Sună pentru o programare în 24h!

Gonartroza: artroplastia sau protezarea de genunchi

  1. Ce este gonartroza?
  2. Gonartroza: cauze
  3. Gonartroza: simptome
  4. Vizita la medic
  5. Artroplastia: când este indicată
  6. Pregătirea pentru operație
  7. Aspecte de luat în calcul
  8. Artroplastia: procedura
  9. Recuperarea medicală
  10. Artroplastia: complicații

1. Ce este gonartroza?

Artroza este un tip de artrită degenerativă care apare cel mai frecvent la persoanele de peste 50 de ani. Dar poate fi identificată și la persoanele mai tinere, secundară unei afecțiuni preexistente, cu traumatism sau fractură.

În gonartroză, cartilajul articulației se degradează în timp, până la dispariția lui, fapt care duce la îngustarea spațiului dintre oase, având consecința majoră frecarea directă os pe os.

Artroza se dezvoltă lent, pe parcursul anilor, iar durerea provocată se agravează în timp.

2. Gonartroza: cauze

Gonartroza poate fi primară, fără o cauză anume sau poate surveni pe fondul: înaintării în vârstă, unui istoric de traumatisme, unor rupturi meniscale sau de ligament, unui istoric familial sau al unor afecțiuni reumatice (poliartrită).

3. Gonartroza: simptome

Printre simptomele pacienților cu gonartroză se numără: dureri la nivelul genunchiului, cu posibilă iradiere în gambă, înțepenirea matinală sau generală (după un repaus prelungit), mers îngreunat din cauza rigidității articulației, atrofie musculară la nivelul grupelor de mușchi care permit mobilitatea articulației.

4. Vizita la medic

La consultație medicul discută cu pacientul simptomele și istoricul apariției bolii, efectuează un examen fizic și dacă este necesar va solicita efectuarea unei radiografii.

Radiografia unui genunchi artrozic poate arată o îngustare a spațiului articular, modificări ale osului, precum și formarea de osteofite. 

Dacă durerea dumneavoastră cauzată de artrită duce la îngreunarea reală în mișcare și nu este ameliorată cu un tratament non-chirurgical, medicul ortoped poate recomanda intervenția chirurgicală.

Deși există o perioadă de recuperare post-operator, în cele mai multe cazuri intervenția chirurgicală ameliorează durerea și face posibilă efectuarea activităților zilnice mult mai ușor.

Artroplastia de genunchi sau protezarea de genunchi presupune înlocuirea articulației genunchiului și poate fi denumită mai corect „refacerea suprafeței” genunchiului, deoarece doar suprafața oaselor este în realitate înlocuită.

Beneficiul major pentru pacient al acestei intervenții chirurgicale este restabilirea activității fizice și diminuarea durerii, cauzată în mod special de artroză (osteoartrită).

5. Artroplastia: când este indicată

Așadar, recomandarea intervenției chirurgicale se face în funcție de durere și imposibilitatea pacientului de a se mișca, și nu doar în funcție de vârstă, cauza cea mai comună fiind artroza.

Pacientul care decide o protezare de genunchi la recomandarea chirurgului ortoped, a ajuns în stadiul în care:

a) are durere severă de genunchi sau rigiditate care limitează activitățile de zi cu zi

b) mersul pe jos, urcatul scărilor sau așezatul/ridicatul de pe scaun este tot mai dificil

c) se confruntă cu durere moderată sau chiar severă în poziția de repaus care apare pe timpul nopții sau a zilei

d) se instalează o inflamație cronică a genunchiului care nu se mai ameliorează prin medicamente antiinflamatoare administrate pe cale orală sau prin unguent aplicat local

e) apare deformarea articulației genunchiului

Din tipurile de proteze, amintim proteza de genunchi totală și proteza parțială sau unicompartimentală. Longevitatea unei proteze este strâns legată de un cumul de factori: aceștia sunt gradul de activitate a pacienților, greutate și cuplul de frecare.

Materialele moderne, inclusiv polietilena de generație nouă cu antioxidant oferă o protecție importantă la uzură. Conform datelor din literatura medicală, uzura materialelor nu mai reprezintă o cauză semnificativă de eșec a endoprotezei.

6. Pregătirea pentru operație

Dacă pacientul se decide pentru protezarea totală a genunchiului, chirurgul ortoped îl poate îndruma pe acesta să discute cu medicul de familie. Este important să se ia în evidență dacă există anumite afecțiuni medicale care trebuie avute în vedere înainte de operație.

În același timp este necesar să se efectueze analize de sânge, recoltare probă de urină, electrocardiograma (EKG), radiografie, sau mai rar, RMN. Dacă pacientul suferă de anumite boli cronice cardiovasculare, evaluarea la un specialist cardiolog, este de asemenea necesară.

Toate aceste evaluări și teste sunt importante pentru pentru a se asigura că pacientul are o stare generală de sănătate bună, iar operația va fi de succes.

Dacă pacientul este sub tratament medicamentos, trebuie să anunțe medicul ortoped. Este posibil întreruperea tratamentului cu anumite medicamente înainte de operație.

Tot în cadrul pregătirii unei intervenții de protezare genunchi se recomandă o evaluare la medicul stomatolog pentru efectuarea unor lucrări mai ample (dacă este cazul). Chiar dacă riscul unei infecții după artroplastia de genunchi este mic, totuși ele pot să apară în cazul în care bacteriile ajung în sânge.

Dacă pacientul a trecut recent printr-un episod de infecție urinară, este indicat să fie examinat  de un medic urolog.

7. Aspecte de luat în calcul

În urmă cu mai mulți ani, după intervenție, se impuneau anumite restricții, iar din acest motiv pacientul  trebuia să facă o serie modificări în casă.

Însă tehnica chirurgicală și dispozitivele medicale de ultimă generație permit o recuperare rapidă a pacientului și fără modificări în locuință! Totuși pentru a evita accidentele, recomandăm să fie atenți la unele aspecte:

a) achiziția unui cadru sau cârje cu sprijin pe antebraț, utile imediat după externare. Însă, de obicei, acestea sunt oferite de către spital atât timp cât sunt necesare

b) îndepărtarea tuturor obiectelor care pot reprezenta un risc de împiedicare (covoare, cabluri, praguri înalte)

c) dacă există posibilitatea, în prima parte a perioadei de recuperare, se recomandă ca pacientul să se stabilească la parterul casei, sau acolo unde accesul la exterior sau la baie nu presupune urcatul multor trepte

8. Artroplastia: procedura

În ziua premergătoare internării, un angajat al spitalului va oferi pacientului, prin telefon, instrucțiuni pe care să le urmeze înainte de internare, precum și ora la care trebuie să se prezinte în ziua respectivă. 

În unele situații, internarea se face cu o zi mai devreme sau în ziua operației. De asemenea se va comunica numărul de ore în care nu mai trebuie să consume alimente sau lichide înainte de intervenție.

Dacă pacientul are o stare generală de sănătate bună, internarea în spital nu durează mai mult de trei nopți.

În ziua internării medicul anestezist va discuta cu pacientul tipul de anestezie ales. Cea mai comună și cea mai probabilă anestezie aleasă este cea generală. Uneori mai sunt situații în funcție de particularitatea fiecărui pacient când se optează pentru rahianestezie sau anestezie regională. Însă cu acordul pacientului, echipa de anesteziști va lua cea mai bună decizie cu privire la anestezia folosită.

Operația de protezare de genunchi durează aproximativ 1-2 ore. Chirurgul ortoped îndepărtează cartilajul și extremitățile oaselor deteriorate și le înlocuiește cu componentele unei proteze.

După operație, pacientul este mutat în salonul postoperator și va fi supravegheat pe toată perioada în care anestezicul mai are efect. La trezire este mutat într-un alt salon unde va mai rămâne două sau trei zile.

În tot acest timp echipa de medici și asistente țin pacientul sub observație medicală și i se administrează medicamente la nevoie, în special pentru controlul durerii și al apariției infecților. De asemenea, după câteva ore, un kinetoterapeut va începe mobilizarea pacientului, cu cadrul de mers și va exersa urcatul și coborâtul scărilor.

9. Recuperarea medicală

În 1997, s-a născut ideea unui program de recuperare rapidă (Fast Track) sau „Recuperare îmbunătățită după operație”. Termenul a fost inventat de chirurgul danez pe nume Henrik Kehlet.

Pornind de la acest concept, am început implementarea unor tehnici și măsuri care au ca scop îmbunătățirea rezultatelor acestei intervenții chirurgicale. 

Avantajul major al pacienților este reintegrarea socială și în mediul casnic, în siguranță și cât mai rapid, precum și durere minimă perioperatorie. La 4-6 ore de la operație pacienții se pot deplasa, iar la 2-3 zile pot fi externați la domiciliu în siguranță.

Totodată rata mare de succes a protezării de genunchi depinde într-o bună măsură și de respectarea instrucțiunilor pe care pacientul le primește de la medicul chirurg ortoped la externare.

Incizia efectuată în partea din față a genunchiului va fi acoperită cu plasturi sterili, până la următorul control când se vor îndepărta firele de sutură.

Pentru a ajuta la o recuperare mai rapidă, pacientul trebuie opteze pentru o dietă echilibrată care să conțină suplimente de fier și consum mare de lichide.

Recuperarea medicală joacă un rol esențial în vindecarea genunchiului și revenirea la activitățile uzuale într-un timp cât mai scurt. Din acest motiv pacientul trebuie să fie motivat atunci când execută setul de exerciții primit. Acestea pot fi efectuate într-un centru de recuperare sau acasă, alături de un kinetoterapeut.

Perioada de recuperare ar trebui să includă:

a) un program gradual de mișcare pentru a crește treptat mobilitatea, efectuat în casă, apoi la exterior

b) reluarea unor activități casnice, cum ar fi stat în picioare și urcatul treptelor

10. Artroplastia: complicații

Rata de de apariție a unor complicații în rândul pacienților este relativ mică. Totuși la pacienții cu afecțiuni cronice, acestea pot să apară mai frecvent. Posibile complicații:

a) infecții – pot să apară la câteva zile sau săptămâni după operație, la locul inciziei sau la un nivel mai profund în jurul protezei. Riscul este mai mare în cazul în care pacientul a dobândit o bacterie în timpul unor proceduri stomatologice, infecție de tract urinar sau în cazul unei infecții a pielii

b) tromboza venoasă – apariția unor cheaguri de sânge în venele de la picioare este cea mai comună și generală complicație în protezarea totală de genunchi și pot pune viața în pericol dacă ajung la nivelul plămânilor. Din acest motiv este foarte important ca pacientul să poarte ciorapi medicinali și să ia tratament cu anticoagulante

c) revizia protezei de genunchi – pe parcursul anilor utilizarea protezei ca urmare a activităților sportive intense sau obezitate, duce spre un proces de uzare a componentelor protezei. De asemenea în urma unor accidente în care s-a fracturat unul sau mai multe oase pe care este aplicată proteza. În aceste cazuri este necesară o nouă intervenție de revizie (înlocuire a protezei)


Dr. Gabriel Stefanescu, medic primar chirurg ortoped, alături de echipa sa de medici chirurgi ortopezi, utilizează cele mai noi tehnici în artroplastie, pentru a reduce la minim orice riscuri atunci când oferă pacienților libertatea de mișcare.

Pentru stabilirea unui diagnostic corect și la timp, programați-vă la o consultație ortopedică la numărul de telefon 0726 282 654.


Gabriel Ștefănescu

Chirurg ortoped ultraspecializat în TRAUMATOLOGIE SPORTIVĂ cu peste 18 ani de experiență

Pentru stabilirea unui diagnostic corect și la timp, programați-vă la o consultație ortopedică.