Suna acum!

Instabilitatea umărului. De ce apare, care sunt simptomele

Instabilitatea umărului apare, de obicei, atunci când capsula articulației umărului ligamentele sau labrumul devin întinse, rupte sau detașate, permițând capului humeral să se miște complet sau parțial din priză.

Persoanele cu acest tip de instabilitate caracterizează ceea ce simt ca fiind o ”cedare” a umărului. Ele acuză dureri la nivelul articulației umărului sau amorțeli ale membrului superior în timpul activităților zilnice și mai ales în timpul celor sportive.  Aceste persoane se confruntă adesea cu luxații și subluxații frecvente.

Tratamentul pentru instabilitatea umărului include atât opțiuni neoperatorii, cât și chirurgicale.

În articolul de azi voi trata simptomele instabilității de umăr astfel încât să o puteți recunoaște și adresa specialistului, iar în articolul viitor vom vorbi despre opțiunile chirurgicale.

Câteva cuvinte despre articulația umărului

Umărul reprezintă joncțiunea trunchiului cu membrele superioare. Articulația de la nivelul umărului se mai numește și scapulo-humerală.

Umărul este foarte flexibil și permite mișcări de mare amplitudine. Structurile sale osoase includ osul brațului superior (humerusul) și cavitatea superficială (glenoidul) lamei umărului. Mingea humerusului (capul humeral) este menită să rămână aproape de priză, ca un rulment cu bile într-un suport. Capul humeral este ținut în priză de căptușeala articulației (capsula), îngroșările capsulei numite ligamente și o margine cartilajului (labrum).

Având în vedere scopul pentru care a fost creat,  mobilitatea globală a umărului ca și stabilitatea sa sunt foarte importante!

Ce este instabilitatea umărului?

Instabilitatea cronică de umăr este incapacitatea ligamentelor, tendoanelor și mușchilor din jurul umărului de a ține capul humeral centrat în cavitatea glenoidă. Clinic, se manifestă prin apariția luxației/subluxației recidivante de umăr.

Instabilitatea îi poate afecta pe oamenii care efectuează activități zilnice obișnuite, dar mai ales pe sportivi: gimnaști, jucători de volei, halterofili, înotători, etc.

Când ne referim la umăr instabil, specialistul ortoped are în vedere:

  • Luxațiile
  • Subluxațiile
  • Hiper-laxitatea

Ce este luxația/subluxația de umăr?

Vorbim despre o luxație de umăr atunci când capul humeral iese din cavitatea glenoidă. Acest lucru se întâmplă în cazul unei leziuni spontane sau în cazul suprasolicitării. Subluxația de umăr este situația în care capul humeral iese doar parțial din cavitatea glenoidă.

Odată ce ligamentele, tendoanele și mușchii din jurul umărului devin laxe sau se rup (ca un cazul primei luxații), luxația se poate repeta.

Cauzele instabilității de umăr

Există trei cauze comune în care umărul devine instabil:

  • Luxația inițială de umăr

Aceasta apare, de obicei, în urma unui traumatism puternic. Când capul humeral se luxează, cavitatea glenoidă și structurile din regiunea anterioară a umărului sunt frecvent lezate.

O leziune care apare adesea în cazul luxației umărului este Leziunea Bankart. Aceasta este leziunea unei structuri fibrocartilaginoase numite labrum care se găsește la nivelul cavității glenoide, fiind implicată în stabilitatea umărului. O primă luxație severă poate duce la luxații repetate și senzație de instabilitate.

  • Întinderi repetate

Unii pacienți cu instabilitate de umăr nu au avut niciodată o luxație!

Și atunci care este explicația?

Majoritatea acestor pacienți au structuri capsulo-ligamentare mai slabe la nivelul umărului. Această laxitate crescută uneori este înnăscută, alteori este rezultatul unei suprasolicitări repetate. Înotul, tenisul și volleyball-ul sunt exemple de sporturi în care suprasolicitarea repetată poate slăbi structurile capsulo-ligamentare ale umărului. Dar există și multe meserii care impun o suprasolicitare repetată.

Laxitatea ligamentară creează dificultăți în menținerea stabilității umărului. Rezultatul este un umăr dureros, instabil.

  • Instabilitate multidirecțională

La un număr mic de pacienți, umărul poate deveni instabil fără istoricul unei leziuni sau a întinderilor repetate. La acești pacienți, umărul poate fi instabil și capul humeral se poate luxa în toate direcțiile: anterior, posterior, inferior și superior. Această afecțiune se numește instabilitate multidirecțională și acești pacienți au în mod natural ligamente laxe în tot corpul.

Simptomele instabilității de umăr

  • Durerea cauzată de leziunea umărului;
  • Luxații repetate ale umărului;
  • Situații repetate în care umărul cedează;
  • Senzație continuă de slăbiciune a umărului.

Ce trebuie să faceți când aveți simptomele descrise mai sus?

Încă de la apariția primelor semne de durere este foarte important să contactați un medic ortoped bun!

Cu un diagnostic de acuratețe și un tratament adecvat puteți evita intervenții ulterioare costisitoare!

Pentru punerea diagnosticului, medicul dumneavoastră va efectua o anamneză completă și un examen fizic. Se verifică punctele de sensibilitate ale umărului precum și o determinare a gamei de mișcare și rezistență. Gradul de slăbire a umărului sau laxitatea articulației umărului poate fi, de asemenea, evaluat prin teste specifice în timpul examinării. În funcție de situația fiecărui pacient în parte specialistul ortoped va cere efectuarea unor investigații imagiste precum RMN, CT, etc.

Tratamentul conservator al instabilității de umăr

Tratamentul conservator pentru instabilitatea de umăr reprezintă prima opțiune în gestionarea acestei situații clinice complexe. Programul de recuperare medicală va avea ca puncte centrale îmbunătățirea biomecanicii articulare prin exerciții care vizează mușchii implicați în stabilizarea articulației umărului. Recuperarea controlului neuromuscular este esențială, deoarece pacienții cu instabilitate au un deficit de coordonare.

Cum mă pot găsi pacienții?

 Pentru consult/evaluare de specialitate/tratament/intervenție chirurgicală – 0726 282 654

 https://www.facebook.com/drstefanescu

https://drstefanescu.ro/

 https://www.youtube.com/channel/UCnzKAcZ5MRUZLco7CyI8KXg

Cuvinte cheie

instabilitatea umărului

instabilitatea cronica a umărului

laxitatea umărului

pret operatie instabilitate umăr

articulatia umarului

traumatisme sportive la articulatia umarului

slabiciunea umarului


Gabriel Ștefănescu

Chirurg ortoped ultraspecializat în TRAUMATOLOGIE SPORTIVĂ cu peste 18 ani de experiență

Pentru stabilirea unui diagnostic corect și la timp, programați-vă la o consultație ortopedică.