Suna acum!

Infiltrațiile vâscoelastice pentru artroză

Artroza articulațiilor este una dintre principalele cauze de invaliditate în lume. Aici vorbim de artroza articulațiilor mari, genunchi (gonartroză), șold (coxartroză), umeri (artroza scapulohumerală). Ea se dezvoltă lent, iar durerea se agravează în timp. Deși nu există nici un tratament pentru artroză, există mai multe opțiuni de tratament disponibile pentru a ajuta oamenii să gestioneze durerea și să rămână activi.
În stadiile incipiente, artroza este tratată cu metode nechirurgicale. Medicul poate recomanda o serie de tratamente și conduite de viață:

• Modificări ale nivelului de activitate fizică
• Scădere în greutate
• Administrarea de antialgice, cum ar fi acetaminofen sau medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofen
• Psihoterapie
• Administrarea intraarticular a unor preparate injectabile corticosteroide
• Realizarea unor infiltrații cu substanțe vâscoelastice

Această ultimă opțiune de tratament este o procedură ce poate să fie utilizată dacă s-au încercat toate celelalte metode de tratament nechirurgical și durerea continuă să limiteze activitățile.

În acest procedeu, un fluid gelatinos numit acid hialuronic este injectat în articulație. Acidul hialuronic este o substanță prezentă în mod natural în articulații și produsă de țesutul sinovial. Odată cu înaintarea în vârstă țesutul sinovial nu mai produce suficient fluid și este nevoie de o suplimentare a acestuia. Acesta acționează ca un lubrifiant pentru a-i permite articulației să „lucreze” mai lin. Persoanele cu artroză au o concentrație mai mică decât cea normală a acidului hialuronic în articulațiile lor. În teorie, adăugarea de acid hialuronic în articulațiile artrozice va facilita mobilizarea și va reduce durerea datorată scăderii frecării intraarticulare.

Artroza genunchiului

Cele mai recente cercetări au dovedit că infiltrațiile vâscoelastice sunt eficace în reducerea semnificativă a durerii sau pentru îmbunătățirea funcției articulației afectate. Majoritatea pacienților raportează ameliorarea durerii cu aceasta procedură.

În timpul procedurii, în cazul în care există edem al articulației afectate de artroză, medicul va elimina (aspira) excesul de fluid înainte de injectarea acidului hialuronic. De obicei, aspirația și injectarea se fac folosind un singur ac introdus în articulație.

Este recomandat ca în primele 48 de ore după infiltrație să se evite efortul fizic excesiv.

Eficiența acestor infiltrații variază de la pacient la pacient, este limitată în timp și necesită repetarea procedurii la un interval de aproximativ 6 luni.
Deși cei mai multi pacienți raportează ameliorarea simptomelor artrozei după infiltrațiile vâscoelastice, procedura nu a demonstrat inversarea procesului artrozic sau refacerea cartilajului. S-a lansat ipoteza că infiltrațiile vâscoelastice intraarticulare sunt mai eficiente în cazul în care artroza este în fază incipientă (ușoară până la moderată) și ar putea fi un tratament adjuvant artroscopiei. În fazele avansate ale artrozei, tratamentul corect este protezarea articulației cu endoproteză, deoarece infiltrațiile vâscoelastice nu mai au nici un efect în acest stadiu.

Efectele secundare ale infiltrațiilor vâscoelastice

Destul de rar este posibil să apară o reacție locală, cum ar fi: durere, căldură sau un ușor edem imediat după infiltrație. Aceste simptome nu durează în general mult timp. Este preferabil să aplicați local gheață pentru a diminua mai rapid inflamația.

Complicațiile infiltrațiilor vâscoelastice

Foarte rar, pacienții pot dezvolta o reacție locală de tip alergic în genunchi, în urma căreia genunchiul se umple cu lichid roșu, cald și devine dureros. În aceste situații este recomandat ca pacientul să-și contacteze imediat medicului.

Infecția și sângerarea sunt complicații foarte rare ale acestei proceduri.


Gabriel Ștefănescu

Chirurg ortoped ultraspecializat în TRAUMATOLOGIE SPORTIVĂ cu peste 18 ani de experiență

Pentru stabilirea unui diagnostic corect și la timp, programați-vă la o consultație ortopedică.