L.A.R.S., cea mai eficientă în intervențiile de ligament încrucișat anterior

NOTA: Am acordat acest interviu site-ului de lifestyle www.aquiahora.ro si l-am preluat in intregime cu acordul acestei publicatii.

Îți place să mergi la schi, practici tenis, fotbal, baschet ca sportiv sau pur și simplu în scop recreațional? Nu te-ai încălzit suficient înainte de a începe sesiunea la sală sau la alergat, ai întins genunchiul forțat sau ai făcut o mișcare de pivotare bruscă și ai simțit cum acesta pocnește? Ai urcat în casă sau la serviciu scările în grabă și dintr-o dată ai simțit cum îți fuge pământul de sub picioare?

Nu ai simțit mare lucru la început dar mai târziu a apărut o inflamație de diferite grade, durere și/sau instabilitatea genunchiului?

Indiferent în care dintre situațiile acestea te afli, într-o competiție sportivă sau într-un context domestic, cel mai probabil ai făcut o rupere de ligament încrucișat anterior, ceea ce face necesar să te adresezi, de îndată, ortopedului. Care sunt șansele să te recuperezi, care este cea mai bună abordare terapeutică și de ce, iată doar câteva dintre întrebările la care va răspunde dr. Gabriel Ștefănescu, ortoped cu competențe în chirurgie artroscopică, ortopedică și traumatologică.

Ce se întâmplă dacă ai făcut o rupere de ligament încrucișat anterior și nu te duci la medic?

”Asta poate să devină o problemă serioasă – ne răspunde interlocutorul nostru, pentru că ligamentul încrucișat anterior are un rol foarte important în stabilitatea articulației genunchiului.  Este unul dintre cele 4 ligamente importante, fiind situat în centrul articulației și împreună cu ligamentul încrucișat posterior formează pivotul central al articulației în jurul căreia care se desfășoară mișcările de rotație ale genunchiului. Principalul lui rol este de stabilizare.  O ruptură completă ar fi incompatibilă cu practicarea sportului, dar este foarte greu de tolerat prin consecințele sale și de către cineva care nu practică sportul  însă are activități curente, în viața de zi cu zi, deoarece la o schimbare bruscă de direcție, genunchiul va ”scăpa”. Mai trebuie subliniat că acest ligament se rupe ca efect al unui traumatism prin rotirea brutală a articulației genunchiului și nu ca o consecință a  uzurii produse în timp!

Dacă nu este corect diagnosticată și tratată la timp, ruptura de ligament încrucișat anterior duce la artroză progresivă și la un genunchi complet nefuncțional, în cele din urmă. Numărul celor care se prezintă la cabinetul meu cu rupere de ligament încrucișat anterior este foarte mare mai ales în timpul practicării sporturilor de iarnă, schi-ul având o mare contribuție în acest sens. Este un sport minunat, încurajez practicarea oricărui fel de sport, cu precizarea că este absolut necesară încălzirea.

De ce este atât importantă încălzirea înainte de sport?

Pentru că este o etapă de tranziție între repaus şi efort, necesară pentru a pune în mişcare progresiv organismul, în mod special articulaţiile, muşchii, sistemul cardio-respirator și pentru că joacă un rol important în prevenirea accidentărilor.

Indiferent de vârstă dar mai frecvent după 30 de ani, mobilitatea și flexibilitatea structurilor anatomice se diminuează, iar încălzirea nu face altceva decât să scadă riscul de accidentare, chiar și la nivel casnic, pentru că și în casă se întâmplă accidentări.

Cum se tratează ruptura de ligament încrucișat anterior?

Dacă ortopedul constată că este cazul, după examenul clinic, radiografie și R.M.N, va opta pentru ligamentoplastie, adică o intervenție artroscopică de reconstrucție a ligamentului, scopul fiind obținerea unui genunchi stabil, complet funcțional și care să-i dea posibilitatea pacientului să se întoarcă la activitățile sale obișnuite, inclusiv la cel sportive dacă este cazul.

Există mai multe tehnici de reconstrucție, fiecare cu avantaje și dezavantaje. În mod comun se folosește autogrefa, adică să lucrezi, cum s-ar spune, cu ”materialul clientului” și care înseamnă prelevarea fie din tendonul rotulian, fie din tendonul ischiogambierilor. Nu o sa intru acum în prea multe amănunte tehnice, pe acestea le voi explica pacientului cu lux de amănunte în momentul diagnosticării și recomandării intervenționale.

Vreau să remarc că și eu folosesc autogrefa dacă pacientul optează pentru aceasta, dar pentru rezultate foarte bune pe termen lung recomand fără ezitare tehnica L.A.R.S.

Aceasta are multe avantaje și este prima indicație terapeutică, nota bene, mai ales dacă pacientul a mai suferit în trecut  o intervenție de autogrefare! Prefer această tehnică deoarece am observat că recuperarea este mult mai rapidă și nu există riscul de a ajunge din nou la operație după 7-8 ani, așa cum există atunci când s-a făcut ligamentoplastia prin autogrefă.

E o intervenție grea?  De durată?

Dacă în timpul operației se constată și alte leziuni adiacente, lucrurile s-ar putea complica ceea ce ar mări și durata intervenției. În mod normal sunt necesare 1-2 ore pentru acest tip de intervenție artroscopică, în funcție de amploarea și procedurile adiționale necesare.

Durata spitalizării poate să fie de 1-3 zile, ușor mai mult, de la caz la caz.

În cât timp se face recuperarea?

Recuperarea pentru ligamentoplastia cu autogrefă durează între 4-6 luni, minimum, în timp ce cea efectuată prin tehnica L.A.R.S. este de 6-8 săptămâni. Deci, iată încă unul dintre avantajele importante!

Există un secret al unei bune recuperări?

Nu este nici un secret anume, e doar un lucru constatat din practică și pe care doresc ca pacienții să-l conștientizeze. Succesul ligamentoplastiei se datorează și modului în care bolnavul înțelege să respecte programul de recuperare și lucrul cu un kinetoterapeut. Eu am văzut atât pacienți determinați să se recupereze 100%, printre aceștia fiind și mulți sportivi care doreau să-și reia activitatea competițională, dar și pacienți care nu întotdeauna iau în serios activitățile care susțin și promovează recuperarea. Un profesionist bun în kinetoterapie va desăvârși munca pe care o facem noi, chirurgii ortopezi, iar reușita noastră, ca medici, se cuantifică în numărul pacienților complet recuperați” – conchide interlocutorul nostru dr. ortoped Gabriel Ștefănescu, medic cu competențe în chirurgie artroscopică, ortopedică și traumatologică efectuează ligamentoplastii de ligament încrucișat anterior la Spitalul Medicover București.

Unde vă pot găsi pacienții?

Pentru consult/evaluare de specialitate/tratament/intervenție chirurgicală – 0726 282 654

https://www.facebook.com/drstefanescu 

 

https://drstefanescu.ro/ 

Interviu realizat de Adriana Caranfil


Gabriel Ștefănescu

Chirurg ortoped ultraspecializat în TRAUMATOLOGIE SPORTIVĂ cu peste 18 ani de experiență

Pentru stabilirea unui diagnostic corect și la timp, programați-vă la o consultație ortopedică.