Suna acum!

10 beneficii ale infiltrațiilor cu acid hialuronic în șold

Primesc permanent întrebări, atât telefonic cât și pe pagina mea de facebook https://www.facebook.com/drstefanescu , de la pacienți care doresc să știe dacă injecțiile cu acid hialuronic sunt bune pentru diverse tipuri de probleme ortopedice cu care sunt diagnosticați. Evident, situația diferă de la caz la caz, dar dat fiind numărul mare al celor care doresc lămuriri, am sintetizat în acest articol câteva lucruri care fac obiectul interesului general al persoanelor cu probleme la genunchi, umăr, șold, gleznă. Articolul de astăzi se referă mai ales la infiltrațiile cu acid hialuronic în șold, dar referințele de mai jos au un caracter general pentru toate articulațiile mari.

De ce infiltrația cu acid hialuronic este atât de populară?

În primul rând, pentru că și-a dovedit eficiența atunci când este genul de intervenție potrivită pentru un pacient. Acidul hialuronic este una dintre substanțele componente ale lichidului articular, având rolul de a lubrifia cartilajul. Suplimentarea deficitului de acid hialuronic cu infiltrații permite amortizarea șocurilor, diminuarea leziunilor cartilajului și restabilirea mobilității articulației.

În al doilea rând pentru că infiltrația cu acid hialuronic este o opțiune de tratament pentru pacienții care nu pot controla durerea din boala artrozică – gonartroză, coxartroză, artroza gleznei – cu medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) sau pentru cei care nu pot tolera aceste medicamente din cauza unor boli precum gastrita, ulcerul, boala cronică de rinichi. Infiltrația cu acid hialuronic are efect dovedit asupra încetinii progresiei bolii artrozice spre impotență funcțională și anchiloză.

De ce sunt preferabile infiltrațiilor cu corticosteroizi?

Pentru că acestea din urmă oferă o ameliorare a durerii și inflamației în câteva zile, DAR este o  ameliorare temporară iar efectul dispare treptat, în aproximativ o lună! Mai mult, abuzul de corticosteroizi  – mai mult de 2 infiltrații în interval de o lună – poate avea un efect catabolic, putând provoca chiar deteriorarea suplimentară sau ruperea cartilajului articular.

Când este recomandată infiltrația cu acid hialuronic în șold?

Infiltrația în șold este foarte eficientă în tratarea durerilor articulare, fiind recomandată atunci când, prin tratamente antiinflamatoare și analgezice, nu mai este posibilă diminuarea intensităţii durerii.

Infiltrația cu acid hialuronic se face o dată pe an, majoritatea pacienților răspunzând pozitiv acestei metode de tratament. După infiltrația în șold, se recomandă repaus, pe cât posibil în poziție alungită, timp de 24 de ore și evitarea efortului timp de 7 zile.

În ce constă procedura?

În linii mari, procedura constă în injectarea în articulație a acidului hialuronic, un produs vâscos al cărui principal scop este acela de a suplimenta cartilajul lipsă.

Există o comparație clasică pentru a înțelege mai bine această speță și anume că articulațiile sunt asemeni unor angrenaje mecanice. Cu cât sunt mai bine lubrefiate cu atât funcționează mai bine! Când articulațiile noastre sunt sănătoase lichidul sinovial asigură lubrefierea și acționează ca amortizor pentru șocurile mecanice transmise către articulație. Dar dacă un pacient are artroză atunci lichidul sinovial are o vâscozitate scăzută și un deficit de acid hialuronic, care este o substanță esențială a componenței lichidului articular. Tocmai această scădere a concentratiei sale în articulație  contribuie la durerea și rigiditatea articulațiilor.

10 avantaje ale injectării cu acid hialuronic în șold

  1. protejează cartilajul prin creșterea vâscozității, ceea ce înseamnă că apără suprafața articulară de deteriorarea mecanică;
  2. funcționeaza ca un amortizor de șocuri în cazul unui traumatism;
  3. hrănește și  hidratează cartilajul prin formarea unei bariere protectoare față de membrana sinovială;
  4. scade nivelul de prostaglandine în lichidul sinovial, reducând inflamația;
  5. inhibă durerea;
  6. reduce inflamația și crește mobilitatea;
  7. stimulează productia proprie de colagen si acid hialuronic;
  8. inhibă moartea celulară programată a condrocitelor;
  9. FOARTE IMPORTANT: reduce consumul de medicamente și nu are efecte secundare!
  10. scade riscul de artroplastie.

Cât durează efectul infiltrațiilor cu acid hialuronic?

Efectele pot dura cateva luni sau chiar ani, depinde de la caz la caz, iar beneficiul maxim al infiltrației cu acid hialuronic se instalează lent, în aproximativ cinci săptămâni, sau chiar mai devreme, depinde de fiecare pacient în parte. Vestea excelentă este aceea că repetarea injecțiilor de acest tip încetinește procesul de artroză.

Beneficiile infiltrației cu acid hialuronic se mențin în medie un an de zile. Trebuie menționat însă că pe piață există mai multe variante de produse de infiltrație cu acid hialuronic, dar nu toate au aceeași calitate. Superioritatea unui produs vine din  greutatea moleculară, concentrație, proveniență etc. Subliniez un fapt: că un produs cu adevărat superior își justifică costul mai ridicat prin eficiență și beneficii!

De ce depinde succesul unei infiltrații cu acid hialuronic?

Mai trebuie adăugat că o infiltrație de succes este arta specialistului ortoped. Acesta  trebuie să fie foarte precis, să administreze doza perfectă și produsul adecvat problemelor pacientului său, la cel mai bun moment posibil ales!

Desigur că acest lucru este cu atât mai posibil cu cât pacienții se prezintă de timpuriu la medic și obțin un diagnostic de maximă acuratețe. În felul acesta scutesc timp, bani și dureri ulterioare dintre care unele invalidante,  crescându-și în mod cert calitatea vieții.

Cum mă pot găsi pacienții

Pentru consult/evaluare de specialitate/tratament/intervenție chirurgicală – 0726 282 654

 

https://www.facebook.com/drstefanescu 

 

https://drstefanescu.ro/ 


Gabriel Ștefănescu

Chirurg ortoped ultraspecializat în TRAUMATOLOGIE SPORTIVĂ cu peste 18 ani de experiență

Pentru stabilirea unui diagnostic corect și la timp, programați-vă la o consultație ortopedică.