5 cauze care fac necesară revizia ligamentului încrucișat anterior

În Genunchi by Doctor Gabriel Ștefănescu

Operația de revizie ligament încrucișat anterior (LIA) poate fi necesară atunci când cineva își rupe ligamentul reconstruit anterior cu o grefă de tendon.

Ce simptome arată că reconstrucția de ligament încrucișat anterior a eșuat

Pacienții cărora li s-a făcut o reconstrucție de ligamentul încrucișat anterior, dar care își rup din nou ligamentul, spun că simt durere, zgomot la nivelul articulației, nesiguranță și instabilitate în genunchi. Sportivii, și mai ales cei ce practică sporturi cu pivotare, efectiv se află în imposibilitatea de a le practica.

5 cauze care fac necesară revizia ligamentului încrucișat anterior

Pacienții care au din nou genunchiul instabil după ce și-au rupt ligamentul reconstruit vor trebui să facă cel mai probabil o nouă operație, de această dată de revizie de ligament încrucișat. În mod evident, același lucru este indicat și pentru sportivii care vor să se întoarcă din nou în activitate.

În general vorbind, operația de reconstrucție a ligamentului încrucișat anterior are o rată de succes cuprinsă între 80-90%! Ceea ce nu înseamnă că acesta nu se poate rupe sau nu poate deveni mai lax in timp.

Anatomia femurului

Anatomia femurului

O grefă ligamentară poate să cedeze din mai multe motive. Unul dintre ele se referă la posibilele erori de tehnică chirurgicală care favorizează ruperea grefei. De exemplu, dacă grefa ligamentară este fixată într-o poziție greșită, în timp se va slăbi sau chiar rupe după orice mic  traumatism minor.

Al doilea motiv vizează un nou traumatism de genunchi, la fel cu cel care a produs inițial ruptura, dar care acum rupe grefa!

Al treilea factor se referă la cedarea prematură a grefei, cauzată de utilizarea pentru reconstrucție de țesut de la cadavru (allogrefa) sau a unei grefe recoltate din tendoanele proprii ale pacientului (autogrefa), din rațiuni vasculare.

Al patrulea factor de eșec al reconstrucției de ligament încrucișat anterior o constituie proasta diagnosticare/corectare a laxității altor ligamente care contribuie împreună cu ligamentul încrucișat anterior la stabilizarea genunchiului. Un simplu exemplu: o persoană care își rupe LIA (ligamentul încrucișat anterior) își rupe de multe ori și ligamentul colateral medial. Degeaba se reconstruiește ligamentul încrucișat anterior dacă cel colateral este ignorat!

Aspect intraoperator al ligamentului artificial LARS

Aspect intraoperator al ligamentului artificial      LARS

Al cincilea factor al ruperii unui ligament reconstruit este accidentul dobândit prin rotația genunchiului, la fel ca cel care a rupt ligamentul inițial. Trebuie știut că chiar dacă ligamentul încrucișat anterior  a fost reconstruit perfect, acesta se poate rupe dacă este subiectul unui traumatism sever!

Este dificilă operația de revizie de ligament încrucișat anterior?

Răspunsul este da! Este dificilă tehnic vorbind. După o anamneză completă și complexă se va stabili care a fost cauza eșecului intervenției chirurgicale anterioare.

Din punct de vedere chirurgical, operația comportă două etape, dacă grefa este recoltată de la pacient. Prima intervenție va consta în înlăturarea materialului de fixare prezent, curățarea tunelelor osoase de orice urma de grefă rămasă și umplerea acestor tunele cu grefă osoasă. Pacientul va trebui sa aștepte cam 4 luni pentru ca aceasta grefă osoasă să se vindece. Apoi se va trece la reconstrucția ligamentară definitivă și la repararea altor structuri precum meniscuri, cartilaj, ligamente, etc.

Pentru rezultate foarte bune pe termen lung recomand fără ezitare tehnica L.A.R.S. care este mai ușoară, se face într-o singură etapă, iar recuperarea este mai rapidă. Sunt avantaje care nu-s de ignorat și este prima indicație terapeutică, dacă pacientul a mai suferit în trecut  o intervenție de autogrefare! O recomand cu inima deschisă și mă bucur să constat rezultate foarte bune la pacienții mei.

Recuperarea post-revizie ligamentului încrucișat anterior

În general strategia de recuperare este asemănătoare cu cea făcută după intervenția inițială, dar va necesita mai multă răbdare din partea pacientului. Evident că recuperarea depinde 100% de respectarea desfășurătorului stabilit de kinetoterapeut și ortopedul care s-a ocupat de intervenția chirurgicală a pacientului. Aceștia vor avea în vedere individualizarea programului de recuperare în funcție de problemele specifice ale fiecărui persoane în parte.

Sportivii își vor putea relua activitatea profesională doar atunci când ortopedul și kinetoterapeutul  sunt de acord că recuperarea este încheiată!

Cum mă pot găsi pacienții

Pentru consult/evaluare de specialitate/tratament/intervenție chirurgicală – 0726 282 654

 

 https://www.facebook.com/drstefanescu 

 

https://drstefanescu.ro/ 

 

Cuvinte cheie:

ligamentoplastia

ligamentoplastie

ligamente incrucisate anterior

ligamente incrucisate

ligament incrucisat anterior

ruptura de ligament genunchi

ruptura ligament incrucisat anterior

ruptura de ligamente la genunchi operatie

ligamente incrucisate genunchi

ruptura ligament

operatie ligamente incrucisate

ruptura de ligament incrucisat anterior

ligament genunchi

ligamentul incrucisat anterior

ruptura lia

ligamentoplastie pret

ligament incrucisat

ruptura de ligamente incrucisate

ligament incrucisat anterior rupt recuperare

genunchi umflat dupa ligamentoplastie

ruptura ligament incrucisat

ruptura de ligament incrucisat

ligamentoplastie pret 2019

ligamentoplastie pret 2021

ligamentoplastie pret 2020

ruptura ligament genunchi

operatie ligament incrucisat anterior pret

incrucisare de ligamente

recuperare ligamentoplastie

lia genunchi

ruptura completa lia

recuperare ligament incrucisat anterior

reconstructie ligament incrucisat anterior

program recuperare ligamentoplastie

leziune ligament incrucisat anterior

leziune lia

ruptura partiala lia

ligament incrucisat anterior rupt fara operatie

ruptura ligamente

ligamente incrucisate rupte

operatie ligament incrucisat anterior

ruptura de lia

ligamentoplastie recuperare

operatie ligamentoplastie medicover

ligament artificial operatie pret