Suna acum!

Ruptura de ligament încrucișat anterior(LIA). Cauze, simptome, tratament

Entorsele genunchiului reprezintă leziuni traumatice articulare caracterizate prin diferite grade de afectare a părților moi (ligamente, meniscuri, capsulă). În funcție de severitate, acestea pot fi:

  1. ușoare;
  2. medii;
  3. grave.

În cadrul entorselor grave de genunchi ligamentul încrucișat anterior (LIA) este cel mai frecvent afectat, reprezentând leziunea principală.

Un număr semnificativ de cazuri vor prezenta leziuni asociate precum contuzii osoase, leziuni de menisc sau cartilaj articular. În cazul unor entorse grave putem observa chiar și leziuni multi ligamentare, adică mai multe ligamente ale genunchiului sunt afectate.

Cauze ale rupturii de ligament încrucișat anterior (LIA)

  1. schimbare rapidă de direcție;
  2. oprire bruscă în timpul mișcării rapide;
  3. aterizare incorectă după un salt;
  4. contact direct, ca în sporturile de tip fotbal, baschet, lupte.

Simptomele manifestate ca urmare a rupturii de ligament încrucișat anterior (LIA)

  1. durerere acută simțită la nivelul genunchiului, cu instalarea edemului în primele 24 de ore;
  2. odată cu cronicizarea și neglijarea leziunii, veți simți un genunchi instabil
  3. disconfort în timpul mersului;
  4. atrofie musculară la nivelul grupelor de mușchi care permit mobilitatea articulației.

Oricare dintre aceste simptome sau mai multe, constituie semnalul că trebuie să vă prezentați de îndată la medic!

Vizita la medic și evaluarea pacientului cu ruptură LIA

În timpul vizitei medicale, chirurgul ortoped discută cu pacientul aspecte privind evenimentul cauzator și efectuează un exament obiectiv la genunchi, comparativ cu genunchiul contralateral. Se testează mobilitatea articulară, stabilitatea și prezența durerii.

Cele mai multe leziuni ale ligamentelor pot fi diagnosticate cu o examinare fizică aprofundată a genunchiului. Totuși pentru definitivarea diagnosticului și stabilirea bilanțului lezional complet, este necesară efectuarea unui examen RMN. Fără acesta nu se poate elabora un plan de tratament corect și complet.

Reconstrucția artroscopică a ligamentului încrucișat anterior (LIA)

Ce este ruptura de ligament încrucișat anterior? (LIA)?

Ligamentul încrucișat anterior – sau LIA – este cel mai important ligament al genunchiului, care îl împiedică pe acesta să alunece înainte sau să se rotească anterolateral.

Pacienții care suferă o leziune a LIA au adesea probleme cu activitățile de răsucire și întoarcere, atunci când practică fotbal sau ski, iar din această cauză necesită adesea o reconstrucție a LIA pentru a oferi stabilitate genunchiului.

Pe lângă rolul de stabilitate în genunchi, LIA oferă de asemenea protecție pentru meniscuri și cartilaj.

Când genunchiul continuă să aibă episoade de instabilitate, apar frecvent și alte leziuni, precum ruptura de menisc sau defecte de cartilaj. Astfel crește semnificativ riscul de a dezvolta artroză.

Din această cauză, se recomandă de obicei o intervenție chirurgicală de reconstrucție a ligamentului încrucișat anterior, în special la pacienții tineri sau activi.

De altfel, pentru această intervenție se califică aproape toți pacienții care raportează instabilitate în activități de răsucire sau întoarcere.

Clasificarea leziunilor de ligament încrucișat anterior (LIA)

O leziune a LIA este clasificată prin cantitatea de leziuni a ligamentului, după cum urmează:

  1. Gradul I: o ruptură parțială LIA;
  2. Gradul II: o ruptură aproape completă;
  3. Gradul III: o ruptură LIA completă – ligamentul este nefuncțional.

Factori precum vârsta pacientului, nivelul de activitate și gradul de leziune vor determina opțiunea corectă de tratament recomandată de chirurgul ortoped.

Diagnostic și examinarea anterioară intervenției chirurgiale

Înaintea unei intervenții chirurgicale a ligamentului încrucișat anterior, chirurgul ortoped trebuie să dețină detalii precise despre anatomia genunchiului, locurile de atașament ale ligamentului, precum și informații despre celelalte ligamente și structuri ale genunchiului.

FOARTE IMPORTANT! Dacă nu se reușește poziționarea unui ligament încrucișat anterior în locurile de atașare corecte, sau dacă alte leziuni simultane nu sunt tratate, există un risc mult mai mare de eșec al grefei LIA!

Există două fascicule ale LIA, fasciculul anteromedial și posterolateral. În momentul de față apar controverse dacă ambele ar trebui să fie reconstruite ca un singur ligament sau ca două grefe de ligament separate.

Tehnica de reconstrucție a LIA cu fascicul dublu a apărut inițial foarte promițătoare, însă în timp multe grupuri de cercetare au restrâns semnificativ indicațiile pentru chirurgia LIA cu această tehnică. Au constatat o diferență foarte mică între o reconstrucție cu fascicul unic și fascicul dublu pentru marea majoritate a pacienților.

În acest caz, cea mai importantă problemă tehnică este aceea de a poziționa grefa de reconstrucție a LIA în poziția corectă.

Doresc să accentuez faptul că un număr mare de eșecuri ale grefei de reconstrucție a LIA apare la acei pacienți care au grefa plasată prea posterior (central) pe tibie, cu incapacitatea de a controla rotația genunchiului.

A doua situație de eșec apare atunci când grefa se află prea anterior pe femur, ceea ce duce fie la întinderea grefei de reconstrucție, fie la eșecul controlului laxității de rotație a genunchiului.

Tratamentul chirurgical pentru ruptura de ligament încrucișat anterior LIA

Tehnica reconstrucților a LIA a progresat foarte mult în ultimul deceniu în ortopedie. Intervențiile de reconstrucție efectuate cu 5 sau 10 ani în urmă au fost, de obicei, plasate mai central atât pe tibie cât și pe femur, DAR mulți dintre acești pacienți au continuat să dezvolte probleme cu instabilitatea de rotație.

Această problemă a devenit recunoscută prin cercetări clinice și biomecanice extinse, iar tehnica chirurgicală s-a schimbat în mod dramatic.

În momentul actual în intervențile de reconstrucție a LIA, tunelurile de reconstrucție sunt plasate anatomic pentru a oferi o stabilitate mai bună genunchiului.

Tehnica chirurgicală

Tehnicile de reconstrucție chirurgicală pe care le folosesc implică utilizarea unei autogrefe (din țesuturile proprii ale pacientului) de tendon cvadricipital, hamstrings, tendon rotulian BTB sau grefa artificială L.A.R.S. în timpul intervenției chirurgicale LIA.

Un tunel de reconstrucție este forat pe tibie la locul de atașament anatomic al LIA, iar un tunel închis este forat pe femur la locul de atașare al LIA.

Grefa de tendon sau artificială este introdusă în articulație și fixată cu șuruburi de interferență și/sau buton extracortical.

Tehnica primară de reconstrucție chirurgicală pe care o folosesc implică utilizarea unei grefe artificiale L.A.R.S. în timpul intervenției chirurgicale LIA, deoarece prin utilizarea acestei tehnici, pacienții vor simți mai puțină durere după operație, iar utilizarea grefei L.A.R.S. permite acestora să revină la activități sportive și uzuale într-un timp cât mai scurt, cu un risc mai mic de eșec al grefei de reconstrucție.

De asemenea, în timpul intervenției artroscopice întreaga articulație a genunchiului este inspectată, iar dacă este cazul, toate afecțiunile concomitente sunt tratate. Cea mai frecventă afecțiune identificată este ruptura de menisc.

Recuperarea după ligamentoplastie. Protocol postoperator

După o intervenție chirurgicală de reconstrucție a ligamentului încrucișat anterior, este importantă o colaborare strânsă între kinetoterapeut și chirurgul ortoped .

Pentru obținerea unor rezultate postoperatorii optime este absolut esențial să se treacă la:

  1. reactivarea mecanismului cvadriceps;
  2. controlul edemului;
  3. mobilizarea rotulei;
  4. menținerea extensiei complete a genunchiului;
  5. recâștigarea mișcării genunchiului.

În practica noastră, recomandăm și solicităm pacienților să efectueze acasă timp de cel puțin 5-7 zile după operație un set de exercitii. Rolul acestora este de a menține o extensie completă, de a preveni tumefierea, precum și de activare a aparatului extensor. Ulterior se continuă programul de recuperare prin exerciții ghidate de kinetoterapeut.

În tot acest timp de recuperare păstrăm o legătură strânsă și chiar încurajăm toți kinetoterapeuții să ne contacteze dacă constată orice aspect îngrijorător sau dacă există orice nelămurire privind evoluția pacienților.

Reabilitarea trebuie individualizată pentru fiecare caz și va ține cont de tipul intervenției chirurgicale, a leziunilor asociate precum și caracteristicile pacientului.

Dr. Gabriel Stefanescu, medic primar chirurg ortoped, alături de echipa  sa, utilizează cele mai noi tehnici în ligamentoplastie, pentru a reduce la minim orice riscuri, atunci când oferă pacienților libertatea de mișcare.

Pentru stabilirea unui diagnostic corect și la timp, programați-vă la o consultație ortopedică

Gabriel Ștefănescu 0726282654


Gabriel Ștefănescu

Chirurg ortoped ultraspecializat în TRAUMATOLOGIE SPORTIVĂ cu peste 18 ani de experiență

Pentru stabilirea unui diagnostic corect și la timp, programați-vă la o consultație ortopedică.