Suna acum!

Leziunile de labrum superior(SLAP lesion)

Ce este labrumul umărului?

Labrumul umărului este o bucată de cartilaj moale în articulația în forma de soclu din osul umărului. Acoperă articulația în formă de bilă din partea superioară a osului brațului superior, conectând cele două articulații.

Labrumul glenoidal (SLAP –  Superior Labral Anterior to Posterior – „labrum superior, anterior la posterior”) are o mare importanță în stabilizarea uneia dintre articulațiile umărului.

Leziunile de labrum superior

Leziunile SLAP cresc tensiunea la nivelul ligamentului gleno-humeral inferior și determină apariția instabilității umărului. Aceste leziuni se regăsesc la nivelul anumitor umeri, prezentând luxații recidivante și asociate leziunilor de tip Bankart, sau de manieră izolată în umerii dureroși instabili, participând la microinstabilitățile de umăr, cu precădere cand bicepsul este smuls odată cu ancora sa.

La atleții care desfașoară activități sportive repetitive cu mâna deasupra capului, mai ales la aruncătorii de greutăți, de suliță sau la oină, baseball, haltere și golf, se poate produce o suprasolicitare a acestui inel cartilaginos în porțiunea superioară. În funcție de trauma la care este supus labrumul, pot apărea variate leziuni care au fost clasificate în funcție de gravitatea acestora.

Cauzele leziunilor SLAP

Leziunile traumatice și uzura cauzate de mișcarea repetitivă a brațului superior pot provoca leziuni de tip SLAP. Unele cauze specifice ale leziunilor de labrum superior includ:

– cădere pe un braț întins;

 – lovitură directă la umăr;

 – tragere bruscă de brat.

Simptome

  • durerea la mobilizare, însoțită uneori de senzația de blocare a umărului, mai ales la mișcările de ridicare a unor obiecte deasupra capului;
  • senzația de umăr greu, fără forță;
  • scăderea amplitudinii de mișcare a umărului;
  • durere internă la mișcări de rotație.

Diagnostic

Se pune pe baza istoricului pacientului, a examenului fizic şi a examenelor imagistice.

  1. Istoricul pacientului evidenţiază o traumă sau o activitate ce presupune efectuarea de mişcări repetitive cu mâna deasupra capului.
  2. Examenul fizic constă în evaluarea mobilităţii, forţei şi a stabilităţii articulaţiei umărului. O serie de teste specifice vor reproduce durerea de umăr prin poziţionarea şi manipularea membrului superior, fiind caracteristice pentru rupturile de labrum.
  3. Investigatiile imagistice sunt reprezentate de:

RMN de umăr ce evidenţiază detaşarea labrumului de suprafaţa articulară. Se face cu sau fără substanţă de contrast (în acest caz leziunea este mai bine vizibilă).

 Clasificarea Snyder a rupturilor de labrum superior 

TIP I Uzura labrumului fără o detaşare evidentă a acestuia

TIP II Ruptura posttraumatică francă a labrumului

TIP III Ruptura labrumului care este luxat intraarticular

TIP IV Ruptura labrumului  cu extensie în tendonul bicepsului

Tratamentul nechirurgical

Tratamentul rupturii de labrum superior începe conservator pentru cele de tip I, prin infiltratii cu antiiflamator cortizonic și acid hyaluronic, alături de recuperare funcțională și kinetoterapie.

Tratamentul chirurgical

Tratamentul chirugical este rezervat rupturilor de tip II-IV de labrum şi cazurilor rezistente la tratamentul nechirugical.

Acesta constă în sutura labrumului rupt la marginea cartilaginoasă. Acestă intervenţie se poate face clasic, deschis, dar cel mai frecvent se realizează artroscopic.

Intervenția chirurgicală artroscopică de sutură de labrum superior presupune utilizarea unor incizii extrem de mici, prin care se introduc instrumentele de lucru.

Internarea este extrem de scurtă, de doar o zi! Complicaţiile intervenţiei artroscopice sunt extrem de rare şi în general minore.

Postoperator pacientul va purta o orteză de umăr pentru 6 săptămâni care să protejeze sutura proaspăt realizată, până la vindecarea leziunii.

Recuperarea

În primele 6 săptămâni pacientul va putea efectua doar mişcări pasive, iar apoi progresiv mişcări active.

Se va urma un program de kinetoterapie care are ca scop ca, prin paşi specifici, să se restabilească mobilitatea articulară şi să se refacă forţa musculară. Majoritatea pacienţilor au o îmbunătăţire evidentă a funcţiei umărului.

Cum mă pot găsi pacienții

Pentru consult/evaluare de specialitate/tratament/intervenție chirurgicală – 0726 282 654

 https://www.facebook.com/drstefanescu 

 

https://drstefanescu.ro/ 

Cuvinte cheie

instabilitatea umărului

instabilitatea cronică a umărului

laxitatea umărului

rupturi labrale

preț operație instabilitate umăr

articulația umărului

traumatisme sportive la articulația umărului

slăbiciunea umărului

leziuni labrale

leziune slap

rupturi de labrum

artroscopie umar

spital medicover


Gabriel Ștefănescu

Chirurg ortoped ultraspecializat în TRAUMATOLOGIE SPORTIVĂ cu peste 18 ani de experiență

Pentru stabilirea unui diagnostic corect și la timp, programați-vă la o consultație ortopedică.