Osteoporoza: consecințe, pericole. De ce este mai frecventă la femei decât la bărbați?

Ce este, pe scurt, osteoporoza?

Osteoporoza este o boala progresivă în care oasele își pierd din densitate și devin fragile până la punctul de a se rupe. Numele bolii înseamnă „os poros” și cauzează o slăbire progresivă a oaselor care duce la un risc crescut de fractură, cu tot lanțul de consecințe ce urmează acestuia!

Osteoporoza apare de obicei la peste 65 de ani, când organismul nu mai este la fel de capabil în a înlocui celulele osoase vechi cu unele noi, deși afecțiunea se întâlnește și mult mai devreme!

Totuși, deoarece simptomele apar treptat și devin observabile când boala este într-un stadiu avansat, majoritatea oamenilor află că o au când apare o fractura osoasă că rezultat al unei traume minore. O cădere, o aplecare sau tusea, pot provoca o fractură!

Diagnosticul de osteoporoză

Diagnosticul osteoporozei se poate face prin intermediul mai multor investigații paraclinice. Dintre acestea, cea mai precisă este osteodensitometria DEXA. Tehnica presupune utilizarea razelor X, care străbat osul și permit aprecierea densității osoase. Procedura este nedureroasă, nu necesită pregătire specială în prealabil, și prezintă avantajul de a putea fi aplicată pe diverse regiuni, cel mai frecvent alese fiind șoldul și coloana vertebrală.

Care sunt factorii de risc pentru osteoporoză

Principalul factor de risc atunci când vorbim de osteoporoză îl reprezintă sexul feminin.

Rețineți! 80% din pacienții afectați de această boală sunt femei! Hormonii estrogeni și progesteronul, caracteristici sexului feminin au un rol protector, antiosteoporotic. Numai că după menopauză, atunci când nivelurile de hormoni circulanți scad, pierderea osoasă este accelerată, ducând în timp la instalarea osteoporozei.

Hormonii nu sunt însă singurul factor ce influențează dezvoltarea osoasă. Alți factori de risc includ:

  • vârsta înaintată, adică persoanele de peste 65 de ani prezintă un risc mai mare de a suferi de osteoporoză;
  • greutate corporală mică;
  • stilul de viață nesănătos și aici mă refer la lipsa activității fizice, obezitate, fumat și bineînțeles consum de alcool;
  • un aport inadecvat de calciu sau vitamina D.

De ce este mai frecventă la femei decât la bărbați?

Cantitatea de minerale absorbită de oase este controlată de către hormonii sexuali, estrogen la femei, respectiv testosteron la bărbați. La femei, în timpul și după menopauză, nivelul de estrogen scade subit! În comparație, bărbații de aceeași vârstă nu trec prin același proces, fapt pentru care osteoporoza este mai frecventă la femei decât la bărbați.

Consecințele și pericolele osteoporozei

Efectul pe termen lung al osteoporozei include fracturi și, în consecință, o pierdere a mobilității.

Cele mai obișnuite zone în care au loc fracturile sunt:

  • Încheieturile: Acestea pot fi mai puțin grave deoarece afectează doar mișcarea mâinii, nu a întregului corp. Odată survenită o fractură în urma unei căderi ușoare, pacientul poate avea și alte fracturi în timp;
  • Șoldul: Acestea necesită operație, de obicei, iar daca fractura este gravă poate cauza pierderea mobilității și a unui trai independent, temporar sau pe termen lung;
  • Vertebrele și coloana: Fracturile de coloana pot avea consecințe grave, cum ar fi deformarea curbaturii, scăderea în înălțime, dureri de spate și pierderea mobilității.

Cum mă pot găsi pacienții

Pentru consult/evaluare de specialitate/tratament/intervenție chirurgicală – 0726 282 654

 

https://www.facebook.com/drstefanescu 

 

https://drstefanescu.ro/ 


Gabriel Ștefănescu

Chirurg ortoped ultraspecializat în TRAUMATOLOGIE SPORTIVĂ cu peste 18 ani de experiență

Pentru stabilirea unui diagnostic corect și la timp, programați-vă la o consultație ortopedică.