Umărul are în alcătuirea lui 3 oase: humerusul sau osul brațului, omoplatul și clavicula.
Felul în care este alcătuit aceasta oferă o mare libertate de mișcare, dar și expunerea la riscul de a dezvolta luxații și instabilitate.
În ce condiții apare și se dezvoltă instabilitatea umărului?
Cu siguranță vi s-a întâmplat sau ați văzut întâmplându-se – mai ales în cadrul unor sporturi – o cădere în care protagonistul a întins brațul în față pentru a atenua căzătura. Ei bine, în momentul în care mâna ia contact cu solul, forța de impact se va transmite în umăr iar acesta va fi împins în afara corpului. Este situația în care se poate produce un traumatism puternic, capul humeral părăsind complet suprafața glenei. Labrumul si ligamentele atașate de labrum sunt smulse de pe marginea glenei în momentul în care capul humeral părăsește articulația. Este situația în care avem de-a face cu o luxație! Dacă labrumul și ligamentele s-au rupt, acestea nu vor mai reveni în poziția lor inițială. Vindecarea nu se va efectua corect, luxația se va repeta, iar umărul, din păcate, va deveni instabil.
Mai sus am descris o cauză exterioară. Dar există și o instabilitate produsă de alți factori, interni de data aceasta, cum ar fi laxitatea generalizată a ligamentelor. Cu alte cuvinte, persoanele își pot mișca articulațiile dincolo de limita normală! Articulația iese ușor de la locul ei când acestea execută activități simple cum ar fi încercarea de a lua ceva din spate.
Sau există sporturi cum ar fi înotul si voleiul, care pot duce la întinderea progresivă a ligamentelor si la creșterea senzației de instabilitate in umăr. Sunt sporturi cu mișcări repetitive cu brațul în sus, moment în care se pot produce subluxații sau luxații complete ale articulației.
Se poate vindeca luxația de umăr?
Răspunsul este da!
În funcție de vârstă și tipul activitate desfășurat, cei mai mulți pacienți se vor recupera complet, fără a avea probleme ulterioare. După efectuarea consultației și stabilirea diagnosticului, ortopedul va recomanda repaus prin imobilizare, pentru a permite structurilor lezate să se vindece. Recomandate sunt și aplicațiile locale reci pentru a scădea durerea și inflamația, medicamente antiinflamatorii nonsteroidiene sau alte medicamente analgezice pentru durere.
Când este cazul să se facă intervenție chirurgicală?
Dacă pacientul va face luxații sau subluxații repetate de umăr, este foarte important să se ia decizia medicală potrivită pentru a stopa agravarea acestei afecțiuni în timp.
Rugbiștii, practicanții de arte marțiale au un risc mai mare de a dezvolta instabilitate cronică după ce au suferit o primă luxație. Cu cât se petrec mai multe episoade de acest tip, cu atât ligamentele și labrumul vor fi din ce în ce mai avariate. De asemenea, și cartilajul poate fi traumatizat datorită forțelor pe care le exercită capul humeral când iese afară din articulație. Este genul de situație în care este cazul să se facă tratament chirurgical.
Ce tip de intervenții chirurgicale sunt recomandare?
Opțiunile chirurgicale includ:
- Coaserea labrumului la loc, pe marginea glenei, unde era atașat înainte de luxație. În același timp, ligamentele umărului care au fost întinse vor fi retensionate cu fire de sutură foarte rezistente.
Este o procedură cu o rată de succes foarte mare, capabilă să prevină apariția altor luxații. Procedurile artroscopice ale umărului au avantajul suplimentar ca sunt minim invazive și permit astfel o recuperare mai rapida. Această intervenție chirurgicală poartă denumirea de operația Bankart sau repararea artroscopica a labrumului.
- Când osul de pe marginea glenei a fost tocit în urma multiplelor luxații, acesta trebuie readus la forma și dimensiunea inițială. Mai multe despre această manevră chirurgicală denumită tehnica Latarjet puteți citi mai multe dând click pe linkul de mai sus.
Cum mă pot găsi pacienții
Pentru consult/evaluare de specialitate/tratament/intervenție chirurgicală – 0726 282 654
https://www.facebook.com/drstefanescu
https://drstefanescu.ro/
Cuvinte cheie:
instabilitatea umărului, traumatism, laxitate ligamentară, artroscopie de umăr, operația Bankart, tehnica Latarjet, minim invaziv