmante la prima vedere există riscul dezvoltării unor leziuni ulterioare la nivelul meniscului. Ulterior însă ruptura va duce la incapacitatea de mișcare și flexare a genunchiului!

De cele mai multe ori ruptura de ligament încrucișat anterior se asociază cu ruptura ligamentului colateral și a unuia dintre meniscuri. Este demonstrat că orice pacient cu ruptură de ligament încrucișat anterior și ruptură de menisc netratate face gonartroză în 10 ani!

Cum se diagnostichează LIA?

Diagnosticul este elaborat de către medicul ortoped în urma examenelor specifice:

 • Consultație – examinare fizică și anamneză
 • Radiografie de genunchi (față și profil)
 • Examinare imagistică prin rezonanță magnetică (RMN)
 • Tratamentul rupturii de ligament încrucișat anterior al genunchiului

Tratamentul chirurgical și cel conservator pentru ligamentul încrucișat anterior

Tratamentul pentru ligamente rupte încrucișat anterior variază în funcție de nevoile pacientului! Un pacient tânăr are nevoie de operația de reconstrucție a ligamentului. Un tânăr sportiv de performanță va necesita intervenție chirurgicală imediat după producerea leziunii, în timp ce pacienții mai puțin activi, de obicei în vârstă, își pot relua stilul de viață fără operație.

Există, așadar, două modalități de a trata ruptura de ligament anterior al genunchiului: prin tratament conservator și prin tratament chirurgical.

Tratamentul chirurgical

Acest ligament este singurul care nu se vindecă prin imobilizare.  Operația pentru ruptura de ligamente încrucișate este, uneori, imperativă pentru a reda stabilitatea genunchiului.

Operația de ligamentoplastie se desfășoară pe cale artroscopică. Inciziile vor fi mici, iar operația mai puțin invazivă decât operația deschisă. Printre beneficii se numără: durere diminuată, spitalizare mai scurtă, timp mai rapid de recuperare.

Intervenția începe prin recoltarea grefei. Apoi se fac două incizii mici de o parte și de alta a tendonului rotulian, prin care se introduce camera de luat vederi (artroscopul) împreună cu celelalte instrumente necesare pentru operație. Se execută niște tuneluri în tibie și în femur, iar prin aceste tuneluri se trece grefa și se fixează la nivel femural și tibial printr-un sistem special conceput în acest sens.

Ligamentul încrucișat anterior este alcătuit din doua fascicule. Intervenția poate implica reconstrucția unui singur fascicul sau a ambelor.

În ultimii ani reconstrucția unui singur fascicul a inclus și elemente din celelalte tehnici, prin crearea unui grefon cu o grosime similară cu cea a ligamentului original, plasat la nivelul femurului în poziție anatomică.

Tratamentul conservator (nechirurgical)

Un ligament încrucișat anterior rupt complet nu se va vindeca fără operație, însă acest lucru nu înseamnă că este obligatorie. Tratamentul conservator este unul potrivit pentru pacienții în vârstă sau sedentari. Dacă celelalte structuri ale genunchiului sunt intacte, medicul poate recomanda variante terapeutice simple, nechirurgicale, printre care se numără:

Purtarea unei orteze – Medicul poate recomanda purtarea unei orteze care să stabilizeze genunchiul. Într-o primă fază, pentru protecția genunchiului se poate recomanda sprijinul podal parțial pe piciorul afectat, prin folosirea unei cârje.

Recuperare și kinetoterapie

Kinetoterapie – Pe măsură ce inflamația cedează, pacientul începe un program de recuperare care constă în exerciții fizice specifice destinate tonifierii musculaturii.

Fizioterapie – Există mai multe tipuri de fizioterapie benefice pentru pacienții care au ruptură de ligament: terapia cu ultrasunete, electroterapie, magnetoterapie etc.

Recuperarea postoperatorie

Pacientul este externat a 2-a zi și își poate relua activitatea sportivă după aproximativ cinci luni, în funcție de gradul de recuperare. La externare, pacientul va putea merge fără mari probleme și fără un disconfort ridicat (se va ajuta și de cârje în acest sens). De asemenea, pacientul va trebui să fie capabil să ajungă la 90 grade de flexie în primele 2 zile de după operație. Medicul va prescrie un tratament medicamentos menit să prevină infecția și tromboza și să grăbească vindecarea.

Firele se scot la circa 2 săptămâni de la operație, moment în care pacienții pot relua munca de birou. Pentru alte activități – muncă de teren, ridicare de greutăți – se va mai aștepta până la 1,5 sau chiar 4 luni.

Reluarea activității sportive se face la aproximativ 5 luni după operație. Sportivii de performanță sunt o categorie aparte de pacienți și, datorită efortului intensiv pe care îl depun în vederea recuperării, se vor întoarce mai repede la viața sportivă. Ruptura de ligament încrucișat anterior nu este o leziune foarte gravă. Ea are, însă, potențialul de a deveni periculoasă dacă este ignorată și dacă nu este tratată corespunzător. Este extrem de important, deci, ca la orice traumatism resimțit să consultăm un specialist pentru a trata afecțiunea în cel mai scurt timp și cu minim de neajunsuri.

Cum mă pot găsi pacienții

Pentru consult/evaluare de specialitate/tratament/intervenție chirurgicală – 0726 282 654

 

https://www.facebook.com/drstefanescu 

 

https://drstefanescu.ro/ 

 

ligamentoplastia
ligamentoplastie
ligamente incrucisate anterior
ligamente incrucisate
ligament incrucisat anterior
ruptura de ligament genunchi
ruptura ligament incrucisat anterior
ruptura de ligamente la genunchi operatie
ligamente incrucisate genunchi
ruptura ligament
operatie ligamente incrucisate
ruptura de ligament incrucisat anterior
ligament genunchi
ligamentul incrucisat anterior
ruptura lia
ligamentoplastie pret
ligament incrucisat
ruptura de ligamente incrucisate
ligament incrucisat anterior rupt recuperare
genunchi umflat dupa ligamentoplastie
ruptura ligament incrucisat
ruptura de ligament incrucisat
ligamentoplastie pret 2019

ligamentoplastie pret 2021

ligamentoplastie pret 2020
ruptura ligament genunchi
operatie ligament incrucisat anterior pret
incrucisare de ligamente
recuperare ligamentoplastie
lia genunchi
ruptura completa lia
recuperare ligament incrucisat anterior
reconstructie ligament incrucisat anterior
program recuperare ligamentoplastie
leziune ligament incrucisat anterior
leziune lia
ruptura partiala lia
ligament incrucisat anterior rupt fara operatie
ruptura ligamente
ligamente incrucisate rupte
operatie ligament incrucisat anterior
ruptura de lia
ligamentoplastie recuperare

operatie ligamentoplastie medicover

ligament artificial operatie pret


Gabriel Ștefănescu

Chirurg ortoped ultraspecializat în TRAUMATOLOGIE SPORTIVĂ cu peste 18 ani de experiență

Pentru stabilirea unui diagnostic corect și la timp, programați-vă la o consultație ortopedică.