Ruperea tendonului lui Ahile îți poate afecta cariera sportivă! Tratament și prevenție

În mitologia greacă, Ahile, erou peste veacuri al războiului troian, are un singur punct slab: călcâiul! Asemenea lui Ahile, foarte mulți sportivi se tem de posibilitatea de a-și accidenta acest tendon și de cum le pot fi afectate performanța și cariera.

În cele ce urmează voi împărtăși câteva informații utile atât pentru sportivii profesioniști cât și pentru cei care nu practică un sport dar care vor să se mențină sănătoși din punct de vedere ortopedic.

În continuare, vei afla mai multe despre tendonul lui Ahile și despre posibilele sale afecțiuni.

Ce este din punct de vedere anatomic tendonul lui Ahile?

Tendonul lui Ahile sau tendonul calcanean este o structură de țesut conjunctiv care face legătura dintre gambă și călcâi, permițând în același timp mișcarea piciorului în timpul mersului. Grație acestui tendon putem să alergăm. Cu o lungime de aproximativ 15 centimetri, acesta este cel mai voluminos tendon din organismul uman având totodată și o rezistență crescută la rupere de aproximativ 192 de kilograme. De asemenea, poate suporta o încărcătură de 400 de kilograme.

Rezistența acestui tendon scade în timp?

Da! Pe măsură ce îmbătrânim, rezistența la rupere prin tracțiune poate scădea până la 160 de kilograme.  Astfel, afecțiunile tendonului lui Ahile sunt mai des întâlnite la persoanele trecute de prima vârstă.

Simptome. Durerea la nivelul tendonului lui Ahile

Debutul oricărei afecțiuni la nivelul tendonului lui Ahile are întotdeauna ca prim simptom durerea!  Rigiditatea apărută dimineața, chiar la primii pași, intensificarea durerii pe parcursul zilei, de fiecare dată când piciorul are contact cu solul sau cu o suprafață tare, arată probleme la acest nivel.

Cei care practică un sport, vor resimți dureri în special la începutul și la finalul unui antrenament. În cazul în care afecțiunea devine cronică, în zona tendonului calcanean poate apărea o umflătură dureroasă la atingere.

De ce apare durerea la tendonul lui Ahile

În primul rând din cauza efortului fizic solicitant,  a mișcărilor repetate de oprire și pornire care pot fi executate în timpul joggingului sau al oricărui sport care implică alergare, cum ar fi baschet, tenis, ori fotbal etc.

O altă cauză este încălțămintea incomodă. Pantofii cu toc, dar și orice încălțăminte cu un calapod incomod, poate genera o astfel de durere.

Cele mai frecvente afecțiuni ale tendonului ahilean

În urma solicitării tendonului lui Ahile, pot apărea următoare afecțiuni:

  • tendinita – afecțiune care constă în inflamarea tendonului;
  • tendinoza – microfisuri ce pot apărea la nivelul tendonului, în interior sau pe margine;
  • ruptura tendonului ahilean – care poate fi parțială sau totală.

Dacă o ruptură parțială poate să prezinte simptome neglijabile sau chiar să fie asimptomatică, o ruptură totală va fi însoțită de o durere bruscă și de pierderea mobilității piciorului.

Care sunt recomandările ortopedului pentru a pune diagnosticul de acuratețe?

Diagnosticul este realizat în urma unei anamneze și examinării clinice amănunțite. Specialistul va controla continuitatea tendonului ahilean, va constata dacă există zone dureroase la palpare și/sau la mobilizarea tendonului sau apariția unor neregularități, precum goluri în tendon (semnul creionului) – sugestive pentru ruptura de tendon – sau noduli – în tendinite sau tendinoze.

De asemenea, va efectua testul Thompson – atunci când genunchiul este flexat și gamba relaxată. Strângerea gambei cu mâna determină mișcarea gleznei dacă tendonul ahilean este integru.

Specialistul va constata dificultăți la ridicarea pe vârfuri la nivelul piciorului afectat, în cazul unei tendinite  sau imposibilitatea efectuării acestei mișcări în cazul rupturii de tendon.

Cum se tratează ruptura de tendon ahilean?

Pentru îndepărtarea durerii, medicul ortoped  poate prescrie fie repaus sau masarea zonei afectate cu unguent antiinflamator, fie comprese cu gheață, talonete calcaneene sau tratament antiinflamator.

O ruptură a tendonului ahilean va fi însă tratată de obicei prin intervenție chirurgicală. Există și o alternativă nechirurgicală.  Piciorul va fi fixat în atela gipsată sau într-o orteză cu piciorul în flexie plantară. În teorie, această metodă permite tendonului rupt să se vindece singur, însă există și riscul ca tendonul să se rupă din nou.

Recuperarea în ruptura de tendon ahilean

Indiferent de metoda de tratament, o ruptură este întotdeauna urmată de o perioadă de recuperare, ce durează câteva luni. Aceasta constă în special în kinetoterapie și fizioterapie, cu scopul de a recupera mobilitatea tendonului, dar și forța musculaturii gambei.

Se pot preveni afecțiunile tendonului lui Ahile?

Dacă ești sportiv de performanță sau dacă activitatea fizică intensă face parte din stilul tău de viață, următoarele sfaturi te pot ajuta să protejezi și să previi problemele medicale grave la acest nivel:

  • Dacă observi că anumite exerciții îți provoacă durere în zona tendonului, evită-le! Consultă medicul ortoped cât mai repede!
  • Întotdeauna execută exerciții de încălzire. Întinderea ușoară și progresivă a tendonului și a mușchilor gambei ajută foarte mult!
  • Pentru a proteja mai bine tendoanele, fă exerciții de întărire a mușchilor gambei.
  • Evită exerciții în exces care pun prea multă presiune pe tendonul lui Ahile, precum săriturile sau alergatul pe călcâie.
  • Menține o greutate corporală normală!
  • Poartă întotdeauna încălțăminte sport care protejează talpa piciorului și în special călcâiul.

Cum mă pot găsi pacienții

Pentru consult/evaluare de specialitate/tratament/intervenție chirurgicală – 0726 282 654

 

https://www.facebook.com/drstefanescu 

 

https://drstefanescu.ro/ 


Gabriel Ștefănescu

Chirurg ortoped ultraspecializat în TRAUMATOLOGIE SPORTIVĂ cu peste 18 ani de experiență

Pentru stabilirea unui diagnostic corect și la timp, programați-vă la o consultație ortopedică.